Foto:
Foto:
Prizor s srečanja med Slovenijo in Italijo.
Slovenski hokejisti so na tekmi pogosto ogrozili italijanskega vratarja.

Prva dva zadetka sta padla v 14. minuti, ko sta v razmiku 16 sekund italijanskega vratarja Muzzattija premagala Tomaž Razingar in Nik Zupančič. V zadnji minuti prve tretjine je za 3:0 zadel povratnik po poškodbi Ivo Jan. Končni izid je v 35. minuti postavil Jaka Avgustinčič.

Slovenci so večji del srečanja prevladovali na ledu. V prvi tretjini so prikazali izvrstni hokej in poleg treh zadetkov še dvakrat ogrozili vrata italijanskega vratarja. V drugi tretjini so najprej resneje zagrozili Italijani, a je po napaki Dervariča slovensko mrežo ohranil nedotaknjeno izvrstni Kristan. Slovenci so se hitro zbrali in zagrozili prek Kranjca in Razingarja, vendar je ostalo pri izidu 3:0.

Izid srečanja je po lepi akciji Rožiča postavil Avgustinčič. Italijani so imeli v zadnjih 20 minutah ugodnejše razmerje strelov na gol (6:15), a je vse poti do slovenskih vrat zaprl Kristan, ki je bil ob koncu srečanja izbran tudi za igralca tekme. Obranil je vseh 36 italijanskih strelov na svoja vrata.

Na srečanju je bil zelo opazen tudi nizozemski sodnik Sven Bergmann, ki je imel zelo stroga merila in je Slovencem dosodil kar dvajset kazenskih minut. Italjani so na kazenski klopi preživeli 14 minut. Zanimivo je, da so Risi večino svojih dveminutnih kazni (pet) odslužili že v prvi četrtini, ko so ustvarili tudi največjo premoč nad nasprotnikom.

S torkovo zmago in pričakovanim uspehom proti Romuniji in Estoniji bo za Slovenijo odločilna zadnja tekma v nedeljo proti Poljski. Rise bi v elitno divizijo popeljal tudi poraz z gostitelji s tremi zadetki razlike. V tem primeru bi nastal trojni krog Slovenija-Poljska-Italija, v katerem bi imeli varovanci selektorja Karija Savolainena najboljšo razliko v golih.

Trojici favoritov lahko štrene premešajo Estonci, ki so na prvi torkovi tekmi z 11:0 premagali Južno Korejo.

V sredo je na prvenstvu prost dan, v četrtek ob 13.00 pa se bo Slovenija pomerila z Romunijo.

IZJAVE PO TEKMI:
Kari Savolainen, selektor Slovenije: Na začetku smo imeli nekaj težav z izključitvami in vratar je bil takrat naš rešitelj. Potem smo dobili moč, kot se to pogosto dogaja, če se moraš trdo boriti. Zupančič, Jan in drugi imajo dovolj znanja kot posamezniki. Odločilna sta bila zaporedna gola.

Mitja Robar: Pomembna tekma, kot kakšen polfinale za nas. Vedelo se je, kakšen je vložek in na koncu je bilo 4:0. Igrali smo dobro obrambo in izkoristili priložnosti.

Robert Kristan: Najzaslužnejši za zmago smo vsi, ker smo imeli veliko težav in smo se znali zbrati. Igralci so bili skoncentrirani v napadu in obrambi.

SLOVENIJA - ITALIJA 4:0 (3:0, 1:0, 0:0)
ESTONIJA - JUŽNA KOREJA 11:0 (3:0, 2:0, 6:0)
POLJSKA - ROMUNIJA 9:0 (2:0, 3:0, 4:0)

Lestvica:                            
ESTONIJA             2  2 0 0 17:3  4
SLOVENIJA            2  2 0 0 14:2  4
POLJSKA              2  1 0 1  9:4  2
ITALIJA              2  1 0 1  4:4  2
ROMUNIJA             2  0 0 2  3:15 0
JUŽNA KOREJA         2  0 0 2  2:21 0
  V elitno skupino vodi le eno mesto.