Rene Fasel vodi svetovno hokejsko družino že od leta 1994. Foto: RTV SLO/T. G.
Rene Fasel vodi svetovno hokejsko družino že od leta 1994. Foto: RTV SLO/T. G.
Predsednika hokejskih zvez
Damjan Mihevc, predsednik HZS-ja, je bil izredno zadovoljen z obiskom Reneja Fasela. Foto: RTV SLO
Vodje svetovnega in slovenskega hokeja
Dolžnost predsednika IIHF-a je, da obišče vsa svetovna prvenstva. V nedeljo je bil v Zagrebu, ponedeljek v Ljubljani, v nedeljo na Kitajskem, v torek pa že v Moskvi. Foto: RTV SLO

"Imamo veliko čast in srečo, da gostimo gospoda Reneja Fasela, ki je tradicionalno velik slovenski prijatelj, ki je prišel v Slovenijo zaradi prvenstva in tudi obletnic, ki jih slavimo v teh dneh," je visokega gosta najavil in pozdravil Ernest Aljančič.

"Hvala za povabilo predsedniku HZS-ja Damjanu Mihevcu in tudi Ernestu Aljančiču, kateremu izrekam spoštovanje za izredno delo v zadnjem desetletju. Slovenija je v tem obdobju dosegla izredne uspehe, saj se je prebila vse do Skupine A in tam tudi nekaj časa obstala," je začel Švicar.

Zgled za preostali Balkan?
"Slovenci ste res nekaj posebnega, kot majhna država dobro delate in imate le 120 hokejistov, iz katerih črpate reprezentaco, ki se vnovič bori za vstop v elitno druščino; to je res nekaj izrednega. Zdaj imate Anžeta Kopitarja, vratarja Kristana, ki brani na Švedskem, eni najboljših lig v Evropi, in dobro delate v mlajših kategorijah. Rekel bi, da ste dober zgled za druge balkanske države. Na primer: Hrvatje so se prebili v Divizijo I. Vaša zveza je spoštovana članica mednarodne zveze," je polaskal gostiteljem visoki gost.

SP-ji brez sprememb
"Včasih se res pojavi razprava o sistemu svetovnih prvenstev, vendar dokler ne bomo imeli boljšega, ga ne bomo spreminjali. Naslednje leto bomo imeli kongres, ko bo priložnost za nezadovoljne, da predlagajo spremembe. Praviloma so nezadovoljni poraženci", je zadovoljstvo z zdajšnjim sistemom izrazil Fasel.

Težavna pot v Vancouver
"Znan je že sistem uvrščanja na prihodnje olimpijske igre v Vancouvru leta 2010, kar je zanimivo tudi za Slovenijo. Neposredno se bo na igre uvrstilo devet najboljših ekip s svetovnega prvenstva, ki bo prihodnje leto v Kanadi. Tako nam preostanejo tri prosta mesta. Po kvalifikacijah na nižji ravni, se bodo po štiri moštva pomerila v treh skupinah in samo zmagovalec bo odpotoval v Vancouver," je bil jasen koordinator zimskih športov pri Mednarodnem olimpijskem komiteju.

Na vidiku hokejska Liga prvakov
"Najbolj sveža novica, ki jo lahko izdam, je nova Evropska liga, ki bi sledila zgledu nogometne Lige prvakov. Končni c
ilj je, da bi evropski prvak odigral srečanje s prvakom NHL-a za naslov svetovnega prvaka. Novo tekmovanje se bo začelo leta 2008, ko bo IIHF praznovala 100. obletnico obstoja," je z novostjo končal predsednik IIHF-a.

T. G.