Vratar Pascal Leclaire (30 obramb) in z 11 zadetki ter 18 točkami daleč najučinkovitejši igralec prvenstva Dany Heatley proslavljata uvrstitev Kanade v finale. Foto: EPA
Vratar Pascal Leclaire (30 obramb) in z 11 zadetki ter 18 točkami daleč najučinkovitejši igralec prvenstva Dany Heatley proslavljata uvrstitev Kanade v finale. Foto: EPA
Jevgenij Nabokov
Jevgenij Nabokov, ki je letos blestel že v dresu San Joseja, je znova ohranil svojo mrežo nedotaknejno. Zbral je 23 obramb. Foto: EPA
Sergej Fedorov in Saku Koivu
Sergej Fedorov je načel mrežo Fincev. Foto: EPA
Švedski navijači
Švedski navijači so videli štiri zadetke svojih ljubljencev, kar pa je bilo premalo. Foto: EPA
Zadetki s polfinalnih tekem SP-ja v hokeju

To bo prvi finale med največjima hokejskima velesilama po olimpijskih igrah leta 1992, ko je tedanja Skupnost neodvisnih držav slavila s 3:1. Obe sta na tem prvenstvu še nepremagani.

V ruskih vratih odličnI Nabokov
Varovanci Vjačeslava Bikova so kar s 4:0 odpravili Finsko in bodo naskakovali prvi naslov po 15 letih. V 14. minuti so Rusi izvedli šolski protinapad. Aleksander Semin in Aleksander Ovečkin sta lepo zaposlila Sergeja Fedorova, ki je matiral vratarja Nicklasa Backströma. Na začetku drugega dela je Andrej Markov podal do Danisa Zaripova, ki je povišal na 2:0. Izjemno priložnost za znižanje izida je zapravil Mikko Koivu v 28. minuti, vratar Jevgenij Nabokov je sijajno posredoval.

V zadnji tretjini so Skandinavci skušali na vse pretege znižati izid, a je bila ruska obramba na čelu z Nabokovom (skupaj je zbral 23 obramb) vselej neprebojna. Finci so si privoščili še dve izključitvi zaradi prevelikega števila igralcev. Piko na i gladki zmagi Rusije je postavil Aleksej Morozov sedem minut pred koncem. Finci so že tri minute pred koncem poskušali brez vratarja, a jih je hitro kaznoval Maksim Sušinskij.

Lani so bili boljši Finci
Rusi na naslov svetovnega prvenstva čakajo že vse od leta 1993, v finalu pa so bili nazadnje leta 2002. Lani so na domačem svetovnem prvenstvu v Moskvi v polfinalu klonili prav proti Finski z 1:2 po podaljšku.

Švedi so se dolgo upirali gostiteljem
Tudi drugi polfinalni par je bil enak kot lani, po razburljivi tekmi pa so Kanadčani še drugič ugnali olimpijske prvake Švede (5:4). Kanadčani so z golom Danyja Heatleyja ob "powerplayu" odlično začeli, v zadnji minuti prve tretjine pa je izenačil Anton Stralman. V drugem delu je padlo kar šest zadetkov. Niclas Wallin je povedel Švede v vodstvo (Kanada je zaostajala prvič na tem prvenstvu), 72 sekund pozneje pa je z igralcem več izenačil Ryan Getzlaf. Po golu Jamala Mayersa je na 3:3 izid spet poravnal Stralman, ki je zadel ob številčni prednosti Švedov.

Že minuto zatem je četrti gol za Kanado po sijajnem samostojnem prodoru dosegel Rick Nash, odločilen pa je bil zadetek Mika Greena 6,7 sekunde pred koncem druge tretjine z dvema igralcema več. Švedom kaj več kot znižanje na 4:5 prek Fredrika Warga v 55. minuti ni uspelo. Kanadčani so na svetovnih prvenstvih dobili že 17 tekem zapored, vsaj pet zadetkov pa so dosegli prav na vseh srečanjih letošnjega SP-ja z izjemo prvega dvoboja proti Norveški (2:1).

Finale bo v nedeljo ob 19.00, tudi s prenosom na TV Slovenija 2.

Polfinale:
RUSIJA - FINSKA
4:0 (1:0, 1:0, 2:0)
11.159; Fedorov 14., Zaripov 24., Morozov 53., Sušinskij 59.

ŠVEDSKA - KANADA
4:5 (1:1, 2:4, 1:0)
13.026; Stralman 20., 32., Wallin 23., Warg 55.; Heatley 6., Getzlaf 24., Mayers 29., Nash 33., Green 40.

Finale, nedelja ob 19.00 (TV SLO 2):
KANADA - RUSIJA

Za tretje mesto, sobota ob 21.00:
FINSKA - ŠVEDSKA

A. G./M. R.
Zadetki s polfinalnih tekem SP-ja v hokeju