Tomaž Razingar in Anže Kopitar predstavljata udarno pest slovenskega napada. Foto: EPA
Tomaž Razingar in Anže Kopitar predstavljata udarno pest slovenskega napada. Foto: EPA
Dany Heatley
Kanadčani so s 24 naslovi najuspešnejša reprezentanca v zgodovini svetovnih prvenstev. Na zadnjih petih so slavili trikrat. Foto: EPA
Robert Kristan
Robert Kristan bo imel na prvi tekmi bržkone največ dela. Foto: EPA
Pokal je dvignil kapetan Shane Doan.
Kapetan Kanade Shane Doan je lani takole dvignil zmagoviti pokal. Foto: EPA
Začenja se 72. SP v hokeju

"Pritisk narašča, vendar v pozitivnem smislu. Vsi se veselimo, da se prvenstvo že začne. Mislim, da bo prva tekma zanimiva. Ni nas ne vem kako strah, imamo pa seveda veliko spoštovanje do uglednih nasprotnikov na prvi tekmi," pred srečanjem z branilci naslova pravi
najboljši Slovenec Anže Kopitar, ob katerem naj bi v prvem napadu igrala Tomaž Razingar in Boris Pretnar, ki je po zadnjih treningih dobil prednost pred Egonom Muričem.

Tekme s svetovnega prvenstva si boste lahko ogledali tudi preko spleta.

Spoštovanje je upravičeno. Kako tudi ne, ko pa bodo risom nasproti stali takšni asi, kot so Danny Heatley, Jason Spezza, kapetan Shane Doan in MVP lanskega prvenstva v Moskvi Rick Nash. Zadnjo oviro do kanadske mreže bo predstavljal vratar Cam Ward.

Hočevar: Življenska priložnost za vse nas
Njegov kolega na slovenski strani Andrej Hočevar, ki je za Robertom Kristanom drugi vratar slovenske reprezentance, napoveduje: "Igrati proti Kanadi na svetovnem prvenstvu je življenjska priložnost za vse nas. Upam, da se ne bomo ustrašili nasprotnikov in se borili na vso moč. Zagotovo bo prva tekma zelo zanimiva, gre za prvo tekmo domače reprezentance, otvoritveno tekmo. Mi moramo biti optimisti, ampak tudi realni. Vemo, da ima Kanada 25 igralcev, ki igrajo v najmočnejši hokejski ligi na svetu."

Waltin: Nedvomno bo šlo zelo hitro
Selektor Mats Waltin ocenjuje, da bo tekma dober test in priprava za odločilna srečanja, ki rise čakajo v nadaljevanju prvenstva: "To bo lep štart prvenstva. Komaj že čakamo na tekmo po nekaj tednih skupnih priprav. A seveda bo tekma težka. Upam, da bodo igralci uživali. Spoznali bomo lahko, kako igramo brez ploščka in pred svojimi vrati. Nedvomno bo šlo zelo hitro. Takšne tekme res potrebujemo. Naporno bo, a zelo zanimivo. Igral bom s štirimi napadalnimi trojkami, in če se ne bo zgodilo kaj izrednega, bom ostal pri tem sistemu, ki ga zdaj vadimo že nekaj časa."

Kristan pričakuje veliko dela
Najbolj na udaru bo gotovo vratar Kristan: "Gre za hitrejšo igro, hitrejše strele, igrišče je manjše kot doma in pričakujem kar veliko dela v obrambni tretjini. Veliko bo odločala dnevna forma in potrebovali bomo tudi veliko športne sreče. Upam, da bomo iztržili dober rezultat, ne glede na to, da je na drugi strani Kanada."

Kanadčani na uvodnih tekmah ne blestijo
Kanadčani so pred tekmo "med reprezentanco, ki ima rekordnih 24 naslovov, in državo, ki ima le šest hokejskih dvoran in enega igralca iz Lige NHL", kot je zapisal Reutersov dopisnik iz Halifaxa Steve Keating, previdni.

"Lani smo igrali proti Norveški ter Nemčiji in obe tekmi sta bili res težki. Morali smo se boriti. Vemo, da bomo morali tudi tokrat odigrati dobro tekmo," napoveduje kanadski kapetan Shane Doan.

Hokejisti z javorjevim listom na prsih so lani do naslova v Moskvi prišli brez poraza, toda v prvem delu tekmovanja so se dodobra namučili proti Nemčiji (3:2), Slovaški (5:4) in Norveški (4:2). Ekipa, ki jo sestavljajo hokejisti iz klubov, ki so izpadli v končnici Lige NHL, skoraj na vsakem prvenstvu prikaže eno slabšo predstavo, ko še ni vzpostavljena prava kemija med igralci.

Johnston: Nič nam ne bo poklonjeno
Pomočnik kanadskega selektorja Mike Johnston še kako dobro pozna Kopitarja, saj je tudi pomočnik trenerja pri Los Angelesu. "Kopitar lahko igra v vseh situacijah in nadzira igro. To bo tudi poskušal storiti. Slovenija bo igrala trdo, zato nam ne bo nič poklonjeno. V naši slačilnici poznamo že dovolj zgodb o tem, kako so na papirju slabša moštva proti nam igrala izjemno dobro," razmišlja Johnston.

SKUPINA B, HALIFAX
1. krog:
Petek ob 21.30:
KANADA - SLOVENIJA
Sobota ob 1.15:
ZDA - LATVIJA

2. krog:
Nedelja ob 21.30:
LATVIJA - KANADA
Ponedeljek ob 1.15:
ZDA - SLOVENIJA

3. krog:
Torek ob 21.30:
KANADA - ZDA
Sreda ob 1.15:
SLOVENIJA
- LATVIJA

A. V./M. R.

Začenja se 72. SP v hokeju