Vratar Robert Kristan je bil do zdaj najsvetlejša točka Slovencev na SP-ju. Sam ni mogel preprečiti treh porazov. Foto: EPA
Vratar Robert Kristan je bil do zdaj najsvetlejša točka Slovencev na SP-ju. Sam ni mogel preprečiti treh porazov. Foto: EPA
Anže Kopitar
Anže Kopitar je zabil edina slovenska gola v Halifaxu. Foto: EPA
Marcel Hossa
Marcel Hossa je eden glavnih zvezdnikov Slovaške. Foto: EPA
Slovenci zdaj proti jeznim Slovakom

Risi so se s Slovaško do zdaj pomerili šestkrat in petkrat izgubili. Nazadnje konec aprila na pripravljalni tekmi v Skalici (1:3). Slovenci so že navajeni selitve v drugoligaško konkurenco in ponovnih vrnitev. Za Slovake je boj za obstanek med najboljšimi 16 reprezentancami na svetu nekaj povsem novega in nepojmljivega.

Norvežani pripravili senzacijo
Po izjemnemu preobratu Norveške in zmagi nad Nemčijo (3:2) v sredo zvečer, ko je bilo po razpletu v predtekmovalni skupini C jasno, da Slovaška ne bo nadaljevala prvenstva v boju za četrtfinale, je bilo tudi Slovencem popolnoma jasno, da jih konec tedna čaka zares težka naloga.

Pred šestimi leti še svetovni prvaki
Slovaška ima 82 klubov, 45 hokejskih dvoran in več kot 10.000 igralcev, od tega 1.800 članov. Slovaška je, odkar je leta 1993 nazadnje igrala skupaj s Češko, kot samostojna država na SP-jih v elitni skupini redno nastopala od leta 1996. Nikoli ni bila slabša od desetega mesta, ima pa že tri kolajne. Leta 2002 so Slovaki osvojili naslov svetovnih prvakov na Švedskem, dve leti prej so bili v Rusiji drugi za Čehi, leta 2003 pa na Finskem tretji. Od leta 1994 so tudi redni udeleženci olimpijskih iger, leta 2006 v Torinu so osvojili peto mesto.

Slovaki do zdaj premočni za rise
Le marca 1994 so se hokejisti pomerili na uradnih tekmah pod okriljem Mednarodne hokejske zveze. Na svetovnem prvenstvu skupine C so na Slovaškem gostitelji slavili kar z 9:0 in se uvrstili v skupino B, leto pozneje pa med elito. Pozneje sta reprezentanci igrali le še prijateljske tekme, Slovenci pa so v štirih dvobojih iztržili en nedoločen izid (3:3), leta 2000 na turnirju v Franciji, kjer pa Slovaki za razliko do Slovencev niso nastopili z vsemi najboljšimi. Na preostalih tekmah, ki so bile vse odigrane na Slovaškem, so domači zmagali s 5:2, 4:1, 3:2 in 3:1.

Mnogi zvezdniki niso pripotovali v Kanado
Na letošnjem SP-ju je Slovaška zelo oslabljena, saj je nastop iz različnih vzrokov odpovedala večina povabljenih zvezdnikov iz Lige NHL. Najbolj znan je Lubomir Višnovsky, soigralec Anžeta Kopitarja v Los Angelesu, poleg njega pa so tukaj še vratar Peter Budaj, branilca Andrej Sekera in Branislav Mezei in napadalec Marcel Hossa. Ostali igralci, ki jih je selektor Julius Šupler pripeljal v Kanado, pa prihajajo iz domačih, čeških, ruskih in švedskih klubov.

Pri Slovakih vlada ogromno razočaranje
"Za nekatere naše igralce bo to najtežja tekma in vrhunec njihovih reprezentančnih karier. Včasih gredo stvari dobro, včasih pa ne. Začeli smo zelo dobro, nato pa so se stvari hitro obrnile. Seveda smo zelo razočarani, a po počitku in pogovoru bomo nared za tekmo. Smo motivirani, saj moramo biti, kajti gre za obstanek na SP. Ni se lahko sprijazniti s tem, a tako pač je," je pred tekmo dejal Robert Petrovicky.

Norvežani v odličnem položaju
S tako slabo igro, kot so jo prikazali Slovenci na zadnji tekmi skupine z Latvijo, bi imeli zanesljivo veliko dela tudi z močnimi Nemci in presenetljivo dobrimi in borbenimi Norvežani. Prav Skandinavci so glavno presenečenje SP-ja in so nenadoma celo v igri za uvrstitev v četrtfinale, saj so v drugi del prinesli dragocene štiri točke.

Boj za obstanek, Halifax:
Prva tekma, petek ob 21.30:

SLOVENIJA - SLOVAŠKA
Prenos tekme si lahko ogledate tudi na spletni strani MMC-ja, če kliknete povezavo avdio/video.

Druga tekma, nedelja ob 1.15:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA
Morebitna 3. tekma, sreda ob 1.15:
SLOVENIJA - SLOVAŠKA

Quebec, 1. tekma, sobota ob 1.00:
FRANCIJA - ITALIJA
2. tekma, nedelja ob 1.15:
FRANCIJA - ITALIJA
Morebitna 3. tekma, torek ob 1.00:
FRANCIJA - ITALIJA

V elitni skupini bosta ostali reprezentanci, ki bosta dosegli po dve zmagi.

C. R.

Slovenci zdaj proti jeznim Slovakom