Selektor reprezentance Mats Waltin (desno) tako kot nekdanji selektor Ted Sator opozarja, da plačevanje hokejistov za reprezentančne nastope ni smiselno. Foto: RTV SLO
Selektor reprezentance Mats Waltin (desno) tako kot nekdanji selektor Ted Sator opozarja, da plačevanje hokejistov za reprezentančne nastope ni smiselno. Foto: RTV SLO
Tomaž Razingar

Če se bodo slovenski hokejisti uvrstili v drugi krog prvenstva, bo vsakemu "risu" pripadlo po 1.000 evrov. Iz HZS-ja so sporočili, da so sistem nagrajevanja vpeljali na podlagi sistema nagrajevanja Olimpijskega komiteja Slovenije. Na hokejski zvezi menijo, "da motivacija za igranje v reprezentanci ne sme biti finančne narave, ampak mora biti za igralca igranje za svojo domovino čast".

Se pričakujejo novi zapleti?
Začetek priprav na SP že nekaj let spremljajo zapleti s plačili. Tako bo bržkone tudi letos, saj so v sporočilu hokejistom na hokejski zvezi zapisali še, "da so nekateri člani predsedstva opozorili, da obstaja možnost, da bodo reprezentanti nasprotovali temu sistemu in s tem pogojevali udeležbo na svetovnem prvenstvu v Kanadi."

Predlog je podprlo pet članov predsedstva, dva sta se vzdržala, eden pa mu je nasprotoval.

Plačani bolje kot Kanadčani in Švedi
"Odločitev o tem, ali boste sodelovali na pripravah in svetovnem prvenstvu v Kanadi, je popolnoma vaša in vsako vašo odločitev bomo spoštovali. Vendar menimo, da tak korak slabo luč meče ne samo na slovenski hokej, ampak na vsakega posameznika, ki se odloči za bojkot nastopanja za reprezentanco, ker je plačan enako kot npr. norveški, nemški, finski, danski hokejisti, ki dobijo plačane dnevnice in nagrade za dosežene cilje oz. ker je plačan več kot kanadski, beloruski, švedski in latvijski hokejisti, ki ne dobijo niti plačanih dnevnic," so reprezentantom še sporočili s hokejske zveze.

Svetovno prvenstvo v Halifaxu in Quebecu bo maja, Slovenija pa bo igrala v predtekmovalni skupini B s Kanado, z ZDA in Latvijo.

M. R.