Mitja Šivic je že v 2. minuti načel mrežo Japoncev. Foto: Iztok Novak
Mitja Šivic je že v 2. minuti načel mrežo Japoncev. Foto: Iztok Novak
Aleš Kranjc
Aleš Kranjc je 44 sekund pred koncem izsilil kazenske strele. Foto: Iztok Novak
Japonci namučili rise na Bledu

Slovenija se je z Japonsko nazadnje pomerila februarja na prijateljskem turnirju v Naganu in izgubila z 1:3. Japonci se na Bledu pripravljajo na SP divizije I (skupina A) na Nizozemskem, izkazali so se s hitrim drsanjem in spretnimi akcijami.

Selektor risov John Harrington je srečanje izkoristil predvsem za ogled sposobnosti mlajših hokejistov, ki jih je povabil na priprave, a za vse ni prostora v ekipi. Priložnost so dobili Jan Urbas, Luka Vidmar in Blaž Gregorc, ki igrajo v tujini.

Šivic hitro izkoristil "power play"
Prvi zadetek pred 800 gledalci je padel že v 2. minuti, ko so imeli risi igralca več. Odbit plošček po strelu Aleša Kranjca je v mrežo pospravil Mitja Šivic. V uvodni tretjini je bila igra precej raztrgana, saj je bilo veliko izključitev. Slovenci so na kazenski klopi sedeli šest minut, Japonci pa kar deset.

V drugi tretjini so Japonci zaigrali odločneje, Takeši Saito je po pol ure igre ukanil vratarja Andreja Hočevarja. Po dogovoru sta oba selektorja sredi tekme zamenjala čuvarja mreže, vstopil je Robert Kristan.

V 58. minuti je najprej Bin Išioka zadel vratnico, odbiti plošček pa je v mrežo poslal Jun Tonosaki. Harrington je iz vrat potegnil Kristana in Slovenci so izkoristili igro šestih proti petim. 44 sekund pred koncem je izid poravnal Kranjc.

Napeto izvajanje kazenskih strelov
Takoj po koncu rednega dela so bili na sporedu kazenski streli. V prvi seriji sta zadela Žiga Jeglič in Takeši Saito, v naslednjih treh serijah pa so bili strelci neuspešni. Pri risih niso bili natančni Tomaž Razingar, Rok Tičar in Šivic. V peti seriji je Kovačevič zatresel mrežo, Kristan pa je obranil strel Suzukija.

Brez bratov Rodman in Hebarja
Na tekmi niso nastopili Marcel in David Rodman, Andrej Hebar, Klemen Pretnar in Aleš Sila. Na priprave ekipe bo v torek iz ZDA prišel Jan Muršak, čas prihoda branilca Žige Pavlina pa je odvisen od razpleta finala italijanskega prvenstva.

V Tivoli v sredo prihajajo Danci
V sredo se bodo varovanci Johna Harringtona v Tivoliju pomerili z Dansko. Slovenci se bodo za uvod SP-ja divizije I v soboto pomerili s Poljsko, v nedeljo jih čakajo Hrvati. Prihodnji torek bo na sporedu tekma z Veliko Britanijo, dan pozneje z Južno Korejo, verjetno odločilna tekma za uvrstitev med elito pa se obeta naslednji petek z Madžari.

Pripravljalna tekma, Bled:
SLOVENIJA - JAPONSKA
* 3:2 (1:0, 0:1, 1:1)
800; Šivic 2., Kranjc 60.; Ta. Saito 30., Tonosaki 58.
Kazenski streli: Jeglič, Kovačevič; Ta. Saito
* - po kazenskih strelih

Sreda ob 20.00, Ljubljana:
SLOVENIJA - DANSKA

Japonci namučili rise na Bledu