So si slovenski hokejisti sposobni zagotoviti obstanek? Foto: Aleš Fevžer
So si slovenski hokejisti sposobni zagotoviti obstanek? Foto: Aleš Fevžer
Kranjc in Tičar navdušila v Kölnu
Hokejisti začeli zaključne priprave na SP

Na zadnjem SP-ju so na zmagovalni oder ob Rusih stopili še Slovaki in Čehi, razočaranje za skandinavske navijače je bilo ogromno. Čehi so namreč v malem finalu premagali Fince s 3:2, še za spoznanje bolj so bili razočarani Švedi (na naslov čakajo vse od leta 2006) - tudi njim so pot do medalje preprečili Čehi, a že v četrtfinalu, ko so jih premagali z golom v zadnji minuti. Obe reprezentanci gostiteljici bosta imeli novo priložnost za naskok na medalje že letos. Sistem tekmovanja je podoben kot lani, vsaka izmed skupin bo igrala v eni državi, le da bo tokrat odločilni del s polfinalnima tekmama ter tistima za zlato in bron na Švedskem, lani pa je bil v Helsinkih.

Ekipe iz različnih skupin se pomešajo šele v polfinalu
16 reprezentanc je razdeljenih v dve skupini s po sedmimi članicami. V švedski so poleg gostiteljev Švedov še Čehi, Kanadčani, Norvežani, Švicarji, Danci, Belorusi in Slovenci. V finski pa domačin Finska, Rusija, Slovaška, ZDA, Nemčija, Latvija, Francija in Avstrija. Vsak igra z vsakim, po sedmih krogih pa gredo prve štiri reprezentance v nadaljevanje tekmovanja in četrtfinale (tudi ta del igrajo med seboj udeleženci iste skupine, prvi s četrtim in drugi s tretjim). Šele v polfinalu in finalu se bodo tako ekipe pomerile s tekmeci iz druge predtekmovalne skupine.

Italija in Kazahstan spet med elito
Skupno najslabši dve ekipi iz predtekmovanja izpadeta v divizijo I, ob tem, da ima Belorusija kot naslednji gostitelj obstanek med najboljšimi zagotovljen. Znani sta tudi že reprezentanci, ki bosta nastopali na SP-ju 2014 kot novi članici elitne skupine: Italija in Kazahstan sta si nastop priborila na nedavno končanem SP-ju divizije I v Budimpešti.

Odločilen bi bil lahko že prvi konec tedna
Slovenci bodo v boju za obstanek napadli iz ozadja, naloga pa glede na tekmece ne bo lahka. V skupini imamo Dance in Beloruse, ki imajo z risi neporavnane račune še z olimpijskih kvalifikacij februarja letos, ter Norvežane, Švicarje ... Odločilne tekme za varovance Matjaža Kopitarja bodo že na začetku prvenstva, zdaj bo treba biti že v prvi in drugi tekmi pripravljen na skalp Norvežanov in Belorusov. Obe tekmi se bosta v soboto in nedeljo začeli ob 12.15.

Danci si želijo maščevanja
"Vse se še da popraviti, tudi 'power-play' lahko še popravimo, na zadnji tekmi nam ni stekel. Ni stvari, ki se je ne bi dalo izboljšati. Čaka nas nov sistem, malo bolj napeto bo. Prej smo vedno igrali v skupini za obstanek, a bo enako pomembna vsaka tekma, tako kot doslej," pred SP-jem napoveduje branilec Blaž Gregorc in opozarja na to, da bodo nekateri tekmeci zelo motivirani: "Vsi so že pripravljeni na to, da nam poskušajo vrniti za Vojens. Tudi sam sem letos igral na Danskem in so bili precej žalostni, ker smo jih premagali za olimpijske igre, naredili bodo vse, da nam to vrnejo."

Robar: Glejmo pozitivno na Švedsko
Po uvodnem koncu tedna čaka Slovenijo dan premora, potem pa 7. in 8. maja še dvoboja z Dansko in Švico. Ob koncu se bo Slovenija merila z najmočnejšimi tekmeci: 10. maja s Čehi, 11. z domačini Švedi in 13. maja s Kanadčani. "Priprave so potekale dobro, treniralo se je dobro. Tudi tekme pred mojim prihodom so bile proti težavnim nasprotnikom, kot so Kazahstanci, a je bilo vse pozitivno, poškodb ni bilo skoraj nič. Mislim, da moramo tudi mi pozitivno gledati na Švedsko. Zadnja tekma z Avstrijo ni bila najboljša, a tudi takšne tekme morajo biti, pozitivno je bilo, da smo zmagali. A to smo že pozabili, zdaj še dobro treniramo in se optimalno pripravimo na prvo tekmo na Švedskem," pa je črto pod priprave potegnil Mitja Robar.

Sabolič na SP, doma ostal Leber
Poškodovani Robert Sabolič, ki je izpustil ponedeljkov trening, je v torek in sredo vadil z ekipo in je med potniki za SP. V domovini je ostal Rok Leber.

Kranjc in Tičar navdušila v Kölnu
Hokejisti začeli zaključne priprave na SP