Obe reprezentanci sta na prvih štirih tekmah dosegli samo 6 golov. A Norvežani so tri dosegli na zadnji tekmi v sredo za zmago nad Slovaško, medtem ko Slovenci niso gola dali že 103 minute. Foto: Reuters
Obe reprezentanci sta na prvih štirih tekmah dosegli samo 6 golov. A Norvežani so tri dosegli na zadnji tekmi v sredo za zmago nad Slovaško, medtem ko Slovenci niso gola dali že 103 minute. Foto: Reuters
Robert Kristan (Slovenija)
Sodeč po selektorjevih besedah, bosta Anže Kopitar in Jan Muršak ostala v ločenih napadih, edina prava sprememba bo tako vrnitev Roberta Kristana v vrata Slovenije. Foto: Reuters
Boštjan Goličič (Slovenija) na tekmi z Rusijo
Suspendirani Boštjan Goličič je na prvih štirih tekmah v povprečju igral 8:26, pri čemer je šestkra streljal v okvir vrat, bil enkrat izključen in ima rating -2. Foto: Reuters
Norveška zbrana okoli vratarja Larsa Haugena
Norvežani so stalnica elitne divizije v zadnjem desetletju, trikrat v tem času igrali tudi v četrtfinalu, a nato so na olimpijskih igrah v Sočiju doživeli razočaranje. Vseeno velikih sprememb ni bilo in vztrajajo pri svojem načinu dela pod vodstom Roya Johansena. Foto: Reuters
Mathias Norstebo (Norveška)
19-letni branilec Mathias Norstebo je kot posojeni igralec Brynasa začel sezono v drugi švedski ligi pri Mori, po dobrih igrah pa je v drugi polovici sezone napredoval v SHL, zdaj pa postaja odkritje še v reprezentanci. Foto: Reuters
Anders Bastiansen - Jan Urbas
Pred dvema letoma v Stockholmu je bil usoden slab začetek, ko je Anders Bastiansen zadel že v 1. in 15. minuti. Upanje je tik pred prvim odmorom vlil Žiga Jeglič, a do konca slovenski pritisk ni prinesel izenačenja, končalo pa se je z golom Hansena v prazen gol. Bo zgodba v Ostravi drugačna? Foto: Reuters

Norveško, neposrednim tekmecem za obstanek. Cilj: zmaga po 60 minutah.

Na praznični dan na Češkem, kjer slavijo dan osvoboditve oziroma zmage se bosta ob 16.15 v ČEZ Areni v Ostravi pred tudi okoli tisoč slovenskimi navijači udarili risi, ki so kot še edini na SP-ju 2015 brez točke, in polarni medvedi, ki imajo na svojem računu že velike tri točke. Slovenija je namučila Slovaško, a tudi nepovsem zasluženo ostala praznih rok, nasprotno je Norveška v sredo izkoristila priložnost in premagala Slovake.

IIHF suspendirala Goličiča
Krilni napadalec 4. petorke Boštjan Goličič je suspendiran za tekmo z Norveško, zaradi nevarnega naleta na branilca Anssija Salmelo v 56. minuti tekme s Finsko. Zanimivo, da sodniki na ledu niso kaznovali Goličičevega naleta s telesom nad padajočim Fincem, ki ga je zadel v glavo. Zaradi nevarnosti naleta, ki bi se lahko končal s poškodbo, je ga je disciplinska komisja IIHF-a suspendirala za eno tekmo.
Priznal napako in prenevaren nalet
Proti ZDA v nedeljo bo lahko zaigral, proti Norveški pa bo imela Slovenija v postavi enega igralca manj. Na zaslišanju je Goličič priznal napako in, da bi moral namesto zaključka naleta odigrati s ploščkom. "Golica" je še izrazil olajšanje, da se Salmela pri nevarnem naletu, kjer ga je z ramenom zadel v glavo, ni poškodoval.


Prvi od dveh tekem za biti ali ne biti

Če želijo Slovenci uresničiti osnovni cilj - obstanek med elitno divizijo - morajo zdaj premagati spočite Norvežane, in to po rednih 60 minutah, saj bi tako oboji imeli po tri točke, a bi bila Slovenija v prednosti zaradi medsebojnega uspeha. V nasprotnem primeru bo treba počakati razplet sobotnega sosedskega dvoboja Norveške z Dansko in potem proti nje v ponedeljek zvečer loviti zadnji vlak za Rusijo 2016.

S skrajšano klopjo napasti zmago
"Fantje vse vedo. Ostale so tri tekme, vedo, kako se zapleta. Igrati je treba na zmago!" je selektor Matjaž Kopitar prepričan, da prav vsi v slovenski reprezentanci dobro vedo, kaj je na kocki. "Podobno," je bil kratek selektorjev odgovor, ali bo kaj sprememb v postavi glede na tekmo s Finsko (0:4), kjer sta bila Anže Kopitar in Jan Muršak ločena, a so skoraj povsem enakomerno celotno tekmo odigrali prav vsi štirje napadi. Edina sprememba bo tako v vratih, kjer bo začel Robert Kristan.

"Kadar hočeš zmagati, moraš skrajšati klop. Takrat boš dal na led tistega, ki mu zaupaš," je Kopitar kljub pohvali 4. napada ponovil svoj pogled na vodenje tekme, pri čemer ima somišljenika v norveškem kolegu Royu Johansenu, ki na turnirju prav tako igra pretežno s tremi napadi.

Reprezentanca z najizkušenejšim selektorjem
Johansen je hokejski selektor z najdaljšim stažem med elito, saj Norveško vodi že od leta 2001. Leta 2005 jo je nekdanji napadalec pripeljal med elito, katere stalna članica je celotno desetletje, pri tem pa se je kar trikrat prebila v četrtfinale. In po prvi zmagi se zdaj Norvežani v tesni in nepredvidljivi skupini B spogledujejo s četrtfinalom.

Na svetovnih prvenstvih 1:1
Pred dvema letoma v Stockholmu je Slovenija začela prvenstvo elite proti Norveški in izgubila z 1:3. Predtem sta se reprezentanci na SP-ju soočili le še leta 1998 v takratni skupini B, ko je bilo v Ljubljani 4:3 za Slovence.
Odigranih je bilo še 10 prijateljskih tekem, na katerih je bila Slovenija boljša s 6 zmagami, remijem in 2 porazoma. Še v času Jugoslavije je bila Norveška stalni nasprotnik "modrih" na velikih tekmovanjih: 17 srečanj na ZOI in SP in izkupiček 3-3-11.


Prvi zvezdnik želi ponoviti SP 2012
"Četrtfinale je na dosegu, a vzeti moramo tekmo za tekmo. Vem, da je dolgočasno to reči, a je resnično. Zdaj smo povsem zbrani na boj s Slovenijo,"
je povedal prvi norveški zvezdnik Patrick Thoresen, eden izmed junakov SKA-ja pri osvojitvi Gagarinovega pokala v KHL-u. Norveška skuša ponoviti SP 2012, ko je prav tako izgubila prve tri tekme, nato pa nanizala štiri zmage in zaigrala v izločilnih bojih.

Kopica prekaljenih nosilcev igre
Norveška igra sloni na prekaljenih reprezentantih: stebra obrambe sta kapetan Ole-Kristian Tollefsen in Jonas Holos (povprečno igra kar 27 minut na tekmo), v napadu prispevajo svoje Thoresen (2 gola in podaja) in Mathis Olimb (4 podaje) ter Morten Ask (1+2). Prvi vratar je Lars Haugen (93,2 odstotka ubranjenih strelov). Trije omenjeni nosilci igrajo v KHL-ju, peterica v SHL-ju, dodatna trojica v 2. švedski ligi, dva v DEL-ju, kar deset v domači ligi, Anders Bastiansen pa je igral v nam domačem Eblu za Gradec.

Slovake potopil komaj 19-letni branilec
Če je norveško jedro sestavljeno iz igralcev, starejših od 30. let, pa jim je sploh prvi skalp Slovaške na svetovnih prvenstvih prinesel branilec, star komaj 19. let. Mathias Norstebo je dvakrat silovito sprožil ob igralcu več in njegova izstrelka sta našla pot v nasprotnikovo mrežo. "Prvič ga zares vidim, in lepo je, da se je pojavil takšen mlad branilec tudi na Norveškem. Zaupati mu moramo in mu pustiti, da igra na svoj način, s čimer se bo še bolj razvil," je bil Thoresen navdušen nad 15 let mlajšim rojakom.

"Gremo naprej in upajmo na zmago"
Norvežani so bili v četrtek popolnoma prosti in so v primerjavi s Slovenci, ki so večerno tekmo končali ob 22.15, v veliki prednosti tako glede priprave kot regeneracije. A po drugi strani je bila tekma s Finsko v celotni sliki troboja za obstanek kar odveč, pravi odgovor, ali si Slovenija zasluži obstanek med 16 najboljšimi hokejskimi reprezentancami, bo dala peta tekma turnirja. Po Finski najbolj razočarani in samokritični Jan Muršak je v mešani coni dejal: "Čim prej pozabiti na Finsko in se pripraviti na Norveško. Gremo naprej in upajmo na zmago."

Iz Ostrave