Robert Kristan ima za seboj že 22 tekem v elitni diviziji in tudi zdaj je pričakovati, da bo igral pomembno vlogo v Ostravi. Foto: www.alesfevzer.com
Robert Kristan ima za seboj že 22 tekem v elitni diviziji in tudi zdaj je pričakovati, da bo igral pomembno vlogo v Ostravi. Foto: www.alesfevzer.com

Za nami je dolga sezona. Poudarjam, da je vedno drugače igrati aprila, maja kot februarja, ko smo sredi sezone dosegali največje uspehe.

Žiga Pavlin in Robert Kristan (Slovenija)
Dobre volje in optimizma "Lixu" ne manjka (fotografija s treninga v Tivoliju), a pri tekmovalnih ciljih ostaja realist. Foto: www.alesfevzer.com

"Če si brez delodajalca, so pritiski in motijo menedžerji. Vesel sem, da se mi s tem ni treba ukvarjati."

Robert Kristan (Slovenija) na pripravljalni tekmi z Japonsko
Na pripravljalnih tekmah si je delo v golu delil z Gašperjem Krošljem na pol, pri čemer je imel s Hrvati, Japonci, Madžari in Avstrijci zelo malo dela. Na SP-ju sam Kristan pričakuje veliko več strelov. Foto: www.alesfevzer.com

Prekaljeni Kristan je takoj odločno zavrnil razmišljanje, da lahko zdaj risi, okrepljeni z Anžetom Kopitarjem in v skoraj popolni olimpijski zasedbi, na glas razmišljajo tudi o četrtfinalu. "Osnovni cilj je seveda obstanek. Slišim, da nas nekateri uvrščajo že kar v četrtfinale. Smo zelo na realnih tleh. Vemo, kako je potekal sistem v Sočiju, tam smo imeli srečo in dobili Avstrijce. Cilj na Češkem je obstanek, če bo kaj več, bo to presenečenje. Odgovornost je zato še večja in upam, da bomo spočiti in lačni zmag ter izpolnili cilje," je bil odkritosrčen Jeseničan, sicer eden izmed junakov preboja v četrtfinale olimpijskih iger v Sočiju.

Po dve zmagi za obstanek
Prihodnji teden v sredo Slovenijo v Berlinu čaka zadnji test na dvoboju z Nemčijo, nato se bo začelo zares, prvi nasprotnik Slovenije na SP-ju 2015 bo v soboto Belorusija, najbrž bo že uvod eden izmed ključnih dvobojev za varovance Matjaža Kopitarja v boju za obstanek.

"Belorusija bo zagotovo našpičena. Tudi preostale ekipe nas ne bodo jemale z levo roko, o tem sem stoodstotno prepričan. Mi se vseeno v prvi vrsti ne obremenjujemo z igro nasprotnikov, temveč z našo igro. Upam, da bomo imeli tudi kanček športne sreče. Mogoče so Belorusi na papirju nekoliko lažji nasprotnik, a za obstanek bomo potrebovali najmanj dve zmagi," je Kristan misli že usmeril proti samemu startu turnirja, na katerega reprezentanti že komaj čakajo, saj se priprave za večino vlečejo že ves april.

"Pravega spoštovanja kljub Sočiju še ni"
32-letni čuvaj mreže, ki je krst med elito doživel že leta 2003 na Finskem, je potrdil, da se risi že pripravljajo na prva dva tekmeca Belorusijo in Rusijo, niso si pa še razdelili vratarskega bremena z Lukom Gračnerjem in Gašperjem Krošljem. "Mogoče bo res kakšen dan prej določeno, kdo bo dobil kakšno tekmo, a to se na tej ravni lahko spremeni že na ogrevanju," je obrazložil "Lix".

Velik problem nenavaden razpored tekem
Razpored na predtekmovanju v Skupini B v Ostravi, kjer se bo Slovenija pomerila s Slovaško, Dansko, Belorusijo, Norveško, Rusijo, Finsko in ZDA, je vsaj časovno zelo težek, saj bo reprezentanca kar dvakrat igrala dve tekmi, med katerima bo manj kot 20 ur premora. "Vse kaže, da ne glede na uspeh iz Sočija pravega spoštovanja še ni. A tega ne moremo spremeniti. Mi gremo tja po čim boljši izid. Upam, da bomo imeli dovolj moči, da se bomo hitro regenerirali in pokazali, kar znamo."

Še eno sezono ostaja v Pardubicah
Za seboj ima Kristan dobro klubsko sezono, kjer se je že dokazal na Češkem pri Pardubicah, kjer so mu na podlagi predstav pred 12 dnevi tudi uradno podaljšali pogodbo še za sezono 2015/16. Na 42 tekmah rednega dela se je srečal s kar 1.288 streli oz. 30 na tekmo, pri čemer je ubranil 91,23 odstotka strelov in povprečno prejel po 2,83 gola na tekmo. V končnici je matični klub vratarske legende Dominika Haška sicer izpadel hitro v četrtfinalu z 1:4 proti Litvinovu (Kristanova statistika 92,6 % in 2,69 GAA).

Na koncu štejejo le zmage
Z veliko dela v slovenskem golu tako ne bo imel težav. "Tekme bodo težke, sam sem pripravljen in upam, da mi bo uspelo to pokazati na ledu. A treba bo imeti tudi nekaj sreče. Štejejo le zmage in pri tem niti ni važno, koliko strelov ubraniš," ohranja osredotočenost na moštveni cilj št. 33.

O samem prvenstvu se sicer na Češkem spomladi še ni veliko govorilo. "Ni največja zadeva. Tudi češki mediji so me glede tega pustili čisto pri miru, mogoče tudi, ker ne igramo v skupini s Čehi."

Za nami je dolga sezona. Poudarjam, da je vedno drugače igrati aprila, maja kot februarja, ko smo sredi sezone dosegali največje uspehe.

"Če si brez delodajalca, so pritiski in motijo menedžerji. Vesel sem, da se mi s tem ni treba ukvarjati."