Mikael Samuelsson (v sredini) je v letošnji končnici dosegel 3. in 4. zadetek. Foto: Reuters
Mikael Samuelsson (v sredini) je v letošnji končnici dosegel 3. in 4. zadetek. Foto: Reuters
Chris Osgood
Chris Osgood, ki je v Ligi NHL začel braniti leta 1993 ravno v Detroitu (vmes je eno leto branil za NY Islanderse, dve pa za St. Louis), je ubranil vseh 19 strelov. Foto: Reuters

Največji zvezdniki v obeh ekipah niso stopili v ospredje, saj sta obrambi dobro pazili na nasprotnike. Nepričakovano je tako v ospredje stopil najmanj izpostavljen izmed sedmerice Švedov v Detroitu Mikael Samuelsson, ki je v 34. in 43. minuti obakrat zadel brez podaje soigralcev.

Ko je dobri dve minuti pred koncem Daniel Cleary zadel ob igri z igralcem manj, je bila tekma odločena. Piko na i je 13 sekund pred sireno z igralcem več postavila prva švedska violina Henrik Zetterberg.

Statistika za Rdeča krila
Odkar se finale od leta 1939 igra na štiri dobljene tekme, je zmagovalec uvodne tekme v 77,9 odstotkih primerov tudi sam na koncu dvignil Stanleyjev pokal.

Samuelsson že vtisnil zadetka v spomin
"Rad bi si vtisnil v spomin tale trenutek. Cela ekipa je igrala dobro in res sem presrečen, da sem jaz tisti, ki sem dosegel dva zadetka," je bil po tekmi presrečen 31-letni Samuelsson. "Prejeli smo dobro lekcijo. Naši nasportniki so igrali res izvrstno, priznati pa je treba, da tudi mi nismo bili na pravi ravni," je bil po tekmi kritičen trener Pingvinov Michel Therrien.

Druga tekma bo v noči na torek prav tako v Detroitu.

Liga NHL, finale, prva tekma

DETROIT - PITTSBURGH 1:0
4:0 (0:0, 1:0, 3:0)
Samuelsson 34., 43., Cleary 58., Zetterberg 60.
Obrambe: Osgood 19; Fleury 32.

V odebeljenem tisku je izid v zmagah. Igrajo na štiri zmage.

S. J.