Teddy Purcell je v drugi tretjini v razmiku 63 sekund dosegel zadetka, s katerima je zaostanek Tampe zmanjšal na 3:2. Foto: Reuters
Teddy Purcell je v drugi tretjini v razmiku 63 sekund dosegel zadetka, s katerima je zaostanek Tampe zmanjšal na 3:2. Foto: Reuters
Dwayne Roloson
Dwayne Roloson je moral po treh prejetih zadetkih na klop. Foto: Reuters

Preobrat se je začel z menjavo vratarja (Rolosona je zamenjal Mike Smith, ki je do konca ubranil vseh 21 strelov) in pretepom ob koncu prve tretjine, ki je dal Tampi psihološko prednost. Po drugi tretjini je bil izid že izenačen, dva lepa zadetka je dosegel Teddy Purcell. Odločilni gol je zabil Simon Gagne.

"Vedeli smo, da zmoremo. Smo nepopustljivi, v tej sezoni smo se že tolikokrat vrnili, vsi vedo, da v zadnji tretjini lahko vse postavimo na glavo," je povedal trener Tampe Guy Boucher.

Veteran Gagne je imel podobno izkušnjo v lanski končnici v dresu Philadelphie. Ta je v 2. krogu končnice proti Bostonu zaostajala že z 0:3, vendar izsilila sedmo tekmo, v kateri je Boston povedel za tri zadetke, toda Philadelphia je na koncu zmagala z golom Gagneja.

Navijači Bostona najbrž kar ne morejo verjeti, da se je po tako dobri prvi tretjini (dva zadetka je dosegel Patrice Bergeron) tekma obrnila v povsem drugačno smer. "Izgubili smo kompas. V prvi tretjini smo igrali res dobro in naredili vse tako, kot je treba. Namesto da bi nadaljevali v tem ritmu, smo dopustili, da se je nasprotnik razigral. Ko se je približal, smo bili paralizirani," se je jezil trener Bostona Claude Julien.

Liga NHL - končnica

VZHOD, konferenčni finale
Četrta tekma:
TAMPA BAY (5) - BOSTON (3) (izid v zmagah 2:2)
5:3
(0:3, 3:0, 2:0)
Purcell 27., 28., Bergenheim 31., Gagne 47., St. Louis 60.; Bergeron 12., 18., Ryder 17.

Obrambe: Roloson 6, Smith 21; Thomas 32

ZAHOD, konferenčni finale
Četrta tekma, nedelja:
SAN JOSE (2) - VANCOUVER (1) (v zmagah 1:2)