Marc Cavosie je bil junak petkovega večera v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Marc Cavosie je bil junak petkovega večera v Tivoliju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Doug Nolan
Jeseničani nimajo veliko dobrih branilcev. Odsotnost Douga Nolana se bo v nedeljo poznala. Foto: Vid Novak
Matija Pintarič
Matija Pintarič je dobil prednost pred Janom Chabero. Foto: MMC RTV SLO
Podmežakla
Dvorana Podmežakla naj bi le dobila uporabno dovoljenje. Verjetno bo bolj polna, kot je bil v petek zvčer Tivoli. Foto: Iztok Novak

Srečanje v Tivoliju si je ogledalo le 2.500 gledalcev, ki pa niso uživali v dobrem hokeju. V Ligi Ebel je bilo vseh šest večnih derbijev na precej višji ravni. Jeseničani prave tekme niso odigrali že pet tednov, Ljubljančani pa 24 dni. Že v nedeljo na drugi tekmi vsi napovedujejo boljšo predstavo, zeleno-beli pa bodo še posebej pod pritiskom.

Vodstvo lige Slohokej je prestavilo tretjo in četrto tekmo finala državnega prvenstva v hokeju, ki bosta tako najverjetneje na Jesenicah v četrtek in petek. Podmežakla trenutno nima uporabnega dovoljenja, a bi ga lahko kaj kmalu pridobila, saj bo ustrezna komisija v sredo znova pregledala dvorano. V primeru zelene luči bi bili jeseniški tekmi 7. in 8. 4., peta pa 10. 4. v Ljubljani. Termina morebitne šeste in sedme tekme bi ostala enaka (11. in 13. 4.) S tem so se strinjali tudi pri Tilii Olimpiji. Vodstvo Jesenic je zaradi visokih finančnih zahtev že odpovedalo morebitno gostovanje v Beljaku.

Cavosie pokazal pravi obraz
Za najboljšega igralca uvodne tekme je bil izbran Marc Cavosie. 29-letni Američan v Ligi Ebel ni izpolnil pričakovanj, dosegel je le pet golov. Tokrat je bil natančen dvakrat, mojstrsko pa je odločil srečanje po samostojni akciji s strelom pod prečko v 33. sekundi podaljška. ''Zmagati bi morali že po rednem delu, sodniki so nam razveljavili popolnoma regularen zadetek. Krivico sem nato popravil v podaljšku. Prva tekma je vedno ena najtežjih, prisotna je nervoza, veliko je napak in netočnih podaj pri obeh moštvih. Prepričan sem, da bo igra že v nedeljo precej na višji ravni, vsem se res pozna dolg odmor, ko ni bilo težkih tekem," je povedal Cavosie.

Kapetan Mitja Robar je bil prav tako jezen zaradi razveljavljenega zadetka: ''Dosegli smo regularen gol, to bi sodniki morali videti, to je bilo darilo Olimpiji. Na koncu smo vseeno zmagali, v soboto bo čas za počitek, v nedeljo pa gremo po drugo zmago. Že pred tekmo sem vedel, da ne bo lepe igre. Pozna se, da že mesec in pol nismo igrali tekme s pravim ritmom.''

Mälkiä je pričakoval povprečno igro
Trener Heikki Mälkiä je zelo dobro pripravil ekipo, ki ji ni manjkalo želje in bojevitosti. ''Pričakoval sem tako tekmo. Po petih tednih odmora še ni pričakovati tako visokega ritma, kot si ga vsi želimo, tudi drsalno nismo igrali na ravni, a to se bo izboljševalo iz tekme v tekmo. Nekaj posledic je pustila tudi dolga sezona, dolgo smo čakali na začetek finala, zato še nismo bili stoodstotni. Na prvi tekmi smo se izkazali, zdaj se bomo osredotočili na nedeljsko srečanje. Serijo bo dobilo tisto moštvo, ki bo pokazalo več želje, volje in ki bo naredilo manj napak,'' je poudaril finski strateg.
Nolan bo verjetno manjkal v nedeljo
V drugi tretjini se je v dvoboju ob ogradi poškodoval branilec Doug Nolan. 35-letni Američan je z ledene ploskve odšel z bolečinami v prsih, verjetno gre za poškodbo prsne mišice. Na nedeljski tekmi skoraj zagotovo ne bo nastopil.

Järvenpää ni računal na Chabero
Trener zmajev Hannu Järvenpää se je odločil, da bo v vrata postavil Matijo Pintariča, ki je svoje delo opravil zelo dobro. Matic Boh je bil rezervni vratar, Jan Chabera pa je tekmo spremljal s tribune, saj v državnem prvenstvu lahko nastopa le šest tujcev. Jeff Tory je poškodovan in v letošnjem finalu ne bo zaigral.

"Pinta" razočaran nad obiskom
''Pri razveljavljenem golu Jeseničanov sem ležal na tleh, sploh nisem vedel, kaj se dogaja. Takrat smo imeli srečo. V nedeljo moramo biti manj nervozni,'' je pojasnil Pinatrič, ki je bil razočaran zaradi slabega obiska na 437. večnem derbiju: ''Mislil sem, da bo dvorana polna, bil sem zelo presenečen, da se je zbralo tako malo ljudi.''

''Želeli smo si ubraniti prednost domačega igrišča, a nam ni uspelo. V nedeljo se jim bomo skušali oddolžiti za ta poraz. V finalu ne bi smeli delati takih napak. Vsako tretjino smo igrali malce boljše. V nedeljo bo že precej bolj realna slika. Treningi in tekme v skupinskem delu državnega prvenstva se ne morejo primerjati s srečanji Lige Ebel,'' je poudaril Matej Hočevar.