Drew Doughty je bil na naboru leta 2008 izbran kot drugi za Stevenom Stamkosom. Ontarijski Londončan je navdušil že v svoji krstni sezoni, kjer pa je tako kot Anže Kopitar ostal brez upravičene nominacije za novinca leta. Foto: EPA
Drew Doughty je bil na naboru leta 2008 izbran kot drugi za Stevenom Stamkosom. Ontarijski Londončan je navdušil že v svoji krstni sezoni, kjer pa je tako kot Anže Kopitar ostal brez upravičene nominacije za novinca leta. Foto: EPA

To bo težko. Ne bom presenečen, če bo odsoten s priprav. Sam sem šel čez to pri Paulu Kariyi in tudi Dean ima izkušnje s tem.

Posebni pomočnik Los Angelesa Jack Ferreira
Drew Doughty
Na 238 tekmah rednega dela je zbral 125 točk (33+92) in za branilca skromnih 178 kazenskih minut. Pri 21 letih mu prerokujejo, da bo v naslednjih 15 letih sodil med najboljše branilce lige. Foto: Reuters
Kopitar, ki ga je prav tako zastopal Meehan, je svojo drugo pogodbo sklenil skoraj leto dni pred iztekom prve pogodbe. A tudi prvi center Kingsov je preskočil t. i. "drugo pogodbo" in je že takoj postal najbolje plačani igralec moštva. Foto: Reuters
Generalni menedžer LAK-a Dean Lombardi se je v zadnjih tednih v javnosti več ukvarjal z zavajanjem Edmontona pri menjavi za Ryana Smytha kot z obljubami, da bo Doughty tudi v prihodnje Kralj. Foto: EPA

"Ko smo bili v Torontu, smo se srečali z Doughtyjevimi agenti. Ko mi je Dean Lombardi povedal, kako je šlo, sem ga pogledal in rekel: 'Nočejo skleniti posla. Niso še pripravljeni na to.' To bo težko. Ne bom presenečen, če bo odsoten s priprav. Sam sem šel čez to pri Paulu Kariyi in tudi Dean ima izkušnje s tem," je pesimističen posebni pomočnik generalnega menedžerja LAK-a Jack Ferreira. Leta 1997 je bil Ferreira vodja Anaheima, ki ni mogel prepričati takratnega superzvezdnika Paula Kariyo. Letos dokončno upokojeni napadalec je izpustil celotne priprave in kar 32 tekem, preden je podpisal pogodbo, Ducksi pa so na koncu zasedli šele 6. mesto v diviziji.

Dvojni centrski udarec Kopitar-M. Richards
Los Angeles Kingsi so s poletnim trgovanjem in prihodom izvrstnega centra Mika Richardsa, kapetana Philadephie, močno dvignili svoje delnice. Zdravi Anže Kopitar, čigar odsotnost v pretekli končnici je pokazala, da je prvi igralec moštva, je še dodatni vzrok, da poznavalci severnoameriškega hokeja kljub desetletjem razočaranj uvrščajo Kralje med favorite Zahoda. A seveda to ne bi bil Hollywood, če ne bi bilo tudi malo drame: prvi branilec moštva Drew Doughty, ki je omejen prosti igralec (RFA), še vedno ni podpisal nove pogodbe.

Lahko obotavljanje Drewa Doughtyja pri podpisu nove pogodbe pokvari uvod v novo sezono LA Kingsov? 21-letnik iz Londona v Ontariu je bil predlani nominiran za najboljšega branilca lige, s čimer je postal najmlajši kandidat za lovoriko Norris po legendarnem Bobbyju Orru. Za nameček je ob osvojitvi kanadskega olimpijskega zlata v Vancouvru prispeval nepričakovano velik delež. Hokejsko nora Kanada se je zaljubila v osmico, katere adut ni grobost, ampak izreden občutek za igro, predvidevanje, prefinjenost ter natančne podaje in streli.

Kljub koraku nazaj je obraz kluba
A čudežni branilec je imel lani nekoliko slabšo sezono, v rednem delu je število točk z 59 padlo na 40, ob tem pa je še izpustil 6 tekem zaradi prvega pretresa možganov. Tudi v končnici je s 7 točk na 6 tekmah padel na 4, pa še vse te je zbral na 2. tekmi serije s San Josejem (2:4). Narejen je bil korak nazaj, kar zagotovo ni okrepilo njegovih pogajalskih adutov. Medtem ko so se v poletnih prestopnih mesecih s tržišča umaknile vse velike ribe (Brad Richards, vrstnik Steven Stamkos, top branilec Shea Weber), Dougthyjeva prihodnost še ni razjasnjena.

Po poročanju novinarjev, ki spremljajo moštvo od blizu, naj bi bila želja Dougthyjevega tabora, da postane najbolje plačani igralec Kraljev. Trenutno je to s 6,8 milijona dolarjev povprečne plače v 7 letih slovenski as Anže Kopitar. Prvotna junijska ponudba generalnega menedžerja Deana Lombardija naj bi po LA Timesu znašala povprečno 6,5 milijona dolarjev za 9 let. Prekaljeni Doughteyjev agent Don Meehan se je odločil za taktiko čakanja, saj je želel videti, koliko bosta iztržila Stamkos (7,5 mio. dolarjev in 5 let) in Weber (7,5 mio. dolarjev in 1 leto), ki sta bila prav tako omejena prosta igralca.

Lahko pride do ponudbe tretje strani?
Pogovori med obema taboroma so redki, informacij ali namigov o napredku pa ni, zato navijači Kingsov postajajo nemirni, drugi ljubitelji NHL-a pa se sprašujejo, ali si res nihče ne upa poslati Doughtyju visoke ponudbe (offer sheet), s katero bi LA in Lombardija prisilili, da jo izenači ali pa se zadovolji z nadomestnimi izbori na naborih, predvsem pa bi s tem odžrli vzhajajočemu moštvu dragocen prostor pri proračunu za plače (salary cap). Vsekakor dolgotrajna pogajanja ali celo odsotnost s priprav običajno ne prispevajo k uspehu moštva, zaradi česar tudi igralci že nestrpno čakajo na dan, ko si bosta Lombardi in Doughty le segla v roke.

To bo težko. Ne bom presenečen, če bo odsoten s priprav. Sam sem šel čez to pri Paulu Kariyi in tudi Dean ima izkušnje s tem.

Posebni pomočnik Los Angelesa Jack Ferreira