Vancouver je Kingse izločil iz boja za Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Vancouver je Kingse izločil iz boja za Stanleyjev pokal. Foto: Reuters
Roberto Luongo
Odločilna obramba Roberta Luonga. Foto: Reuters
Jonathan Quick
Jonathan Quick se je ob koncu tekme preselil na klop, vendar ni dočakal čudežnega razpleta ob igri brez vratarja. Foto: Reuters

S tem izidom so Canucksi tudi dobili serijo. Anže Kopitar (v statistiko je vpisal štiri strele) je v 36. minuti podal pri zadetku Drewa Doughtyja za vodstvo z 2:1. Kingsi so vodili tudi z 1:0, v 11. minuti je bil strelec po lepi samostojni akciji Aleksander Frolov.

Video: NHL-vrhunci

"Čarovnik" Luongo
Odločilni gol za prvo prednost Vancouvra na tekmi je dve minuti in tri sekunde pred koncem dosegel Daniel Sedin, končni izid pa je minuto pozneje postavil Alex Burrows. V prvih dveh tretjinah je Canuckse držal v igri vratar Roberto Luongo, ki je na koncu zbral 30 obramb. Sredi tekme je ujel plošček po strelu Ryana Smytha, ko je ležal na hrbtu. Če bi tedaj Kingsi povišali vodstvo na 2:0, bi se morda srečanje končalo drugače. Manj kot dve minuti pozneje je na 1:1 izenačil Steve Bernier ob igri z igralcem več.

Vancouver imel tudi srečo
V zadnji tretjini se je prebudil švedski napad z Mikaelom Samuelssonom ter bratoma Danielom in Henrikom Sedin. Kevin Bieksa je v 42. minuti izenačil na 2:2, potem ko je vratar Jonathan Quick spustil plošček med nogama, čeprav je začetni strel ubranil. Tudi pri zmagovitem golu je imel Vancouver srečo. Henriku Sedinu se je pri strelu zlomila palica, plošček je namesto proti vratom šel na levo stran, tam pa je bil Daniel, ki je hitro ustrelil v zgornji kot.

Lažja poškodba "Kopija"
Tri minute pred koncem si je Kopitar lažje poškodoval koleno, a je nato vseeno igral, ko so Kingsi poskušali izenačiti brez vratarja.
"Luongo je bil neverjeten. Takšnega ga potrebujemo. Resnično nas je dvignil," je o junaku tekme povedal Henrik Sedin. V prvi tretjini je bilo razmerje v strelih 16:5 za Los Angeles. Kingsi so na zadnjih treh tekmah ob "power playu" zadeli le enkrat iz 13 priložnosti. Na prvih treh srečanjih je bil njihov izkoristek 9/13.
Končnica, 1. krog, zahod:
Los Angeles (6) - VANCOUVER (3)
2:4 (1:0, 1:1, 0:3)
Frolov 11., Doughty 36. (podaja Kopitar); Bernier 29., Bieksa 42., D. Sedin 58., Burrows 59.
Obrambe: Quick 18; Luongo 30.
DETROIT (5) - PHOENIX (4)
2:5 (0:1, 1:3, 1:1)
Stuart 23., Helm 57.; Korpikoski 5., Schneider 23., Vrbata 31., Wolski 35., Pyatt 46.
Obrambe: Howard 24; Brizgalov 31.
Phoenix je izsilil sedmo tekmo, na kateri bo doma pričakal Detroit. Red Wingsi v gosteh sedmega srečanja niso dobili že vse od leta 1964! Kojoti so povedli z golom z igralcem manj, nato pa so tri dosegli z igralcem več.
Končnica, zahod:
Los Angeles (6) - VANCOUVER (3) 2:4 2:4
DETROIT (5) - PHOENIX(4) 2:5 3:3

Ponedeljek:
NASHVILLE (7) - CHICAGO (2) 2:3

Colorado (8) - SAN JOSE (1) 2:4
Vzhod, ponedeljek:
MONTREAL (8) - WASHINGTON (1) 2:3
BOSTON (6) - BUFFALO (3) 2:3

New Jersey (2) - PHILADELPHIA (7) 1:4
Ottawa (5) - PITTSBURGH (4) 2:4
V odebeljenem tisku so izidi v zmagah. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.