Johan Franzen je morda dosegel zadnji zadetek Rdečih kril v Joe Louis Areni. Po koncu letošnje sezone se bo namreč iztekel pogodba med klubom in lastniki dvorane, vodstvo kluba pa se namiga k ideji, da bi se preselili v The Palace of Auburn Hills, ki je v lasti košarkarjev Detroit Pistonsov. Foto: Reuters
Johan Franzen je morda dosegel zadnji zadetek Rdečih kril v Joe Louis Areni. Po koncu letošnje sezone se bo namreč iztekel pogodba med klubom in lastniki dvorane, vodstvo kluba pa se namiga k ideji, da bi se preselili v The Palace of Auburn Hills, ki je v lasti košarkarjev Detroit Pistonsov. Foto: Reuters
Jaroslav Halak in Sidney Crosby
Jaroslav Halak je ubranil 33 strelov, tudi vseh pet, ki jih je sprožil Sidney Crosby. Foto: Reuters

30-letni Šved je imel fantastičen večer. V letošnji končnici je na 10 tekmah dosegel dva zadetka, tokrat kar štiri! Hat-trick je zabil v razponu vsega 3 minut in 26 sekund v prvi tretjini. V okvir vrat je ustrelil petkrat in sprva so mu priznali tudi peti gol (ki je sicer padel prvi na tekmi), a nato so ugotovili, da se je ploščka dotaknil Todd Bertuzzi (ta je zbral še 4 podaje).

Trener pohvalil "vročo Mulo"
"Upam, da bom zaradi tega večera dobil še več samozavesti, prav tako pa moji soigralci," je bil zadovoljen junak večera, ki ima med soigralci vzedevek Mula. Pohvalil ga je tudi trener Mike Babcock: "Mula je eden izmed tistih igralcev, ko postane vroč, začne streljati in zadetki kar padajo."

Za dve sekundi zgrešil "hitrostni rekord"
Franzen je popravil kar nekaj klubskih rekordov. S šestimi točkami je tako izboljšal rekord Steva Yzermana in Norma Ullmana po številu točk v končnici na eni tekmi. S štirimi zadetki pa je izenačil rekord Carla Liscomba (1945) in Teda Lindsaya (1955) po številu zadetkov na eni tekmi. Za dve sekundi je bil "prepočasen" za najhitrejši hat-trick v zgodovini končnic Lige NHL. Hokejist Philadelphie Tim Kerr je leta 1985 proti New York Rangersom tri ploščke spravil v mrežo v razmaku treh minut in 26 sekund.

Halak spet obdržal Montreal v igri
Montreal je ugnal Pittsburgh (3:2) in izid v seriji izenačil na 2:2. Tom Pyatt je v 3. minuti gostitelje popeljal v vodstvo, a so Pingvini vsega tri minute pozneje že vodili z 2:1. Pittsburgh je v drugi tretjini dolgo časa pritiskal (razmerje v strelih 11:3), a je odlični Jaroslav Halak odbil vse napade. Na začetku zadnje tretjine pa je Habsom uspel preobrat. "V zadnjem odmoru smo se gledali v slačilnici, za nami sta bili najbrž najslabši dve tretjini v letošnji končnici. Nismo imeli česa izgubiti, tveganje se nam je izplačalo," je bil zadovoljen Brian Gionta, ki je dosegel zadnji zadetek na tekmi.

Liga NHL, končnica, konferenčni polfinale, vzhod:
MONTREAL (8) - PITTSBURGH (4) 2:2
3:2 (1:2, 0:0, 2:0)
Pyatt 3., Lapierre 43., Gionta 44.; Talbot 4., Kunitz 6.
Obrambe: Halak 33; Fleury 22.

Petek:
PHILADELPHIA (7) - BOSTON (6) 0:3
Zahod:
DETROIT
(5) - SAN JOSE (1) 1:3
7:1 (5:0, 1:1, 1:0)
Bertuzzi 6., Franzen 8., 11., 12., 48., Filppula 19., Rafalski 24.; Heatley 40.
Obrambe: Howard 28; Nabokov 4, Greiss 26.

Petek:
VANCOUVER (3) - CHICAGO (2) 1:2
V odebeljenem tisku je izid v končnici. Igrajo na štiri zmage po sistemu 2-2-1-1-1.