"Westy" po šestini prvenstva še noče govoriti o dobrem položaju Linza, saj ima grenke izkušnje z lanske končnice. Foto: Iztok Novak
Alex Westlund
Alex Westlund blesti v dresu Linza. Foto: Iztok Novak
Alex Westlund
V Tivoliju ga navijači še kako pogrešajo. Foto: MMC RTV SLO
Alex Westlund
Alex Westlund je pred dvema letoma popeljal Olimpijo vse do velikega finala Lige Ebel. Foto: MMC RTV SLO
Alex Westlund po zmagi Linza

Črna krila so dobro začela sezono, novi trener Kim Collins ima ekipo, ki je že dlje časa skupaj. Najbolj se lahko zanese na "Westyja", ki ne dela napak. Navijači Tilie Olimpije so se lahko v nedeljo zvečer znova prepričali o njegovih sposobnostih, ko je v ključnih trenutkih "zaklenil" vrata. Po odhodu iz Tivolija se je vrnil že četrtič in vedno se je veselil zmage.


Ponovno ste se vrnili v Ljubljano in spet ste odnesli točki v Linz. Prvih 40 minut ste odigrali zelo dobro, potem pa je imela Olimpija v zadnji tretjini pobudo, a ste vi znova odlično branili.
Ni nam uspel najboljši začetek, a sta nas nato drugi in tretji napad vrnila v igro, prevzeli smo pobudo. Zelo težko je osvojiti točke tu, bilo je kar veliko gledalcev. Dve točki sta zelo vredni.

Znova ste blesteli z obrambami, dvakrat pa ste zadeli z igralcem manj. Kaj je prelomilo srečanje?
Vsekakor dva gola z igralcem manj. Vedno je zelo pomembno, kako igraš z igralcem manj ali več. Olimpija ima dober "power play", tokrat pa ni zadela z igralcem več.

Dobro ste začeli sezono, edini spodrsljaj ste si privoščili proti Medveščaku doma (2:3 po kazenskih strelih).
Sem zadovoljen, a odigrali smo šele devet tekem, zato zdaj ni čas, da bi bili preveč srečni. Treba bo še zelo trdo delati. Vse ekipe se bodo še zelo izboljšale. Če se ne dviguješ v formi med sezono, te bodo drugi zelo hitro prehiteli.

V Linzu imate novega trenerja. Kima Collinsa poznamo z Jesenic. Je naredil kakšne korenite spremembe? Se to pozna v garedrobi?
Ne gre se toliko za motivacijo, vzdušje v garderobi je precej bolj sproščeno. Lani smo bili preveč napeti in negativni, v garderobi in na klopi. Fantje imajo radi Kimov način, hiter ritem in pozitivno gledanje na dogodke. Za zdaj to zelo dobro deluje.

Linz je vedno med njaboljšimi ekipami v ligi Ebel. Nikoli pa ni v velikem finalu. Letos je vaš cilj vsaj finale.
Ja, res je. Želimo si zmagati, vendar tudi lani smo si želeli. Lani smo v četrtfinalu ugnali Beljak, potem pa smo bili popolnoma brez moči v polfinalu proti KAC-u. Mislim, da imamo ekipo, ki je sposobna osvojiti naslov, vse se mora ujemati, vse malenkosti.

Še vedno ste med najboljšimi vratarji v ligi. Prepričali ste tudi v Tivoliju. Obranil je 92,3 odstotka vseh strelov. Ste zadovoljni s svojimi igrami?
Vsekakor bi lahko pri kakšnem golu bolje posredoval, a to je popolnoma normalno. Po devetih krogih še ni čas za analize, šele na koncu sezone se vidi, ali si imel dobro sezono.

Po šestini prvenstva je že vidno, da avstrijske ekipe prevladujejo. Preostale štiri ekipe naj bi se bojevale za sedmo in osmo mesto. Proti vsem moštvom ste odigrali eno srečanje.
Prezgodaj je še ocenjevati. Ekipe bodo podpisale nove igralce, nekateri se bodo poškodovali. Čez dva meseca bodo ekipe videti precej drugače, predvsem Salzburg in KAC bosta poiskala okrepitve. En ali dva nova igralca lahko popolnoma spremenita ekipo. To smo videli, ko je prišel Todd Elik k Olimpiji dve leti nazaj.

V Tivoliju se še vedno veliko govori o vas. Po vašem odhodu ima moštvo velike težave. Lani je bilo zadnje v Ligi Ebel, v finalu DP-ja ni dobilo niti tekme, letos pa je za zdaj na predzadnjem mestu. Kako vidite vašo prihodnost. Res je še zelo zgodaj, a ste zelo iskan igralec.
Lepo je imeti veliko ponudb, vendar jaz sem osredotočen na Linz. Hočem osvojiti naslov, potem pa se bomo pogovarjali o naslednji sezoni.

V četrtek je Tomaž Vnuk dejal, da bo končal kariero. To je bilo zelo presenetljivo, saj je minilo le sedem krogov. 17 let je igral za zeleno-bele, skupaj ste se prebili tudi v finale Lige Ebel? kakšne spomine imate na kapetana Olimpije?
On je sijajen igralec. Mladi slovenski igralci ga imajo za vzornika, zasluži si veliko spoštovanja. Poslal sem mu tekstovno sporočilo. Ne vem točno, zakaj se je tako odločil, prepričan sem, da je dobro premislil. Tomaž je velik igralec in velik človek.

Alex Westlund po zmagi Linza