Kaj bo s hokejom na Jesenicah? Foto: www.alesfevzer.com
Kaj bo s hokejom na Jesenicah? Foto: www.alesfevzer.com

SIJ Acroni Jesenice so sredi januarja sprva vložile prijavo za nastopanje v najmočnejšem regionalnem tekmovanju Ligi IceHL, a je pred dnevi prijavo umaknil. Zdaj so se v jeseniškem klubu znašli v neprijetnem položaju, saj prijave za Ligo AHL niso oddali.

"Bili smo v pogovorih z vodstvom jeseniškega kluba, glede sprejema v IceHL so pravila stroga. Žal mi je zaradi tega, a to je bila zavestna odločitev Jeseničanov. Imamo jasna pravila, tudi glede zadnjih rokov. Veseli smo, da imamo prijave Celja in še 15 ekip za Alpsko ligo, prihodnost Jesenic pa ni naša stvar," je bil neposreden Feichtinger.

Jeseničani so se letos v tem tekmovanju uvrstili v končnico, ki se še ni začela.

O tej temi je spregovoril tudi predsednik Hokejske zveze Slovenije Matjaž Rakovec: "Našima najmočnejšima kluboma Olimpiji in Jesenicam smo že pomagali, tudi za rešitev hokeja na Jesenicah smo peljali lastno znamko. Zdaj pa smo po 13 letih že malo utrujeni od te pomoči. Pomembneje je, da vlagamo v Celje, Maribor, Triglav, kjer imajo jasno začrtane cilje. Če bomo spet mi reševali Jesenice, bo to pomenilo škodo za druge, saj je ideja, da pomagamo manjšim klubom."

V Celju zagrizli v nov projekt

Medtem so v Celju predstavili cilje. "To je zgodovinski dan za celjski hokej, ki ima pestro 75-letno zgodovino, polno vzponov in padcev. V zadnjih letih smo se našli entuziasti in se odločili dvigniti klub na višjo raven. Vzpostavili smo celotno piramido od mladinskih selekcij, člani so letos tretja ekipa v DP-ju. Vse to je šlo v smer, da je logična posledica Alpska liga, želimo si naprej," je o razlogih za naslednji korak dejal predsednik kluba Vid Valenčak.

Klub ima podporo tudi v Mestni občini Celje. Celjski župan Matija Kovač je poudaril, da so veseli, ker se bo hokej, šport z dolgo tradicijo v mestu, dvignil za eno stopnjo. V občini bodo pomagali predvsem z infrastrukturnimi projekti, kot sta prenova in energetska sanacija dvorane, nova ledena dvorana pa sicer je v prostorskih načrtih, a za zdaj še v zelo oddaljeni prihodnosti.

Kot so poudarili v celjskem klubu, bodo nadaljevali postopoma. Tekmovalni cilji v prvi sezoni AHL-ja ne bodo previsoki, tiha želja je končnica, ekipo bosta Valenčak in trener Gal Koren sestavila na osnovi letošnje, ki sloni na domačem kadru. So pa pripravljeni na precejšnje povečanje proračuna, ocenili so, da bodo za nastop v Alpski ligi potrebovali vsaj 300.000 evrov, kar je od 30 do 40 odstotkov več od sedanjega proračuna.