Knjiga je bila izdana v 1.000 izvodih. Foto: Marko Madžarac
Knjiga je bila izdana v 1.000 izvodih. Foto: Marko Madžarac
Aljaž Pegan
Med predstavniki "mlajše" generacije je bil na predstavitvi tudi Aljaž Pegan. Foto: Marko Madžarac
Legendarni Miro Cerar izdal biografijo

Idejni oče projekta Jože Kostanjevec ga je moral za to prepričevati skorajda devet let: "Idejo za knjigo o Cerarjevi življenjski poti sem dal že ob njegovi 60. obletnici, a se je s tem odlašalo, ker soglasja, da bi jo napisali, ni bilo do pred letom dni. A se je Miro februarja premislil, nato pa so se dogodki razpletli in v prvih dneh junija se je le odločil: knjigo bomo izdali."

MMC je Cerarja ob jubileju obiskal na njegovem domu.

Ob časopisnih izrezkih tudi 'Poslednji romantik na konju'
Svoj prispevek k nastanku knjige so ob Kostanjevcu dali še Sebastijan Piletič, Zala Zaletel in Edvard Kolar. Delo ni le Cerarjev življenjepis, temveč je zaobjet tudi pomemben del gimnastične zgodovine. V pomoč avtorjem je bila ob kopici časopisnih izrezkov tudi knjiga Mirana Sattlerja in Vlada Šlambergerja iz leta 1966 Poslednji romantik na konju.

"Bolje, da pospravim šila in kopita"
Seveda na predstavitvi niso manjkali mnogi njegovi kolegi, slikovit je bil zlasti Tine Šrot: " "Že takrat je bil obložen z velikanskimi bicepsi kot "bodybuilder", vitek, eleganten, nežen in ko je začel z vajo na konju, sem si mislil: to je pa revolucija v gimnastiki, bolje, da pospravim šila in kopita."

Drug na drugega se lahko zanesejo
"Moj ožji krog, s katerim sem vrsto let sodeloval in treniral, je izrazit krog ljudi, na katerega se lahko v vsakem trenutku zanesemo. Ta zavezanost drug drugemu nas je naučila dela. Vse, kar smo dosegli, smo dosegli s svojimi žulji, ki so bili tudi krvavi. Bili smo enaki med seboj, čeprav različnih profilov in tudi različne ideološke usmerjenosti," je bil čustven Cerar.

Legendarni Miro Cerar izdal biografijo