Lance Armstrong je letošnjo Dirko po Franciji končal na tretjem mestu in se tako po daljši odsotnosti imenitno vrnil med najboljše. Foto: EPA
Lance Armstrong je letošnjo Dirko po Franciji končal na tretjem mestu in se tako po daljši odsotnosti imenitno vrnil med najboljše. Foto: EPA
Andre Greipel
Andre Greipel je oblekel tudi zlato majico. Foto: EPA

Jakob Mörkebjerg je v pogovoru za danski radio povedal, da je nenavadno, ker sedemkratnemu zmagovalcu slovite kolesarske dirke med letošnjo preizkušnjo vrednosti niso padale, ampak bile ves čas enake. "Po takih naporih, kot so na Touru, bi morale vrednosti precej pasti, pri Armstrongu pa tega ni bilo opaziti."

S tem je Mörkebjerg Američana posredno obtožil jemanja krvnega dopinga. Na Dirki po Italiji, kjer je letos sodeloval Armstrong, so bile vrednosti na koncu opazno manjše kot na začetku tritedenskega dirkanja.

Lance Armstrong je dopinških obtožb že vajen. V Franciji je bilo že veliko zapisov o tem, da si je do zmag na Touru pomagal s prepovedanim poživilom EPO. Pravih dokazov o tem pa ni.

Letošnji Tour je minil brez dopinških škandalov. Predsednik Mednarodne kolesarske zveze Pat McQuaid je pred dnevi povedal: "Do tega trenutka lahko potrdim, da ni bilo nobenega pozitivnega testa in očitno bo to prvi Tour brez dopinških grešnikov. To je velik korak naprej v kolesarstvu!"

Greipel slavil drugič zapored, Božič osmi
Nemec Andre Greipel je dobil tudi peto etapo Dirke po Španiji in oblekel zlato majico vodilnega v skupnem seštevku. Kolesar moštva Columbia je v ciljnem šprintu 174 kilometrov dolge preizkušnje med Tarragono in Vinarosem prehitel Belgijca Toma Boonena in Italijana Danieleja Bennatija, Borut Božič (Vacansoleil) pa je bil osmi.

Greipel ima zdaj osem sekund naskoka pred Boonenom, Fabian Cancellara je padel na peto mesto. Božič je 13. s 34 sekundami zaostanka. Tadej Valjavec je z večino favoritov zaostal 18 sekund, skupno pa je 39. (+0:56).

Po desetih letih na vrhu Vuelte spet Nemec
Za Greipla je uspeh izjemnega pomena po tragičnem uvodu v sezono, ko si je v Avstraliji zlomil rame in moral počivati kar 13 tednov, zdaj pa si je privozil že 17. etapno zmago v letu 2009. Obenem je postal prvi nemški kolesar, ki vodi na Vuelti, po Janu Ullrichu in letu 1999.

V uvodu je ušla skupina šestih kolesarjev, ki je vodila skozi skoraj vso peto etapo, po znanem scenariju pa so najboljša moštva sprinterje pripeljala do končnega obračuna, zadnjega ubežnika pa ujela 18 kilometrov pred ciljem v Vinarosu.

5. etapa, 
Tarragona-Vinaros, 174 km:

1. A. GREIPEL NEM 4:27:54
2. T. BOONEN BEL
3. D. BENNATI ITA vsi
4. T. FARRAR ZDA
5. W. BONNET FRA
6. J. ROELANDTS BEL isti
7. O. FREIRE ŠPA
8. B. BOŽIČ SLO
9. D. VIGANO ITA čas
10. F. J. PACHECO ŠPA
...
30. T. VALJAVEC SLO +0:18


Skupni vrstni red po 5. etapi:
1. A. GREIPEL NEM 19:40:23
2. T. BOONEN BEL +0:06
3. D. BENNATI ITA 0:17
4. T. FARRAR ZDA 0:21
5. F. CANCELLARA ŠVI 0:27
6. O. FREIRE ŠPA 0:33
7. W. BONNET FRA 0:34
8. D. ROLLIN KAN 0:38
9. B. GRABSCH NEM isti
10. A. BALLAN ITA čas
...
13. B. BOŽIČ SLO 0:43
39. T. VALJAVEC SLO 0:56