Grega Bole je potrdil zelo dobro formo v drugem delu sezone. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Grega Bole je potrdil zelo dobro formo v drugem delu sezone. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Daniel Martin
Irec Daniel Martin ob prihodu v cilj. Foto: Reuters
Bauke Mollema
Bauke Mollema bo na ponedeljkovem kronometru štartal v rdeči majici. Foto: EPA

Gorazd Štangelj (Astana), Kristijan Koren (Liquigas) in Borut Božič (Vacansoleil) niso bili v ospredju.

Odločilen je bil zadnji spust
Bole je v končnici dirke napadel z vsemi močmi in odbil napade Gerrarnsa (Team Sky) in Voecklerja (Europcar). Gerrans, ki je leta 2009 dobil VN Plouayja, je v 13. in zadnjem krogu, približno pet kilometrov pred ciljem, pobegnil glavnini, a ga je ta na čelu s Philippom Gilbertom kmalu ujela. Kolesarji so se vseskozi izmenjavali v vodstvu, a le do končnice, ko je z fantastičnim šprintom nasprotnike presenetil Bole in ciljno črto prečkal s prednostjo dobrih desetih metrov. Četrti je bil svetovni prvak Thor Hushovd.
Martin dobil 9. etapo Vuelte
Irski kolesar Daniel Martin je dobil deveto etapo Dirke po Španiji s ciljenm na strmem vzponu na La Covatilli. Drugo mesto je zasedel Nizozemec Bauke Mollema, ki je tudi oblekel rdečo majico vodilnega. Jani Brajkovič je končal na 29. mestu, zaostal je minuto in 27 sekund. V skupnem seštevku je 20. (+2:10).
Na Covatilli so se vrstili napadi, štiri kilometre pred ciljem pa sta bila v ospredju Martin in lanski zmagovalec Dirke po Španiji Vincenzo Nibali. Kilometer do cilja so se prebili v ospredje Nibali, Bradley Wiggins, Martin, Mollema, Juan Jose Cobo in Christopher Froome. Vsa šesterica je skupaj prikolesarila do zadnjih dvesto metrov etape, ko je silovito pospešil 25-letni irski kolesar in prišel do svoje prve etapne zmage na velikih kolesarskih dirkah.

Pred ponedeljkovo posamično vožnjo na čas so se karte na vrhu močno premešale. Brajkovič bo v Salamanci (47 km) napadal iz ozadja.
Fajt dobil dirko od Zagreba do Ljubljane
Kolesar novomeške Adrie Mobil Kristjan Fajt je zmagovalec četrte mednarodne kolesarske dirke od Zagreba do Ljubljane (kategorije 1.2). O zmagovalcu je odločal ciljni sprint na Ljubljanski grad, v katerem je največ moči po prevoženih 183 kilometrih ohranil prav Fajt, ki je bil pred tremi leti na tej dirki tretji.

Klasično enodnevno dirko, ki je že četrtič povezala prestolnici sosednjih držav Slovenije in Hrvaške, je zaznamoval pobeg devetih kolesarjev. Nekaj kilometrov pred ciljem v Škofljici se je ubežna skupina razdelila. V skupini najhitrejših štirih kolesarjev na čelu je bil tudi Fajt, ki je prav na zadnjem kilometru na klancu na Ljubljanski grad pokazal največje mojstrstvo ter z vso močjo kot prvi prekolesaril skozi cilj. Fajt je v ciljnem dvoboju za dve sekundi ugnal Švicarja Reta Hollensteina iz avstrijskega moštva Vorarlberg.

VN Plouaya, 248,3 km:         
  1. G. BOLE           SLO    6:32:41
  2. S. GERRANS        AVS           
  3. T. VOECKLER       FRA        vsi
  4. T. HUSHOVD        NOR           
  5. G. NIZZOLO        ITA           
  6. A. GERARD         FRA       isti
  7. J. J. ROJAS       ŠPA           
  8. F. BEPPU          JAP           
  9. J. SIMON          FRA           
 10. Y. OFFREDO        FRA        čas


Vuelta, 9. etapa,
Villacastin-La Covatilla, 183 km:
1. D. MARTIN IRS 4:52:14 2. B. MOLLEMA NIZ +0:01 3. J. J. COBO ŠPA 0:03 4. B. WIGGINS VB 0:04 5. C. FROOME VB 0:11 6. V. NIBALI ITA 0:12 7. R. TAARAMAE EST 8. D. MENČOV RUS vsi 9. H. ZUBLEDIA ŠPA isti 10. F. KESSIAKOFF ŠVE čas ... 25. J. RODRIGUEZ ŠPA 0:50 29. J. BRAJKOVIČ SLO 1:27 Skupni vrstni red po 9. etapi: 1. B. MOLLEMA NIZ 37:11:17 2. J. RODRIGUEZ ŠPA +0:01 3. V. NIBALI ITA 0:09 4. F. KESSIAKOFF ŠVE 0:18 5. J. VAN DEN BROECK BEL 0:27 6. D. MORENO ŠPA 0:35 7. J. FUGLSANG DAN 0:37 8. K. SEELDRAYERS BEL 0:42 9. H. ZUBLEDIA ŠPA 0:42 10. J. J. COBO ŠPA 0:46 ... 13. B. WIGGINS VB 1:00 20. J. BRAJKOVIČ SLO 2:10