Jani Brajkovič je pred petimi leti nosil tudi zlato majico na Vuelti. Foto: EPA
Jani Brajkovič je pred petimi leti nosil tudi zlato majico na Vuelti. Foto: EPA
Vincenzo Nibali
Vincenzo Nibali je lani po 20 letih zmago na Vuelti priboril Italiji. Foto: EPA
Igor Anton
Igorju Antonu bodo dodaten zagon dali baskovski navijači. Foto: EPA
Mark Cavendish
Mark Cavendish bo znova pobiral šprinterske zmage. Foto: Reuters

Britanec Bradley Wiggins (Sky), Belgijec Jurgen Van den Broeck (Omega Pharma), Nemec Andreas Klöden in Jani Brajkovič (oba Radioshack) so imeli v Franciji smolo in so morali zaradi poškodb predčasno končati dirko.
Strokovnjaki največ možnosti pripisujejo lanskemu zmagovalcu Italijanu Vincenzu Nibaliju (Liquigas), njegovemu rojaku, drugouvrščenemu z letošnjega Gira Micheleju Scarponiju (Lampre), dvakratnemu zmagovalcu dirke Rusu Denisu Menčovu (Geox), čeprav se ta na Giru ni izkazal, nevarna pa naj bi bila tudi domača aduta Joaquim Rodriguez (Katjuša) in Igor Anton (Euskaltel).

Strmi Angliru bo mnogim povzročal težave
Brajkovič bo edini slovenski predstavnik, poskušal bo ponoviti dosežke iz leta 2006, ko je nekaj časa celo vodil v skupnem seštevku. "Menim, da dirko lahko končam med najboljšimi tremi. Poškodbe s Toura so zaceljene, dobro sem pripravljen in če bom uspešno preživel prvi teden, sem lahko visoko. Je pa jasno, da moja psihološka pripravljenost ni taka, kot je bila pred Tourom," je dejal Brajkovič, ki je zadovoljen s seznamom etap, ni mu všeč le vzpon na Angliru. V 15. etapi čaka kolesarje neverjetno strm vzpon, največji naklon znaša kar 23,5 odstotka. Gotovo pa se že veseli devete in 13. etape, ki se bosta končali v La Covatilli in Ponferradi, v mestih, kjer je pred petimi leti v etapi zasedel drugo oziroma četrto mesto.
Tudi La Gazzetta dello Sport Brajkoviča uvršča med glavne favorite. Italijanski športni časnik je zapisal, da njegov moštveni kolega Klöden ni v najboljši formi, zato bo delal za Brajkoviča. Za Wigginsa menijo, da težke gorske etape zanj niso idealne, mu je pa pisan na kožo kronometer v Salamanci. Pri zapisu o Antonu so omenili, da se je maja na Dirki po Italiji izkazal z zmago na Zoncolanu, najtežjem vzponu Evrope. Pred domačimi navijači v Baskiji, ki jo bo dirka obiskala prvič po 33 letih, bo še posebej nevaren. Lani je po padcu predčasno končal dirko.

Rodriguez vse stavil na Vuelto
"Imam en in edini cilj. To je zmaga. Letos sem vse podredil Vuelti, izboljšal sem tudi kronometer, zaradi katerega sem lani ostal brez zmage, saj sem zaostal za pet minut. Konfiguracija etap mi ustreza, ustvarjena je za specialiste za vzpone, posamična vožnja na čas bo na sporedu le enkrat. Tekmeci so spoštovanja vredni, a sam sem odlično pripravljen in tudi dovolj samozavesten," je dejal lani četrtouvrščeni Rodriguez, ki bo poskušal domačim kolesarjem vrniti krono. To sta nazadnje imela v lasti leta 2008 Alberto Contador in leta 2009 Alejandro Valverde.

Na štartu ne bo Cadela Evansa, Contadorja in bratov Schleck oziroma sploh nikogar od najboljše deseterice na Dirki po Franciji. Drugače bo v šprinterskih etapah, kjer se bodo za zmage potegovali praktično isti kolesarji kot na Touru. Petkratni zmagovalec etap na letošnji Dirki po Franciji Britanec Mark Cavendish (HTC-Higroad) bo prav gotovo tudi tokrat zbiral zmage, veselje mu bodo poskušali preprečevati Italijana Alessandro Petacchi (Lampre) in Daniele Bennati (Leopard Trek), Američan Tyler Farrar (Garmin) in Belgijec Tom Boonen (Quickstep), ki se prav tako vrača po poškodbi.

V treh tednih in 21 etapah bodo kolesarji prevozili skoraj 3.300 kilometrov, kar deset etap bo gorskih, šest se jih bo končalo na vrhu vzpona.

Spored etap:                                     km 
20. 8.: Benidorm, moš. kronometer  13,5
21. 8.: La Nucia-Playas de Orihuela 174
22. 8.: Petrer-Totana               163 
23. 8.: Baza-Sierra Nevada          170 
24. 8.: Sierra Nevada-Valdepenas       
        de Jaen                     187 
25. 8.: Ubeda-Cordoba               193 
26. 8.: Almaden-Talavera de la Reina   
                                    183 
27. 8.: Talavera de la Reina-San       
        Lorenzo de El Escorial      177 
28. 8.: Villacastin-La Covatilla    183 
29. 8.: Salamanca, kronometer        47 
30. 8.: Prost dan                      
31. 8.: Verin-Alto de la Manzaneda  167 
 1. 9.: Ponteareas-Pontevedra       167 
 2. 9.: Sarria-Ponferrada           158 
 3. 9.: Astorga-Lagos de Somiedo    176 
 4. 9.: Aviles-Angliru              142 
 5. 9.: Prost dan                                                             
 6. 9.: Villa Romana La Olmeda-Haro    
                                    203 
 7. 9.: Faustino-Pena Cabarga       211 
 8. 9.: Solares-Noja                174 
 9. 9.: Noja-Bilbao                 158 
10. 9.: Bilbao-Vitoria              185 
11. 9.: Circuito del Jarama-Madrid   95