Jani Brajkovič je imel lani po sijajni sezoni 2006 nemalo težav. Kaj mu bo prineslo leto 2008? Foto: RTV SLO
Jani Brajkovič je imel lani po sijajni sezoni 2006 nemalo težav. Kaj mu bo prineslo leto 2008? Foto: RTV SLO
Alberto Contador
Alberto Contador tako kot Brajkovič ne preživlja najlepših časov. Foto: EPA

Največje tri dirke na svetu (po Franciji, Italiji in Španiji) letos ne štejejo za ProTour. Za organizacijo letošnjega Toura skrbi podjetje Amaury Sport Organisation (ASO), ki pa na enega največjih dogodkov vsakega poletja ni povabilo kazahstanskega moštva.

Drago plačilo za stare grehe
Astana lani ni dočakala konca Dirke po Franciji, potem ko je bil Aleksander Vinokurov pozitiven na dopinškem testu. Med člani Astane je tudi slovenski mladi up Jani Brajkovič, ki je klub okrepil po razpadu Discovery Channela. Belokranjec je trenutno v ZDA, kjer se pripravlja na osemdnevno Dirko po Kaliforniji, ki se bo začela v nedeljo.

Za Astano pedala poganja tudi Alberto Contador, ki je lani presenetljivo zmagal na najtežji tritedenski dirki, ekipo pa vodi Johan Bruyneel, ki je pred letošnjo sezono prišel prav iz Discovery Channela. Zanjo med drugim vozijo še Rus Vladimir Gusev, Nemec Andreas Klöden, Američan Levi Leipheimer in Španec Jose Luis Rubeira.

Prudhomme: Ne moremo jim zaupati
"Astana je postavila novo vodstvo in njen vodja Johan Bruyneel nas je zaprosil, naj jim zaupamo. Toda ne moremo jim. Spomnimo se, kaj se je zgodilo leta 2006. Lani so z novim moštvom enako prosili, naj jim zaupamo, kar pa smo drago plačali," je bil odločen direktor Toura Christian Prudhomme. Astana je leta 2006 zrasla na "pogorišču" Liberty Segurosa in predlani na francoski "pentlji" ni nastopila zaradi domnevne vpletenosti številnih njenih kolesarjev v afero Puerto.

McQuaid: Odločitve ne razumem
Predsednik Mednarodne kolesarske zveze (UCI) Pat McQuaid je dejal, da odločitve organizatorjev Toura ne razume: "To moštvo je naredilo vse, da bi pokopalo preteklost. Še vedno upam, da bomo našli rešitev in da bo Astana julija na štartu dirke."

Bruyneel: 460.000 evrov za boj proti dopingu
Oglasil se je tudi Bruyneel in poudaril, da novega moštva ne bi smeli primerjati z lanskim: "Ostalo je samo ime pokrovitelja. Nad nami ni pritiska, nihče ne zahteva velikih zmag. Letos smo boju proti dopingu namenili 460.000 evrov."
Astana tudi brez številnih klasik; na Vuelti pa bo, kot kaže, vendarle nastopila
Astana ne bo smela nastopiti tudi na drugih dirkah, ki jih prireja ASO: Pariz-Nica, Pariz- Roubaix, Valonska puščica, Liege-Bastogne-Liege in Pariz-Tours. Bo pa, kot kaže, povabljena na Dirko po Španiji. Njen direktor Victor Cordero je namreč zatrdil, da ni ovir za udeležbo Astane na Vuelti, če ne bo novih dopinških škandalov.

S. J./M. R.