Foto:
Foto:
Takole je Jani Brajkovič v ponedeljek drvel k zlati kolajni v kronometru. Štiri dni kasneje je cestno dirko končal v solzah.
Najboljše tri s cestne dirke mladink.

Slovenska peterica je bila v najožjem krogu favoritov za stopničke. Svetovnemu prvaku v kronometru Brajkoviču je kazalo najbolje, saj je bil v zasledovalni skupini enajstih tekmovalcev, ki so lovili Italijana Domenica Pozzoviva in Belorusa Konstantina Siucuja, vendar na koncu osamljen ni imel možnosti za višjo uvrstitev.

Siucuju je odločilni napad uspel v zadnjem krogu in v cilju je suvereno slavil z minuto prednosti. Nizozemec Thomas Dekker je po kronometru osvojil še drugo srebro, bronasto odličje pa so nadeli Dancu Madsu Christensenu. Na žalost številnih domačih navijačev so brez kolajne ostali Italijani.

Spor med Erženom in Penkom
"Ker je Brajkovič v zasledovalni skupini ostal sam, ni mogel slediti ritmu dveh Italijanov, Nizozemcev in Dancev. Škoda, s trenutno formo bi ob ugodnejšem poteku dirke lahko držal korak z ubežno dvojico," je povedal selektor Gorazd Penko.

Precej bolj kritično je razplet komentiral trener Milan Eržen: "To je bila katastrofalna dirka kolesarjev Roga (Strgarja in Omulca, op. a.), ki se ne znajo podrediti reprezentanci, in napačna taktika selektorja!"

Eržen, sicer tudi trener Krke, je trenerja Roga Penka obtožil, da sta njegova varovanca onemogočila Brajkoviču, da bi osvojil še eno odličje, in napovedal, da novomeški kolesarji v reprezentanci ne bodo več tekomovali, dokler bo selektor Penko.

"V zadnjih krogih me je zmanjkalo, zato ker nisem imel prave pomoči. Dolgo časa sem se odlično počutil, nato pa brez reprezentančnih kolegov nisem mogel odgovarjati na vse skoke nasprotnikov. Strgar bi mi lahko pomagal. Za to je imel več možnosti," je v solzah dejal ponedeljkov junak Brajkovič.

Strgar je priznal, da je storil napako, vendar zato, ker se je držal preveč zadaj, ne pa namerno. Eržen mu je očital tudi prehitevanje reprezentančnega kolega v cilju.

Tudi pred dirko so v slovenski ekipi največ pričakovali prav od Brajkoviča, še več pa morda od Mihe Švaba, ki naj bi bil v najboljši formi, vendar ta tako kot Andrej Omulec 177 kilometrov dolge preizkušnje ni končal. Tomaž Nose je zasedel 37. mesto.

Mladinke: Zlato na Nizozemsko
Pri mladinkah je bila najboljša njegova rojakinja Marianne Vos, peta z vožnje na čas.

CESTNA DIRKA, do 23 let, 177 km:       
 1. K. SIUCU        BLR      4:33:33  
 2. T. DEKKER        NIZ       + 1:01  
 3. M. CHRISTENSEN   DAN         1:02  
 4. D. POZZOVIVO     ITA         1:09  
 5. V. NIBALI        ITA         1:30  
...                                    
12. M. STRGAR        SLO         2:23  
13. J. BRAJKOVIČ     SLO         2:24  
37. T. NOSE          SLO         2:47      
A. Omulec in M. Švab sta odstopila.    
                                       
CESTNA DIRKA, mladinke, 73 km:         
 1. M. VOS           NIZ      2:11:44  
 2. M. BASTIANELLI   ITA       + 0:30  
 3. E. VAN DIJK      NIZ          vse  
 4. O. ANDRUK        UKR         isti  
 5. R. KNETEMANN     NIZ          čas