Jani Brajkovič je v velikem slogu zmagal na dirki Dauphine. Odločilno prednost si je privozil na kronometru, nato pa je na slovitem Alp d'Huezu prednost pred Contadorjem po odbitem napadu le še povečal. Foto: Reuters
Jani Brajkovič je v velikem slogu zmagal na dirki Dauphine. Odločilno prednost si je privozil na kronometru, nato pa je na slovitem Alp d'Huezu prednost pred Contadorjem po odbitem napadu le še povečal. Foto: Reuters
Janez Brajkovič
Si je Janez Brajkovič z zmago privozil nastop na letošnjem Touru? Foto: Reuters
Alberto Contador, Janez Brajkovič in Tejay Van Garderen
Zmagovalna trojica 62 izvedbe kriterija Dauphine: Alberto Contador, Janez Brajkovič in Tejay Van Garderen. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Takole je Brajkovič kolesaril proti cilju. Foto: Reuters

Zadnja etapa kolesarske dirke Dauphine od Allevard-les-Bainsa do Sallanchesa (148 kilometrov) po pričakovanju ni prinesla sprememb. Odločil jo je šprint ubežne skupine, ki pa na koncu na skupni seštevek ni imel bistvenega vpliva. Brajkovič je ciljno črto prečkal v glavnini, kar je bilo dovolj za skupno zmago.

S tem je Belokranjec postal drugi slovenski zmagovalec na dirki Pro Toura, zmaga na prestižni dirki pa je zagotovo tudi njegova največja v karieri. Do zdaj je največja uspeha nanizal z naslovom svetovnega prvaka v kronometru tekmovalcev do 23 let in z nošnjo majice vodilnega na Dirki po Španiji.

Ohranil prednost pred Contadorjem
Zadnjo etapo je dobil Norvežan Edvald Boasson Hagen (Team Sky), drugi je bil z zaostankom 27 sekund Španec Arkaitz Duran (Footon Servetto), tretje mesto pa je zasedel Rus Egor Silin (Katusha), ki je za zmagovalcem zaostal 32 sekund. Glavnino je v cilj s 40 sekundami zaostanka pripeljal Američan Tejay van Garderen (Team HTC), ki je bil peti, Alberto Contador (Astana) je bil šesti. Z istim časom je etapo na 10. mestu končal Brajkovič, ki je v skupnem seštevku pred Contadorjem ohranil minuto in 41 sekund prednosti.

Grega Bole je etapo končal na 13., Kristjan Koren pa na 45. mestu. Dirko je Koren končal na 15. mestu (+10:19), Bole pa na 70. (+48:03).

To je druga slovenska zmaga na dirkah za Pro Tour v dobrem mesecu, potem ko je Simon Špilak dobil dirko po Romandiji po naknadni diskvalifikaciji Alejandra Valverdeja.

Brajkovič: Upam, da to ni moja prva zmaga
"To je velikanski uspeh, a treba je priznati, da nekateri tu še niso bili v taki formi, kot bodo na Touru. Upam, da sem se s tem dokazal delodajalcem in da me bodo uvrstili v ekipo za Tour. Upam pa, da to ni moja prva zmaga, ampak da bom začel bolj redno zmagovati," je po zadnji etapi dejal zmagovalec dirke Brajkovič.

62. dirka Dauphine:

7. ETAPA                              
Allevard-les-Bains-Salinches, 148 km:
1. E. HAGEN NOR 3:39:43
2. A. DURAN ŠPA +0:27
4. E. SILIN RUS 0:32
4. C. LE MEVEL FRA 0:34
5. T. VAN GARDEREN ZDA 0:40
6. A. CONTADOR ŠPA vsi
10. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas
13. G. BOLE SLO 1:02
45. K. KOREN SLO 2:38

Končni skupni vrstni red:

1. J. BRAJKOVIČ SLO 28:26:28
2. A. CONTADOR ŠPA +1:41
3. T. VAN GARDEREN ZDA 2:41
4. J. V. D. BROECK BEL 3:46
5. J. COPPEL FRA 4:17
6. N. VOGONDY FRA 4:23
15. K. KOREN SLO 10:19
70. G. BOLE SLO 48:03