Jan Ullrich je bil na poslovilni novinarski konferenci v Hamburgu dobro razpoložen. Foto: Reuters
Jan Ullrich je bil na poslovilni novinarski konferenci v Hamburgu dobro razpoložen. Foto: Reuters
Prizor s Tour de Franca
Ullrich (levo) je bil vedno v senci Lanca Armstronga. Foto: EPA
Ullrich je imel dovolj obtožb

"Še vedno bom deloval v kolesarstvu, vendar moja poklicna pot je končana. Zdaj bom svetovalec pri moštvu Volksbank," je povedal 33-letni Ullrich, edini Nemec z zmago na Touru.

Ullricha so umaknili iz moštva tik pred začetkom lanskega Toura, potem ko je bil povezan z množično dopinško preiskavo v Španiji. Pozneje so ga pri T-Mobilu suspendirali in izključili iz moštva, čeprav je vseskozi trdil, da je nedolžen. Od takrat ni več našel ekipe, čeprav mu uradno nikoli niso ničesar dokazali. "Tako ne gre več naprej, vsi me obravnavajo kot največjega kriminalca," je ob slovesu še dodal Nemec.

Nasledil naj bi Induraina
Ullrich je slavil tudi na Vuleti 1999, leto pozneje pa je na olimpijskih igrah v Sydneyju osvojil dve medalji. Potem ko je pri 23 letih zmagal na Touru, so mnogi predvidevali blestečo kariero in ogrozitev rekorda do tedaj nepremagljivega Miguela Induraina, ki je na Elizejske poljane v rumeni majici pripeljal petkrat.

V senci Armstronga
A se njegova kolesarska pot ni razvijala po predvidevanjih. Leta 1998 je na Touru po poškodbi osvojil drugo mesto za pokojnim Marcom Pantanijem, pozneje pa je bil v senci Lanca Armstronga. Med letoma 2000 in 2005 je bil trikrat drugi in enkrat tretji. Ko se je Američan upokojil, je Ullrich spet veljal za glavnega favorita, vendar mu je afera preprečila morebiten pohod na vrh.

R. K.

Ullrich je imel dovolj obtožb