186 centimetrov visoki Cancellara je zmlel nasprotnike. Foto: Reuters
186 centimetrov visoki Cancellara je zmlel nasprotnike. Foto: Reuters
Zmagovalni oder so si od leve proti desni delili David Zabriskie, Fabian Cancellara in Aleksander Vinokurov. Foto: EPA
Michael Rogers
Avstralec Michael Rogers je po treh zlatih medaljah ostal brez odličja. Foto: Reuters

Na 50-kilometrski progi v okolici Salzburga je 25-letni Švicar odpeljal življenjsko vožnjo in bil s povprečno hitrostjo 50,664 km/h najhitrejši na vseh vmesnih časih. Srebro je pripadlo Američanu Davidu Zabriskieju, bron pa junaku Vuelte Kazahstancu Aleksandru Vinokurovu, ki si je hitro opomogel po tritedenskih naporih. Branilec naslova in trikratni zaporedni svetovni prvak Avstralec Michael Rogers je končal na 8. mestu.

Cancellara ima velike načrte
"Uspela mi je popolna vožnja. Verjamem, da je to le začetek obdobja vrhunskih rezultatov. Sem še mlad in moja najboljša leta šele prihajajo. V naslednjih letih bodo moji cilji še višji, želim si zmagovati na več dirkah. Za začetek v San Remu in po Flandriji, želim pa si tudi naslov svetovnega prvaka v cestni vožnji," je dejal Cancellara, zmagovalec letošnje klasike Pariz-Roubaix in tretji z lanskega svetovnega prvenstva v Madridu. Švicar je bil pred leti tudi mladinski prvak v kronometru.

Zanimivo, Cancellara je na novinarski konferenci zavrnil odgovarjanje v angleščini z besedami "da smo pač v Avstriji, zato je prav, da govorimo nemško". Kasneje se je vendarle sporazumeval tudi v angleščini.

Gazvodi tokrat ni šlo od nog
Edini slovenski predstavnik Gregor Gazvoda je z zaostankom sedmih minut (46.) nastopil pod pričakovanji.

"Razočaran sem. Ne nad uvrstitvijo, ampak nad vožnjo. Nisem našel ritma, ni bilo prave hitrosti, tako da sem celo pomišljal, da bi se obrnil. Na prejšnjih prvenstvih sem imel pravo dnevno formo, tokrat ne. Tehnično nisem bil slab, ovinke sem prevozil optimalno, toda noge niso delovale, kot bi si želel," si je čistega vina nalil 25-letni kolesar.

Svetovno prvenstvo se bo v soboto nadaljevalo s cestno dirko mlajših članov.

Končni vrstni red, 50,83 km:
1. F. CANCELLARA ŠVI 1:00:11 2. D. ZABRISKIE ZDA +1:29 3. A. VINOKUROV KAZ 1:49 4. B. BACH VANDBORG DAN 1:53 5. S. LANG NEM 2:08 6. V. KIRJENKA BLR 2:13 7. L. HOSTE BEL 2:31 8. M. ROGERS AVS 2:31 9. A. GRIVKO UKR 2:45 10. V. GUSEV RUS 2:53 ... 46. G. GAZVODA SLO 7:00