Alberto Contador je teden dni pred koncem Toura oblekel rumeno majico in verjetno je ne bo slekel do Pariza. Foto: EPA
Alberto Contador je teden dni pred koncem Toura oblekel rumeno majico in verjetno je ne bo slekel do Pariza. Foto: EPA
Simon Špilak
Simon Špilak je 15 km vozil sam v ospredju. Foto: EPA
Lance Armstrong
Lance Armstrong je prišel v cilj povsem izmučen, a je v skupnem seštevku še vedno na drugem mestu. Foto: EPA
Andy Schleck
Andy Schleck je v sijajni formi. Njegov cilj je vsekakor zmagovalni oder na Elizejskih poljanah. Foto: EPA
Contador na Verbierju razred zase
Kako je Contador napadel Armstronga
Pobeg Simona Špilaka

Kolesar Lampreja se je 21,7 km pred ciljem odločil za samostojen pobeg iz ubežniške skupine, hitro si je nabral minuto prednosti, 13 km pred ciljem mu je začel slediti Mikel Astarloza. 6,5 km pred ciljem v Verbierju (1.468 m) je bil Špilak ujet. Za nagrado je bil proglašen za najbolj borbenega kolesarja na etapi in bo v torek nosil rdečo številko. Napad iz skupine favoritov je začel Andy Schleck, silovito je odgovoril Contador, Lance Armstrong pa je zaostal.

Španec si je do cilja privozil 43 sekund naskoka pred Andyjem Schleckom, tretji je bil Italijan Vincenzo Nibali. Armstrong v zadnjih kilometrih ni mogel slediti niti Carlosu Sastreju in Cadelu Evansu, ki sta na začetku klanca malce zaostala. Za šest sekund je sedemkratnega zmagovalca prehitel celo moštveni kolega Andreas Klöden.

Obeta se ogorčen boj za drugo mesto
Armstrong je v skupnem seštevku na drugem mestu (+1:37), a bo zelo težko zadržal napade Bradleyja Wigginsa, ki je v življenjski formi.

"Že na začetku klanca smo začeli voziti zelo hitro. Ko nas je 6 km pred ciljem ostalo le še pet, sem se odločil za napad. Zelo sem zadovoljen s potekom letošnjega Toura. Razlike so zdaj precej velike, pričakujem, da bo ekipa zdaj podpirala mene," je povedal Contador, ki je bil najboljši na Touru že pred dvema letoma.

Lance bo pomagal Contadorju

Armstrong je v Verbierju priznal poraz na letošnjem Touru. "Vsekakor je Alberto najboljši kolesar na svetu trenutno in najboljši hribolazec. Ko so vsi že pri koncu z močmi, je lahko še pospešil. Tako se zmaga na Touru. Tega se zavedam, saj sem bil že nekajkrat v tem položaju. V zadnjem tednu mu bom pomagal, ponosen sem nanj," je dejal Armstrong, ki je priznal, da je bil v velikih težavah: "Zelo sem bil utrujen, zadnji vzpon je bil naporen, bil sem na koncu z močmi. V nogah nimam več takega pospeška, kot ga ima Alberto."

"Contador je res najboljši. Po svojih najboljših močeh sem se trudil, da ne bi preveč zaostal. Za veliko kolesarjev se je Tour danes že končal, zame pa je to šele štart," je odločen Andy Schleck, ki v skupnem seštevku na petem mestu (+2:26).

Astarloza krivec za neuspeh ubežne skupine
Špilak se je v prvem delu etape priključil ubežni skupini sedmih kolesarjev. A ker je bil med njimi tudi Nemec Tony Martin, jim glavnina ni dovolila večje prednosti, saj je Nemec v skupnem seštevku za do te etape vodilnim Italijanom Rinaldom Nocentinijem zaostajal le minuto.

Po 60 km je Martin odnehal s pobegom, v ubežni skupini pa je poleg Špilaka ostalo še devet tekmovalcev. Tokrat jih je glavnina, v kateri so vse niti narekovanja ritma držali predvsem kolesarji Astane, vendarle nekoliko spustila iz nadzora, tako da je prednost ubežnikov znašala tudi več kot štiri minute. Med desetimi vodilnimi je bil tudi Mikel Astarloza, ki bi se lahko celo vmešal v boj za prevzem rumene majice.

Boonen in Jefimkin odstopila
Belgijski kolesar Tom Boonen je zaradi bolezni odstopil. 28-letni specialist za enodnevne dirke in za šprinte je letos zmagal na dirki Paris-Roubaix, na Touru pa mu nič ni uspevalo.

Kapetan moštva AG2R, kjer kolesari tudi Tadej Valjavec, ki na Touru ne sodeluje, Rus Vladimir Jefimkin je prav tako odstopil. Jefimkin, ki je upal na že drugo zaporedno uvrstitev med najboljših deset, se je poškodoval pri padcu v začetku tedna, pred današnjo etapo pa je bil na 16. mestu.

V torek se nadaljuje pekel v Alpah
V ponedeljek bo na Dirki po Franciji še drugi prost dan, v torek pa se nadaljujejo Alpe. Na sporedu bosta dva zelo dolga vzpona na Grand Saint Bernard (2.473 m) in na Petit Saint Bernard (2.188 m).

15. etapa, 
Pontarlier-Verbier, 207 km:

1. A. CONTADOR ŠPA 5:03:58
2. A. SCHLECK LUKS +0:43
3. V. NIBALI ITA 1:03
4. F. SCHLECK LUKS 1:06
5. B. WIGGINS VB isti
6. C. SASTRE ITA čas
7. C. EVANS AVS 1:26
8. A. KLÖDEN NEM 1:29
9. L. ARMSTRONG ZDA 1:35
10. K. KIRCHEN LUKS 1:55
11. R. KREUZIGER ČEŠ 2:06
12. T. MARTIN NEM 2:13
...
19. R. NOCENTINI ITA 2:36
65. D. MENČOV RUS 6:27
70. S. ŠPILAK SLO 7:26



Skupni vrstni red po 15. etapi:

1. A. CONTADOR ŠPA 63:17:56
2. L. ARMSTRONG ZDA +1:37
3. B. WIGGINS VB 1:46
4. A. KLÖDEN NEM 2:17
5. A. SCHLECK LUKS 2:26
6. R. NOCENTINI ITA 2:30
7. V. NIBALI ITA 2:51
8. T. MARTIN NEM 3:07
9. C. LE MEVEL FRA 3:09
10. F. SCHLECK LUKS 3:25
11. C. SASTRE ŠPA 3:52
12. C. VANDE VELDE ZDA 3:59
13. G. HINCAPIE ZDA 4:05
14. C. EVANS AVS 4:27
15. M. MONFORT BEL 4:38
...
120. S. ŠPILAK SLO 1:35:29
Contador na Verbierju razred zase
Kako je Contador napadel Armstronga
Pobeg Simona Špilaka