Borut Božič je tisti, ki se v zaključkih ravninskih etap pri 60 ali 70 km/h preriva s konkurenco in bori za vsak centimeter prostora. Letos je dobil dve etapi na Dirki po Belgiji. Foto: EPA
Borut Božič je tisti, ki se v zaključkih ravninskih etap pri 60 ali 70 km/h preriva s konkurenco in bori za vsak centimeter prostora. Letos je dobil dve etapi na Dirki po Belgiji. Foto: EPA

Tudi če si v zavetrju, težko konkuriraš, tako dobri so trenutno.

O moči ekipe Columbia v šprintih

Fabian Cancellara je zelo nedostopen in neprijazen. Govori le z najboljšimi.

Sloviti švicarski kronometrist je nedostopen.
Mark Cavendish
Mark Cavendish je v profesionalni karieri dobil že 69 šprintov, od tega osem na Dirki po Franciji. Foto: EPA
Alessandro Pettachi in Mario Cipollini
Alessandro Pettachi in Mario Cipollini, Italijana, ki sta bila izvrstna šprinterja. Cipollini je bil hkrati tudi pravi šovmen, kot je bil v alpskem smučanju Alberto Tomba. Foto: EPA
Mark Cavendish in Erik Zabel
39-letni Erik Zabel (desno) je šestkrat osvojil zeleno majico na Dirki po Franciji. Njegove izkušnje so neprecenljive, zato z nasveti še kako pomaga Cavendishu. Foto: EPA

28-letni Idrijčan je najboljši slovenski šprinter. Letos je blestel na Dirki po Belgiji, na kateri je dobil dve etapi in več dni nosil majico vodilnega. Član ekipe Vacansoleil je bil pred dnevi na dopustu na Šolti in si je v miru ogledal vse štiri šprinterske zmage Marka Cavendisha, ki pa bo na Dirki po Franciji vseeno verjetno ostal brez zelene majice, saj ima Thor Hushovd že 18 točk naskoka. V MMC-jevem pogovoru je Božič razmišljal o novem šprinterskem asu, moči ekipe Columbia, kolesarskih arogantnežih in načrtih za nadaljevanje sezone, ko si bo poskušal priboriti mesto za Dirko po Španiji.



Ste razmišljali, kaj bi lahko naredili, če bi dirkali na Dirki po Franciji?
Težko je reči. Toliko dejavnikov je ... Dokazal sem, da sem hiter in da se kosam z najboljšimi. Vse se mora poklopiti, moraš imeti prave kolesarje okrog sebe, potrebne je veliko sreče. Stoodstotno pa bi bil kakšno etapo med pet. Več si ne bi upal napovedati.

Ste letos kdaj dirkali z Markom Cavendishem?
Tik pred državnim prvenstvom sem se udeležil dirke, na kateri je bila tudi Columbia. Lahko rečem, da gre za daleč najboljšo ekipo. Vse je popolno. Tudi Cavendish sam je izredno močan. Presenetil me je, res je hiter in to že vso sezono.

Na Touru so razred zase ...
Ob drugi etapni zmagi prejšnji ponedeljek se je videlo, kako je ekipa v vetrovnih razmerah naredila selekcijo in kako so na koncu vlekli. Dan prej so ob zmagi Cavendisha v 2. etapi naenkrat "pohodili" in če konkurenca takrat ni ob pravem času na pravem mestu, je nemogoče upati na uspeh. Tudi v sredo, ko je Cavendish še četrtič zmagal, se je izkazalo, da imajo eno prestavo več od ostalih. Še če si v zavetrju, težko konkuriraš, tako dobri so trenutno.

Kdaj je treba začeti šprint na polno?
Če piha nasprotni veter, zelo pozno, ker ti sicer lahko v zadnjih 50 metrih priletijo mimo, saj te že zmanjkuje. Z vetrom v hrbet moraš začeti prej.

Gotovo morate zadnje metre ravninskih etap dobro poznati!
V štartnem biltenu je za zadnje tri kilometre vsake etape natančen opis in dobro veš, kam zavije cesta. Vsi šprinterji dobro vejo, koliko je ura, zato je še bolj zanimivo. Namreč, vsi vedo, kdaj morajo biti v ospredju in zato je vse še toliko težje.

Je vaša ekipa spodobna sestaviti šprinterski vlak?
Ekipa je nova. Fantje mi poskušajo pomagati, lovijo se še, a je vedno bolje. Le Marco Mercato me dobro pozna in ve, kaj mi odgovarja.

Zakaj preostale ekipe na Touru niso konkurenčne?
Ker niso tako homogene in ker nimajo tistih, ki želijo veliko tvegati in se postaviti v ospredje. Ali pa, tako kot Astana, v ekipi sploh ni šprinterja. Pri Columbii je vse podrejeno Cavendishu. Tudi George Hincapie, ki prej nikoli ni šprintal, mu pomaga.

Konkurenca Cavendisha ne mara. Kakšne so vaše izkušnje?
Ne poznava se, letos ni skoraj nič vozil na severu, saj se je pripravljal na Giro in Tour. Mladi kolesarji imajo pogosto probleme, ko začnejo zmagovati in jim zrastejo perutničke. Menda je že lani postal prepotenten! Saj ni edini, Ricardo Ricco je, na primer, sebe poimenoval kobra. To je bil problem tudi pri Andyju Schlecku, vsaj drugi so mi tako rekli, jaz sem namreč z njim v dobrih odnosih.

Šprinterji so se vedno nosili, zlasti če pomislimo na Maria Cipollinija ...
Italijani so takointako šovmani, to je svet zase. Takšen je tudi Filippo Pozzato. Pravi nastopač, ves čas "laja". Tu bi omenil še švicarskega kronometrista Fabiana Cancellaro. Zelo je nedostopen in neprijazen. Govori le z najboljšimi.

Cavendish ima za svetovalca Erika Zabla, s katerim sta še lani dirkala skupaj. Kaj pomeni njegova pomoč?
Lani se mi je zdelo zelo zanimivo, kako je Zabel prav vsako šprintersko etapo končal tik pod vrhom, na 3. ali 4. mestu, čeprav sploh ni bil več hiter kolesar. Toda z izkušnjami je vedno izvlekel dober rezultat. Kar se tiče taktike, je očitno res dober in s talentiranim Cavendishem sestavljata odlično kombinacijo.

Se česa bojite pred šprintom?
Nekateri so zelo brezkompronismi, surovi, McEwen, ki vedno vse opravi kar sam, ne bo zaviral, Napolitano je kot "pink-ponk" žogica in si kar sam pribori položaj za šprint. Jaz tega ne zmorem, nisem tako aktiven. Morda bi moral biti bolj agresiven in dati komolce ven. Tu je moj problem. Potrebujem dva ali tri kolesarje, da me pripeljelo v dobro pozicijo. Morda bi si le v enem od desetih šprintov uspel sam priboriti dober položaj. A tudi Boonen je tak in nenazadnje Petacchi.

Kako trenirate šprint?
Kolesarim za avtom in za motorjem, hitrosti so tudi do 70 km/h.

Imate kak poseben poligon?
Na Idrijskem se peljem do Cerknega, sicer pa najraje treniram po Poljanski dolini.

Zakaj? Je tam manj prometa?
Predvsem, ker so na cesti omejitve do 60 km/h, zato ne oviram prometa. Prostora pa je tudi dovolj, da me avtomobili lahko prehitijo.Predvidevam, da jih je kar nekaj, ki pri tem hupajo, češ, zakaj motite promet? Saj ni le to problem. Na splošno je kultura slaba. Veliko voznikov kolesarjev noče videti.

Kakšni so načrti za nadaljevanje sezone?
Konec meseca grem v Belgijo, potem na Poljsko. Septembra gre ekipa na Vuelto. Seveda upam, da se bom uvrstil v ekipo.


Tudi če si v zavetrju, težko konkuriraš, tako dobri so trenutno.

O moči ekipe Columbia v šprintih

Fabian Cancellara je zelo nedostopen in neprijazen. Govori le z najboljšimi.

Sloviti švicarski kronometrist je nedostopen.