Martin Hvastija in Tomaž Kovšca bosta tudi letos poskrbela, da boste ljubitelji kolesarstva med prenosi Dirke po Franciji izvedeli vse tisto, kar morate vedeti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Martin Hvastija in Tomaž Kovšca bosta tudi letos poskrbela, da boste ljubitelji kolesarstva med prenosi Dirke po Franciji izvedeli vse tisto, kar morate vedeti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Cadel Evans
Lani je na Dirki po Franciji zmagal Cadel Evans, ki bo seveda storil vse, da ubrani zmago. Foto: Reuters
Peter Sagan
Peter Sagan je letos dobil 12 etap in bo na Dirki po Franciji veliki favorit za zeleno majico, ki jo je lani osvojil Mark Cavendish. Foto: Reuters
Miha Mišič
Miha Mišič bo med prenosi presenečal s statističnimi podatki. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

V soboto se bo začela 99. Dirka po Franciji. Na njej bosta manjkala Alberto Contador in Andy Schleck, toda spektakel zaradi tega ne bo nič manjši. Tritedensko dirko bo spremljala tudi TV Slovenija. Pogovarjali smo se s komentatorjem Tomažem Kovšco.


99. Tour de France nestrpno pričakujemo tudi Slovenci. Podobno kot lani upamo, da bo Janiju Brajkoviču uspelo priti med najboljšo peterico. Lani ga je ustavil padec, kakšne možnosti pa mu pripisujete letos?
Potem ko mu je v pripravljalnem obdobju vse šlo kot po maslu, se Janiju začetek sezone ni najbolj posrečil. V bistvu je prvi dober rezultat šele zmaga na Dirki po Sloveniji. Morda ravno pravi čas prihaja v pravo formo. Kot navijač seveda upam na vrhunsko uvrstitev, realno pa še vedno nimamo pravega odgovora, kako se bo Janijevo telo odzivalo zadnji teden dirke, ko bodo na sporedu odločilne etape. Vseeno menim, da bi mu brez velike smole uvrstitev v deseterico ne smela uiti.

Je njegovo dobro dirkanje na Dirki po Sloveniji dokaz, da pravi čas prihaja v formo, ali pa je konkurenca preslaba, da bi lahko kar koli sklepali?
Na Dirki po Sloveniji ne moreš zmagati, če si slab. Jani je dokazal, da se mu forma dviguje, pomembna pa je tudi samozavest, ki jo je z zmago pridobil.

Zmago brani Cadel Evans, ki bo imel ob sebi podobno močno ekipo BMC Racinga kot lani. Je Avstralec prvi favorit?
Gotovo je favorit. Ima izjemno ekipo, v kateri so naloge natančno razdeljene. Ekipa je skupaj nastopila na nekaj dirkah, kjer so preigravali možne scenarije. Vsi bodo v Franciji nastopili z eno samo nalogo – pomagati Evansu do nove zmage. Toda tu je kar nekaj izzivalcev, ki mu ne bodo dali miru – sam v isto vrsto kot Evansa postavljam tudi Bradleyja Wigginsa, ki ima za sabo izjemno sezono in njegova forma kar vztraja.

Italija od leta 1998 čaka na zmago. Ima Vincenzo Nibali kaj možnosti?
Po mojem Italijani še nimajo naslednika Marca Pantanija in bodo morali na zmago še nekoliko počakati.

Koliko je Tour izgubil, ker ne bosta nastopila Alberto Contador in Andy Schleck?
Težko je reči, ali je dirka s tem kaj izgubila. Na delu res ne bomo videli dveh zvezdnikov zadnjega obdobja (zaradi dveh povsem različnih vzrokov), a po drugi strani je to zagotovilo za še bolj izenačeno konkurenco. Verjetno pa vsi raje vidimo izenačene boje, ko v karavani ni kolesarja, ki bi izstopal za razred ali dva, kot že vnaprej odločene dirke. Tour je preživel že marsikatero krizo, a njegova popularnost samo narašča. Mislim, da se odsotnost dveh zvezdnikov ne bo veliko poznala.

Na sporedu bosta dva posamezna kronometra in še prolog. Očitno je letošnji Tour po meri kolesarjev, ki blestijo v vožnji na čas, kajne?
Gotovo. Čeprav so časi Miguela Induraina, ki je na kronometrih znal pridobiti tudi dve minuti ali več in nato to prednost znal braniti, že zdavnaj minili. Bo pa tako več specialistov za vožnjo na čas imelo več možnosti za visoko uvrstitev.

Katere gorske etape bodo najspektakularnejše?
Obe etapi s ciljem v klanec (11. etapa, Albertville-La Toussuire, 17. etapa, Bagnères-de-Luchon-Peyragudes) in pa kraljevska pirenejska etapa z legendarnimi prelazi Aubisque, Tourmalet, Aspin in Peyresourde v enem zamahu, torej 16. etapa.

Kaj pa boj za zeleno majico?
Mark Cavendish najbrž ne bo videl Pariza, njegov cilj sezone so olimpijske igre v Londonu. Dirka v Londonu je na sporedu le šest dni po koncu Toura, tako da lahko pričakujemo, da bo Cavendish dirko zapustil predčasno in se posvetil pripravam na igre. V konkurenci za zeleno majico tako ostajata Peter Sagan in Andre Greipel.

Ima Borut Božič v šprintih kakšno možnost, da pride med najboljše tri?
Mislim, da ima celo možnost za zmago. S svojo iznajdljivostjo v šprintih je že dokazal, da se lahko prebije med najboljše, ne glede na konkurenco.

Kako bo TV Slovenija pokrivala Tour?
Vsako leto poskušamo pripraviti kakšno novost. Tudi letos gledalcem ob spremljanju prenosov ne bo dolgčas. V odločilnih etapah bomo imeli v Franciji posebno ekipo, ki bo skrbela za zanimivosti s terena, gledalcem bo med drugim na voljo tudi posebna spletna stran in pa virtualno tekmovanje. Telefonski pogovori z akterji, odgovori na vprašanja, ki nam jih gledalci pošiljajo po elektronski pošti, in zanimiva statistika, ki jo pripravlja
kolega Miha Mišič - ta je tako ali tako že klasika.