Andrej Hauptman je bil trikrat (2000, 2002 in 2003) na štartni listi Dirke po Franciji, vendar do cilja v Parizu ni nikoli prišel. Vseeno je lastnik najboljše slovenske etapne uvrstitve - leta 2004 je bil četrti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Andrej Hauptman je bil trikrat (2000, 2002 in 2003) na štartni listi Dirke po Franciji, vendar do cilja v Parizu ni nikoli prišel. Vseeno je lastnik najboljše slovenske etapne uvrstitve - leta 2004 je bil četrti. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Cadel Evans
Cadel Evans bo branil lansko zmago in tudi letos spada med favorite za skupno zmago. Foto: EPA
Jani Brajkovič in Alberto Contador, Dauphine
Leta 2010 je Jani Brajkovič na kriterij Dauphine premagal Alberta Contadorja, ki pa takrat še ni bil v vrhunski formi, saj je vse podredil nastopu na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Bradley Wiggins je letos izjemno dobro pripravljen, vprašanje pa je, ali bo imel tudi zadnji teden Toura močne noge. Foto: EPA

Hauptman, ki je zdaj trener pri Radenski, je okusil slast dirke vseh dirk in se leta 2002 s 4. mestom (takrat je postavil najboljšo slovensko etapno uvrstitev) povsem približal najboljšim. Nosilec bronaste medalje na svetovnem prvenstvu 2001 izjemno ceni tiste, ki dirkajo na skupno uvrstitev, v vlogo favorita pa postavlja lanskega zmagovalca Cadela Evansa in Bradleyja Wigginsa.


Kaj lahko pričakujemo od Janija Brajkoviča?
Če bo zdrav in se bo izognil padcem, je sposoben priti med najboljših pet. Forma se dviguje. Na Dauphineju je bil sedmi, toda takrat še ni bil v pravem tekmovalnem ritmu. Dober pokazatelj pripravljenosti je bila Dirka po Sloveniji. V tretji etapi je bil močnejši od Domenica Pozzoviva, ki je letos na Giru dobil etapo in bil v ključnih etapah v ospredju.

Toda na kronometru v Ljubljani Jani ni bil tako suveren in je tudi sam priznal, da je bil malce razočaran nad nastopom, pa čeprav mu je prinesel skupno zmago?
Ni kolesaril tako, kot zna. Morda je bila to posledica izčrpanosti zaradi vročine. Pomembno je, da bo na Touru pravi čas najboljši in takrat bo gotovo lahko konkurenčen najboljšim. Tudi sam je rekel, da prvi teden še ne potrebuješ najboljše forme. Če bo vse tako, kot je treba, lahko pričakujemo vrhunski rezultat. Ne pozabimo, da je predlani na kriteriju Dauphine premagal Alberta Contadorja. Je pa imel vedno smolo na tritedenskih dirkah, kjer se mora za končni uspeh res vse poklopiti.

In seveda si ne smeš privoščiti niti enega slabega dneva ...
Vozil sem vse te velike dirke in si niti ne znam predstavljati, kaj pomeni dirkati na visoko skupno uvrstitev. Saj sem bil kakšno etapo dober, toda vedno sem imel dva ali tri slabe dneve, zato znam ceniti tiste, ki so v skupni uvrstitvi v vrhu. To je velika stvar, ne smeš si privoščiti slabega dneva.

Leta 2002 ste tretjo etapo Dirke po Franciji končali na četrtem mestu. Čeprav v kolesarstvu štejejo le zmage, pa sta najbrž tudi na to 4. mesto malce ponosni, kajne?
Da bi si to štel v posebno čast, ravno ne, saj sem imel vedno visoka merila. Ti pa gotovo veliko pomeni, če si na Touru v ospredju, saj te vsi opazijo. Specialisti za enodnevne dirke želijo dobiti kakšno etapo ali pa dobro odpeljati prolog in se nato v eni od naslednjih etap podati v beg in upati na rumeno majico. Žal sem imel to smolo, da zaradi zdravstvenih težav na Touru nisem bil konkurenečen, saj je vedno velika vročina. Nikoli nisem tekmoval v tako vrhunski formi kot na enodnevnih dirkah.

Zdaj ima Slovenija šprinterskega aduta v Borutu Božiču, pa tudi v Gregorju Boletu. Božič je že dobil etapo na Vuelti, koliko možnosti mu pripisujete na Touru?
Vsekakor ima možnosti, saj je Tour dirka, na kateri je najtežje sestaviti šprinterski vlak. V vsaki etapi se redno vrstijo napadi, zlasti Francozi so nenormalno motivirani in že če so deset minut v begu, so tisti dan pravi narodni junaki. Tudi če je etapa na papirju ravninska, se izkaže, da ne gre za ravnino, pa še veter piha zelo pogosto. Na koncu etape imaš ceste z otočki, hrapav asfalt ... Vsi so že utrujeni, padcev je veliko. Kolesarji so bolj agresivni, ker se zavedajo pomena zmage. Ne pretiravam, če rečem, da ne gre za boj, ampak za mesarsko klanje. Tako je, to, dirko spremlja vse svet in tega se zavedajo tako vodje ekip kot tudi pokrovitelji in jasno tekmovalci. Že pri organizaciji se vidi, za kakšno tekmovanje gre. Koliko ljudi je zraven na Giro in koliko na Touru, to je neprimerljivo.

So potem kolesarji pripravljeni v šprintu početi tudi umazane stvari, samo da si izborijo čim boljši položaj?
Ne, kdor je takšen po značaju, bo to počel na vseh dirkah, ne le na Touru. Najboljši kolesarji so večinoma fejst fantje, dejstvo pa je, da lahko v ciljnem šprintu narediš tudi kaj takšnega, kar ti je kasneje žal, ampak nekako je to pri 200 pulza in pri vsej tej neizmerni želji po zmagi razumljivo.

In še vaša napoved: kdo bo zmagal letošnji Tour de France?
Zmagal bo specialist za vožnjo v klanec, ki najbolje vozi na kronometer. Wiggins je do zdaj pokazal največ v tej sezoni, kar pa je morda slabost. Že dolgo je v vrhunski formi in morda bo zadnji teden Toura to plačal. Po drugi strani je Cadel Evans precej svež. Njiju imam za največja favorita.