Zmagovita naveza Danielson - Vinokurov je slekla španskega matadorja Valverdeja. Foto: Reuters
Zmagovita naveza Danielson - Vinokurov je slekla španskega matadorja Valverdeja. Foto: Reuters
Vinokurov v zlatem
Končno je moja, si je mislil najdejavnejši kolesar na 61. izvedbi Dirke po Španiji. Foto: Reuters
Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov je po dveh zmagah osvojil še drugo mesto, ki pa mu je prineslo vodstvo v skupni razvrstitvi. Foto: Reuters
Jani Brajkovič
Napori tritedenskega maratona po Španiji so močno načeli Belokranjca, ki počasi že preusmerja misli na bližajoče svetovno prvenstvo. Foto: RTV SLO

Na razgibani 17. etapi Dirke po Španiji od Adra do Granade z dvema vzponoma prve kategorije je Tom Danielson bežal več kot 100 km. V ozadju se je bil taktični troboj med Alejandrom Valverdejem, Aleksandrom Vinokurovim in Carlosom Sastrejem.

Napad v dolino
Kazahstanec je napadel na vzponu na 1510 m visoki Monachil 22 kilometrov pred ciljem, si do vrha vzpona najvišje kategorije priboril nekaj sekund prednosti, nato pa si je v izredno divjem spustu privozil še dodatno minuto.

Ravno ob vznožju je dohitel vodilnega Danielsona, s katerim sta nato skupaj narekovala oster tempo. Za njima sta vodilna španska asa s skupnimi močmi poskušala zmanjšati razliko, a sta imela v skupini tudi Aleksandra Kašečkina, moštvenega kolega Vinokurova, ki je uspešno razdiral enotnost zasledovalcev.

Zlata vredna bonifikacija
Čeprav je prepustil zmago Danielsonu, ima "Vino" zaradi bonifikacije za 2. mesto zdaj 9 sekund prednosti pred zdaj že nekdanjim nosilcem zlate majice. "Videl sem, da Valverdeju ne gre najbolje na vzponu, in to sem izkoristil v svojo korist," je po prevzemu vodstva Kazahstanec navedel, kaj ga je pognalo v zmagoviti skok.

"To je prvič, da vodim na veliki Dirki, torej sem presrečen, toda še me čakajo štirje dni kolesarjenja," je dal vedeti, da je njegov cilj tudi pripeljati v Madrid kot vodilni.

Revanša že jutri
"Ko je Vino napadal, nisem imel več svežih nog, s katerimi bi zmogel pokriti skok. Že jutri bom poskušal dobiti majico nazaj na vzponu na Pandero," je nadaljevanje boja napovedal Valverde, ki se dobro zaveda, da že na četrtkovi gorski etapi s ciljnim vzponom na 1840 metrov visoko Pandero lahko spet prevzame vodstvo v skupnem seštevku. Najverjetneje bo do končne odločitve prišlo šele na sobotnem gorskem kronometru v bližini Madrida.

Brajkovič med zaostalimi
Junak prvega tedna Jani Brajkovič je zaostal več kot 24 minut in je s 13. padel na skupno 23. mesto in ima že več kot pol ure zaostanka za vodilnimi kolesarji. Očitno je 22-letnik opustil misel na uvrstitev v najboljšo deseterico in se raje že pripravlja na svetovno prvenstvo, ki bo konec septembra v Salzburgu.

 
61. DIRKA PO ŠPANIJI                   
17. ETAPA                              
                                       
Adra-Granada, 166 km:                  
  1. T. DANIELSON      ZDA     4:09:55 
2. A. VINOKUROV KAZ isti čas
3. S. SANCHEZ ŠPA + 1:10
4. A. KAŠEČKIN KAZ 1:39
5. C. SASTRE ŠPA
6. S. GOPUBERT FRA vsi
7. L. PEREZ ŠPA
8. A. VALVERDE ŠPA isti
9. J. G. MARCHANTE ŠPA
10. L. PIEPOLI ITA čas
 
SKUPNI VRSTNI RED PO 17. ETAPI:        

1. A. VINOKUROV KAZ 67:29:41
2. A. VALVERDE ŠPA + 0:09
3. C. SASTRE ŠPA 1:51
4. A. KAŠEČKIN KAZ 2:14
5. J. G. MARCHANTE ŠPA 4:32
6. T. DANIELSON ZDA 6:09
7. M. BELTRAN ITA 6:33
8. S. SANCHEZ ŠPA 7:25
9. V. KARPEC RUS 7:39
10. L. PEREZ ŠPA 9:04