Aleksander Vinokurov je bil v zadnjem tednu Dirke po Španiji daleč najbolj prepričljiv. Foto: Reuters
Aleksander Vinokurov je bil v zadnjem tednu Dirke po Španiji daleč najbolj prepričljiv. Foto: Reuters

To je moje maščevanje za neudeležbo ekipe na Touru. Je prva velika lovorika v moji karieri, ki me bo še bolj motivirala za zmago na francoski pentlji.

Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov, Lance Armstrong in Jan Ullrich
Aleksander Vinokurov (levo) je bil dolgo pomočnik Jana Ullricha, vendar je bil na Dirki po Franciji Lance Armstrong za Nemca vedno premočen. Foto: EPA

Prvo ime letošnje kolesarske Dirke po Španiji je v soboto, ko je na kronometru dokončno zlomil Alejandra Valverdeja, praznoval 33. rojstni dan. Profesionalno kariero je ta 175 cm visoki vsestranski Kazahstanec začel leta 1997 in prvo večjo zmago slavil na Štirih dneh Dunkerqua.

Enajst zmag leta 2003
Ob prestopu k Deutsche Telekomu leta 2000 je dobil vlogo pomočnika Jana Ullricha. Zanimivo, na olimpijskih igrah v Sydneyju je bil na cestni dirki Vinokurov drugi - za Ullrichom. Njegovo najuspešnejše leto je bilo 2003, ko je vknjižil enajst zmag. Dobil je dirko Pariz-Nica, etapo na Touru (tisto leto je bil skupno tretji kolesar ugledne francoske dirke) in dirko Amstel Gold Race. Na klasičnih dirkah omenimo še njegovo lansko zmago na Liege-Bastogne-Liege.

Ostal brez Toura 2006
Vsekakor ni slabo, ampak sanje vsakega kolesarja so zmagati na Dirki po Franciji. Čeprav je Vinokurov dobil tri etape (poleg tiste leta 2003 še dve predlani), je želel rumeno majico. S to mislijo je lani stopil iz Ullrichove sence in se preselil k ekipi Astana-Würth. Toda kakšno razočaranje - moštvo se je odločilo, da na Touru ne bo nastopilo, ker je bilo v dopinško afero vpletenih pet njegovih kolesarjev.

Zlato zadoščenje
Zadoščenje je prišlo dva meseca kasneje na Dirki po Španiji. Zlato majico je oblekel v 17. etapi, ko si je po vratolomnem spustu priboril več kot minuto prednosti pred domačim matadorjem Alejandrom Valverdejem. V 20. etapi, vožnji na čas, je z zmago odpravil vse dvome o zmagovalcu in pri 33 letih končno dobil eno izmed treh največjih kolesarskih dirk, nedeljska potrditev skupne zmage pa je bila njegova jubilejna 50. zmaga kariere.

V mislih ima že Salzburg
"Bilo je težko ugnati tako velikega konkurenta, kot je Valverde, vendar sem skozi dirko postajal vse boljši. Zdaj se bom osredotočil še na svetovno prvenstvo in poskušal tudi tam zmagati," je bil v Madridu zadovoljen Kazahstanec, ki smo ga, mimogrede, leta 1996 lahko videli tudi na slovenskih cestah, saj se je udeležil Dirke po Sloveniji, vendar ga ni bilo med deseterico.

To je moje maščevanje za neudeležbo ekipe na Touru. Je prva velika lovorika v moji karieri, ki me bo še bolj motivirala za zmago na francoski pentlji.

Aleksander Vinokurov