Tako Avstralec kot Belgijec sta bila v uvodni etapi zmagovalca ešalonov med kapetani, po dveh dneh dirkanja pa imata enak skupni čas. Zaradi manj nabranih tisočink v ekipnem kronometru je majico vodilnega prevzel Luke Plapp.

Njegova ekipa Ineos Grenadiers je bila z zaostankom treh sekund sicer tretja na ekipnem kronometru. Druga je bila ameriška zasedba EP Education EasyPost, ki je za manj kot sekundo zgrešila prestižno zmago.

Na zadnjih osmih ekipnih kronometrih je bila belgijska ekipa
Na zadnjih osmih ekipnih kronometrih je bila belgijska ekipa "parketarjev" vedno med najboljšo trojico, zdaj pa je slavila drugo zmago v tem štiriletnem obdobju. Foto: RCS Sport

Evenepoel pravi, da favoriti niso pričakovali zmage

Vlogo favorita je upravičila belgijska ekipa Soudal QuickStep, ki je s 17,3-kilometrsko ravninsko vožnjo na čas po pristanišču Kalifa v Abu Dabiju opravila s časom 18:17 oziroma povprečno hitrostjo 56,773 km/h. Svetovni prvak Remco Evenepoel je verjetno celo vesel, da majica vodilnega pripada Plappu in grenadirjem, ki bodo morali zdaj v sredo nadzorovati etapo s ciljnim vzponom na Džabel Džais.

"Nismo pričakovali, da bomo zmagali, bolj smo bili osredotočeni na druge favorite za skupno zmago. Dobiti etapo je res sijajno. Dobro smo opravili s prvo polovico trase v močnem vetru in nato pritiskali do konca. To je moja sploh prva zmaga na ekipnem kronometru in druga zaporedna za ekipo. Na to smo lahko ponosni," je po etapi dejal 23-letni Evenepoel.

Dobro delo obeh Slovencev

Zaradi ponedeljkovega razbitja glavnine v močnem vetru sta Evenepoel in Plapp izrazita favorita za končno slavje, trojček kapetanov v najboljšem položaju zaokroža Pello Bilbao. Kar presenetljivo je izvrstno z ekipnim kronometrom opravil tudi Bahrain Victorious, ki je na četrtem mestu zaostal le štiri sekunde. Del ekipe je bil seveda tudi Matevž Govekar.

Le sekundo več so za progo potrebovali Avstralci iz Jayco AlUle, kjer je svoj delež seveda opravil tudi Luka Mezgec.