Thor Hushovd je prejšnji teden dobil etapo v Pirenejih, tokrat pa je bil najboljši na začetku Alp. Svetovni prvak je v sijajni formi, sedem dni je v prvem tednu nosil tudi rumeno majico. Foto: EPA
Thor Hushovd je prejšnji teden dobil etapo v Pirenejih, tokrat pa je bil najboljši na začetku Alp. Svetovni prvak je v sijajni formi, sedem dni je v prvem tednu nosil tudi rumeno majico. Foto: EPA
Cadel Evans
Cadel Evans je bil najboljši med favoriti. Avstralec je odličen v vožnji na čas. Če v gorskih etapah ne bo veliko izgubil, je glavni favorit za zmago na Elizejskih poljanah. Foto: EPA
Alberto Contador in Samuel Sanchez
Alberto Contador je zaradi poškodbe desnega kolena v Pirenejih vozil zadržano. V Alpah bo očitno vse drugače. Foto: EPA
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler se je znova odlično boril, še vedno ostaja v rumenem. Foto: EPA
Hushovd dobil 16. etapo
Contador se vrača v šampionsko formo

Deset ubežnikov, ki je napadlo po 100 km, si je privozilo veliko prednost pred glavnino. Šprint trojice je dobil Norvežan Thor Hushovd, svetovni prvak je dobil že drugo etapo na letošnjem Touru. Drugi je bil njegov rojak Edvald Boasson Hagen, tretji pa Kanadčan Ryder Hesjedal.
"Neverjetno, kaj se mi letos dogaja. Potem ko sem sedem dni nosil rumeno majico, dobil etapo s samostojnim pobegom, mi je še enkrat uspelo zmagati. Taktika ekipe je povsem uspela, vesel pa sem, da sta bila ob meni še dva prijatelja. V šali lahko rečem, da je šlo za državno prvenstvo," se je desete zmage na Touru veselil Hushovd.

Contador končno napadel
Pomembne odločitve so sledile na vzponu druge kategorije na Col de Mans (1268 m). Klanec je bil dolg 9,5 km s povprečnim naklonom 5,2 odstotka. Contador je v močnem dežju silovito pospešil, trikratni zmagovalec Toura je prvič na letošnji dirki napadel na vse ali nič. Sledila sta mu lahko le Evans in Samuel Sanchez. Avstralec si je v spustu privozil tri sekunde pred Špancema.
"Zelo sem zadovoljen. Imel sem občutek, da imam precej več moči v nogah kot v prejšnjih etapah. Na tak dan sem moral poskusiti," je bil vesel Contador. Menedžer ekipe Saxo Bank Bjarne Riis pričakuje velik boj med njegovim šampionom in Evansom: "Alberto je hotel poskusiti danes, počutil se je zelo dobro. Ko je napadel, sem mu takoj rekel, da naj še bolj pritisne, saj so ostali zadaj izmučeni. Evans je zelo močan. Če se bo držal Alberta na naslednjih klancih, bo zelo težko dobiti Tour."
"Contador je dokazal, da prihaja v formo. Na vzponu je bil najmočnejši, tako da me čaka težko delo. Voeckler se upira, tudi brata Schleck in nekateri drugi še niso rekli zadnje besede. V naslednjih etapah bo res zanimivo. Današnja etapa in to, da sem premagal Contadorja, mi veliko pomeni pred odločilnimi dnevi, a vseeno bodo naslednje etape in vzponi nekaj drugega," je dejal Evans.
Hud poraz A. Schlecka
V rumeni majici ostaja Thomas Voeckler, ki je za Evansom in Contadorjem zaostal le 18 sekund. V tej skupini je v cilj prišel tudi Frank Schleck. Ivan Basso je v primerjavi s Contadorjem izgubil 51 sekund, Andy Schleck pa kar minuto in šest sekund.
Voeckler: Toura vsekakor ne morem zmagati
"Še en dan v rumenem, to je bil moj cilj. Za to sem trpel, a izplačalo se je. Vsekakor pa na Touru ne morem zmagati. Ko napade Contador, je to zares strašno. Njegov pospešek je neverjeten. Ostalim favoritom bi moral pustiti, da lovijo Contadorja, vendar to ni moj slog vožnje. Zares nisem pričakoval, da bo Contador napadel že danes, na začetku sem kar malce obstal, a nisem bil edini, ki je bil presenečen," je povedal Voeckler, ki ima še vedno minuto in 45 sekund naskoka pred Evansom, F. Schleck zaostaja še štiri sekunde več. Zaostanek A. Schlecka je narastel na tri minute in tri sekunde, pred velikim tekmecem Contadorjem ima le še 39 sekund naskoka.
Od Slovencev najboljši Koren
Med Slovenci je bil spet najboljši Kristijan Koren, z zaostankom osmih minut in osmih sekund je zasedel 70. mesto. Borut Božič (112.) in Grega Bole (125.) sta zaostala 15 minut in šest sekund. V skupni razvrstitvi je Koren na 93. mestu, zaostaja uro, 35 minut in 18 sekund.
Prva alpska etapa ima pet vzponov
V sredo bo na sporedu pet vzponov v Alpah. Najtežji bo nedvomno vzpon na Sestrieres (2035 m), ki se vleče 11,1 km s povprečnim naklonom 6,3 odstotka. Na vrhu je do cilja v Pinerolu še 62 km. Zadnji vzpon na Pramartino je le osem kilometrov pred ciljem. Dolg je 6,7 km s povprečnim naklonom šest odstotkov. Vse skupaj bo le ogrevanje za spektakel na Galibierju v četrtek in na L'Alpe d'Huezu v petek.

16. etapa, 
St. Paul Trois Chateaux-Gap, 162 km:
1. T. HUSHOVD NOR 3:31:38 2. E.-H. HAGEN NOR isti čas 3. R. HESJEDAL KAN 0:02 4. T. MARTIN NEM 0:38 5. M. IGNATJEV RUS 0:52 6. A. PEREZ ŠPA 1:25 7. J. ROY FRA isti čas 8. M. MARCATO ITA 1:55 9. D. DEVENYNS BEL isti čas 10. A. GRIVKO UKR 1:58 11. C. EVANS AVS 4:23
12. A. CONTADOR ŠPA 4:26
13. S. SANCHEZ ŠPA isti čas

...
18. T. VOECKLER FRA 4:44
34. F. SCHLECK LUKS isti čas
30. I. BASSO ITA 5:17
36. A. SCHLECK LUKS 5:32
70. K. KOREN SLO 8:08
112. B. BOŽIČ SLO 15:06
125. G. BOLE SLO isti čas
Skupni vrstni red po 16. etapi:      
1. T. VOECKLER FRA 69:00:56
2. C. EVANS AVS +1:45
3. F. SCHLECK LUKS 1:49
4. A. SCHLECK LUKS 3:03
5. S. SANCHEZ ŠPA 3:26
6. A. CONTADOR ŠPA 3:42
7. I. BASSO ITA 3:49
8. D. CUNEGO ITA 4:01
9. T. DANIELSON ZDA 6:04
10. R. URAN KOL 7:55
11. J.-C. PERAUD FRA 8:20
12. K. DE WEERT BEL 9:00
...
93. K. KOREN SLO 1:35:18
129. G. BOLE SLO 2:02:12
142. B. BOŽIČ SLO 2:13:29
Hushovd dobil 16. etapo
Contador se vrača v šampionsko formo