Cadel Evans je po uspehu kariere težko zadrževal solze. Foto: EPA
Cadel Evans je po uspehu kariere težko zadrževal solze. Foto: EPA
Aleksandr Kolobnjev, Cadel Evans in Joauquin Rodriguez
Na zmagovalnem odru so stali Aleksandr Kolobnjev, Cadel Evans in Joauquin Rodriguez. Foto: EPA
Hvastija ocenil SP v kolesarstvu
Evans uresničil sanje Avstralcev
Slovenci zadnji dan zaostali za pričakovanji

Evans, ki je v Mendrisiu Avstraliji priboril prvo zlato kolajno, je za 27 sekund premagal Rusa Aleksandra Kolobnjeva in Španca Joaquina Rodrigueza.

Z zmago promoviral domači SP
"Redki so bili tisti, ki so pričakovali zmago, jaz sem verjel v njo. Slišal sem razno razne napovedi, da nimam možnosti, ker ne znam napadati, a danes sem kritikom vendarle zaprl usta. S pomočjo reprezentančnih kolegov, ki so zame opravili veliko dela, sem prišel v dober položaj, nato pa sem se počutil dovolj močnega za napad. Izkoristil sem poznavanje proge, saj živim le nekaj kilometrov od nje v Stabiu. Prav zaradi tega sem se dobro zavedal, da je to moja življenjska priložnost, dosti večja, kot bo naslednje leto v moji rodni državi. Vsekakor pa sem toliko bolj vesel, ker sem z zmago poskrbel za promocijo naslednjega prvenstva v Geelongu," je na cilju v solzah razlagal 32-letni Evans.

Cancellari ni uspel zgodovinski dvojček
Evans je bil že dvakrat drugi na Touru, letos pa je razočaral s 30. mestom. 32-letni Avstralec je presenetil favorite iz Španije in Italije, ter Fabiana Cancellaro, ki je skušal postati prvi kolesar z dvojnim naslovom na istem prvenstvu. Švicar je napadel v zadnjem krogu na vzponu na Castel San Pietro. Ko je bil specialist za vožnjo na čas ujet, je Evans silovito napadel na vzponu na Novazzano. Zdržal je do konca in tako prekinil niz treh zaporednih italijanskih zmag (Paolo Bettini 2006, 2007, Alessandro Ballan 2008).

Valjavec najboljši Slovenec
Slovenci niso bili pri vrhu, še najboljši je bil Tadej Valjavec na 32. mestu. Za zmagovalcem je zaostal dve minuti in 50 sekund. V istem času je tri mesta za njim ciljno črto prečkal Jani Brajkovič, Štangelj, z 12 nastopi na prvenstvu najizkušenejši kolesar, je bil 48., Kristijan Fajt 54. (oba +5:20), Borut Božič in Grega Bole pa sta odstopila.

Štangelj je bil skozi vso dirko izredno aktiven, bil v skupini kolesarjev, ki je bežala od desetega do 210. kilometra, tudi pozneje še poskušal s pobegi, toda do konca vendarle ni imel dovolj moči, da bi dirko lahko končal v vrhu.

"V beg sem se spustil predvsem zato, ker sem bil prepričan, da mi bo tam lažje kot v glavnini. Ko sem videl, da nas je deset, sem bil v tej skupini zelo aktiven, saj sem si želel, da smo na čelu čim dlje. V glavnini se na dirkah na takem terenu vozi izjemno utrujajoče. Tudi moj napad v končnici dirke je bil bolj plod moje želje, da sem v ospredju, kot pa da nas prehitro pogoltne glavnina v celoti. Kolegi v ozadju žal niso imeli svojega dne za med najboljše, kar pa ne pomeni, da nismo nastopili dobro. Na današnji dan smo opravili to, kar smo, sem pa prepričan, da to ni naša realna slika," je dejal Štangelj.

Tudi Brajkovič in Valjavec slabe volje
"Vsekakor je bilo to največ, kar sem lahko pokazal v danem trenutku dirke, ki je bila najbrž moje zadnje svetovno prvenstvo. Že 100 km pred ciljem sem začutil, da to ne bo to in edini cilj tedaj je bil, da pridem v cilj, saj nastopov na SP res nisem želel končati z odstopom. Več kot očitno je, da se po Vuelti in težavah, ki sem jih imel tam nisem dovolj odpočil, čeprav sem čutil drugače. Tudi na treningih nisem imel nobenih težav, toda ko se je cesta postavila navkreber sem bil popolna ničla. To sicer ni v mojem slogu, moralo bi biti ravno drugače, pa žal tokrat ni bilo. Zares sem zelo vesel, da sem prišel do zaključne črte," je dejal Valjavec, podobne volje je bil tudi Brajkovič: "Dirka se je prelomila na začetku predzadnjega kroga, ko so napadli Italijani, prednjačil pa je Pozzato. Enostavno sem za trenutek zamudil. Čeprav so me do tedaj noge povsem ubogale, se mi je na enkrat zgodilo, da nisem mogel prav nič več. In glede na razvoj dogodkov bi bil v takem stanju težko lahko višje. Sem pa prepričan, da je forma boljša, kot kaže končni dosežek in ni nobene panike. Vem kaj zmorem in to želim dokazati na preostalih dirkah do konca sezone."


Cestna dirka elite, 262,2 km:
1. C. EVANS AVS 6:56:26
2. A. KOLOBNJEV RUS +0:27
3. J. RODRIGUEZ ŠPA isti čas
4. S. SANCHEZ ŠPA 0:30
5. F. CANCELLARA ŠVI isti čas
6. P. GILBERT BEL 0:51
7. M. BRESCHEL DAN vsi
8. D. CUNEGO ITA isti
9. A. VALVERDE ŠPA čas
10. S. GERRANS AVS 1:47
...
32. T. VALJAVEC SLO 2:50
35. J. BRAJKOVIČ SLO isti čas
48. G. ŠTANGELJ SLO 5:20
54. K. FAJT SLO isti čas
G. Bole in B. Božič sta odstopila.
  


Hvastija ocenil SP v kolesarstvu
Evans uresničil sanje Avstralcev
Slovenci zadnji dan zaostali za pričakovanji