Marko Kump je v soboto osvojil 6. mesto. Foto: Dare Rupar
Marko Kump je v soboto osvojil 6. mesto. Foto: Dare Rupar
Eddy Merckx
Kolesarsko dirko pred skorajda 40 leti, na kateri je slavil Eddy Merckx, si je ogledalo 200.000 navdušencev.

Mendrisio v Švici je eno izmed manjših prizorišč, kjer si drznejo pripraviti tako odmevno tekmovanje, kot je kolesarsko svetovno prvenstvo, ki je že 76. po vrsti. Drugič poteka tu v Mendrisiu, pred skorajda 40 leti pa je zmagoslavje največjega med največjimi, Belgijca Eddyja Merxa, spremljalo 200.000 gledalcev. Danes jih bo zagotovo manj, vsekakor pa je pred Švicarji, ki se vsaj v logistični pripravi prvenstva do zdaj niso izkazali, izjemno zahtevna naloga. Seveda pa tudi pred nami, da pridemo pravočasno na svoja delovna mesta. Sodeč po tistem, kar smo videli doslej, bo še najlaže kolesarjem. Ko se njihov konvoj v gneči zaustavi, se enostavno preselijo na kolo in s tem že opravijo prepotreben uvod v dirko.

Najtežja proga po Kolumbiji
Ob pol enajstih se bo karavana kar 201 kolesarja podala na 262 km dolgo pot s skorajda 5.000 višinskimi metri razlike na celotni trasi. Slovenska šesterica naj bi bila po zagotovilih vseh najboljša, kar jih trenutno premoremoza tako vrsto proge, kot so jo pripravili Švicarji. Je pa najtežja po prvenstvu v Kolumbiji pred zdaj že davnimi 14 leti. V vseh napovedih so tudi največji poznavalci zelo previdni. Da vsi v ospredje postavljajo Italijane in Špance, je jasno tako na tej progi kot na vseh drugih. Takšen je pač odnos v svetovnem kolesarstvu, ko govorimo o reprezentancah, v tem tisočletju pa sta mimo članov omenjenih dveh reprezentanc ciljno črto prečkala le Latvijec Vainsteins in Belgijec Boonen.

Ob progi vihra veliko slovenskih zastav
V slovenski šesterici imamo zmes izkušenj in mladosti. Le trije, Štangelj, Valjavec in Brajkovič, so iz ekip Pro Tour, tja se seli tudi Bole, Božič je na Vuelti potrdil svoje ime. Fajt je član domačega moštva iz Novega mesta, toda nazadnje v Vareseju naš najboljši. Slovensko kolesarstvo se kljub številnim težavam, s katerimi se srečuje slovenski šport, ne da. Kolesarji so povrhu ob številnih dopinških škandalih še močno očrnjeni tako pri drugih športnikih kot pri večini javnosti. Po drugi strani pa težko najdemo tekmovanje s takim obiskom, kot so svetovna prvenstva v kolesarstvu, ki so pravi romarski praznik kolesarskih navdušencev od vsepovsod. Tudi ob progi v Mendrisiu so številni avtodomi, nad katerimi vihra slovenska zastava. To priča o tem, da ima tudi slovensko kolesarstvo svoje ime in svojo prepoznavnost. Če je trenutna najboljša šesterica tu, jih je še nekaj, ki bi lahko vskočili vsak čas. Tudi za prihodnost se ni treba bati. Lep dokaz je bil včerajšnji nastop mlajših članov, pa tudi med še mlajšimi kar mrgoli talentov, ki so pripravljeni trdo delati. Brez tega v kolesarstvo namreč ne moreš žeti dobrih rezultatov.