Michael Rasmussen je bil že dvakrat kralj gora na Dirki po Franciji, a tokratna zmaga in prevzem rumene majice po zelo zahtevni alpski etapi, na kateri je bil skoraj polovico trase v begu, vsekakor pomenita enega izmed vrhuncev njegove kariere. Foto: EPA
Michael Rasmussen je bil že dvakrat kralj gora na Dirki po Franciji, a tokratna zmaga in prevzem rumene majice po zelo zahtevni alpski etapi, na kateri je bil skoraj polovico trase v begu, vsekakor pomenita enega izmed vrhuncev njegove kariere. Foto: EPA
Tadej Valjavec
Tadej Valjavec je na ciljnem vzponu proti Tignesu izgubil precej sekund. Foto: Reuters
Stuart O'Grady
Stuart O'Grady je takole nesrečno končal etapo, v kateri je morala karavana prevoziti 165 kilometrov, od tega kar 70 kilometrov vzpona. Premagati je bilo treba kar šest klancev, trije med njimi so bile prve kategorije. Foto: EPA
Valjavec zaostal pet minut

33-letni danski kolesar je napadel na prvem izmed treh vzponov prve kategorije, na 20-kilometrskem vzponu na Cormet de Roselend. Težko je bilo verjeti, da bo zdržal do konca, vendar se favoriti niso zganili in Rasmussen je v Tignesu več kot 2.000 metrov nad morjem s tretjo etapno zmago na Touru prevzel skupno vodstvo, pri čemer ima pred velikimi favoriti že okoli tri minute prednosti.

Najvišja prednost že šest minut
Rasmussen je bil poleg že pri prvem pravem pobegu tudi nekaj časa v ospredju, ko pa je bilo v vodilni skupini šest članov, je prevzel pobudo. Skupino je najprej prepolovil - sledila sta mu le Španca Antonio Colom in David Arroyo, nato pa ostal sam. Pred glavnino, v kateri so bili do zadnjega vzpona vsi favoriti, je imel že več kot šest minut prednosti.

Krila mu niso zrasla: vesel bo deseterice
"Fantastičen dan je za menoj. Nisem pričakoval, da bi lahko v cilj prišel s tako prednostjo, računal pa sem na etapno zmago. Majico vodilnega bom v nadaljevanju poskušal braniti. Forma je spodbudna, toda dirko bom zelo težko dobil, zadovoljen bi bil z uvrstitvijo med prvih deset," kolesar Rabobanka zavrača vlogo favorita.

Na zadnjem vzponu noge niso bile prave
Tadej Valjavec se je vse do zadnjega vzpona na Tignes odlično držal, kolesaril med velikimi imeni in na čelo kolone pošiljal svoje pomočnike, v cilj pa s petimi minutami zaostanka prišel kot 21. skupaj z zdaj že nekdanjim vodilnim Nemcem Linusom Gerdemannom.

Črn dan za Avstralijo
Skupno je Valjavec pridobil šest mest in je 20. Na koncu sta imela težave tudi prva moža Astane Andreas Klöden in Aleksander Vinokurov, ki očitno še čutita posledice četrtkovega padca. Črn dan za Avstralijo: zaradi padca sta odstopila Stuart O'Grady (letos je dobil klasiko Pariz-Roubaix) in Michael Rogers. Robbieja McEwna je ujela "časovna rampa". Ker je preveč zaostal, mora odlični šprinter domov, podobno kot Danilo Napolitano. V ponedeljek bo na Touru prost dan.

 
Le Grand Bornand-Tignes, 165 km:      
1. M. RASMUSSEN DAN 4:49:40
2. I. MAYO ŠPA +2:47
3. A. VALVERDE ŠPA 3:11
4. C. MOREAU FRA vsi
5. F. SCHLECK LUK isti
6. C. EVANS AVS čas
7. A. KAŠEČKIN KAZ
8. A. CONTADOR ŠPA 3:31
9. D. MENČOV RUS 3:35
10. C. SASTRE ŠPA 3:35
...
18. A. KLÖDEN NEM 4:29
19. A. VINOKUROV KAZ 4:29
20. L. GERDEMANN NEM 5:05
21. T. VALJAVEC SLO 5:05
 
Skupni vrstni red po 8 etapah:       
1. M. RASMUSSEN DAN 15:37:42
2. L. GERDEMANN NEM +0:43
3. I. MAYO ŠPA 2:39
4. A. VALVERDE ŠPA 2:51
5. A. KAŠEČKIN KAZ 2:52
6. C. EVANS AVS 2:53
7. C. MOREAU FRA 3:05
8. A. CONTADOR ŠPA 3:10
9. F. SCHLECK LUK 3:14
10. D. MENČOV RUS 3:19
11. C. SASTRE ŠPA 3:35
12. A. KLÖDEN NEM 3:46
13. L. LEIPHEIMER ZDA 3:53
...
20. T. VALJAVEC SLO 5:03

T. O.
Valjavec zaostal pet minut