Blaž Jarc v skupinskem ciljnem šprintu ni imel pomočnikov. Foto: Marjan Kelner
Blaž Jarc v skupinskem ciljnem šprintu ni imel pomočnikov. Foto: Marjan Kelner
Matthews poskrbel za avstralski prvenec

Blaž Jarc je na cestni dirki mlajših članov na svetovnem kolesarskem prvenstvu v Avstraliji zasedel 13. mesto. Naslov je osvojil Avstralec Michael Matthews.

Na 159 kilometrov dolgi progi je Matthews v zahtevnem ciljnem šprintu v zadnjih 10 metrih švignil mimo Nemca Johna Degenkolba, ki se je moral zadovoljiti s srebrno medaljo. Bron sta osvojila Američan Taylor Phinney in Kanadčan Guillaum Boivin, ki ju na cilju ni mogel ločiti niti fotofiniš, kar se v kolesarstvu še ni zgodilo.

Poleg Jarca sta v času zmagovalca na cilj prišla še Blaž Furdi (32. mesto) in Andi Bajc (36.). Marko Kump je zaostal 5 minut in pol (81.), Luka Mezgec (91.) še pet minut več, Jan Tratnik pa je odstopil.

Generacija ostala brez vrhunskega rezultata
Mladi slovenski kolesarji tako iz Geelonga odhajajo brez izpolnjenega cilja. Potem ko je bil lani v Mendrisiu Kump šesti, letos pa so z nekaj vrhunskimi dosežki osvojili pokal narodov, so imeli v našem taboru visoka pričakovanja, a se ni izšlo. Prvega aduta Kumpa, ki je bil eden izmed favoritov, je ustavila mehanska okvara, tako da ni mogel sodelovati v sprintu vodilne skupine.

"Še v predzadnjem krogu sem ga videl, da je v skupini. Videti je bil svež in vsi smo upali na vrhunski rezultat. Toda ostal je brez njega, kot sam pravi, ga je v zadnjem krogu ustavila okvara. To je velika škoda, saj sem prepričan, da bi v sprintu osvojil vsaj bron. Kljub zelo dobremu nastopu Jarca, Furdija in Bajca ne morem biti zadovoljen, saj se nam je ponujala enkratna priložnost. Generacija, ki v celoti odhaja, je tako ostala brez rezultata, ki bi si ga zaslužila," je bil na cilju razočaran selektor Martin Hvastija.

V šprintu brez pomočnikov
"Blaž je bil močan. Zmožen je bil osvojiti tudi boljše mesto. Če ne bi storil napake in sprintal na levi strani, kjer je bil zaprt, bi lahko prišel tudi do petega mesta. Prav tako ne vem, zakaj v sprintu ni imel pomoči Furdija in Bajca," je dejal Hvastija.,

Jarc iskal Kumpa
Tudi Jarc ni mogel skriti razočaranja: "Res sem nekoliko opral slabši nastop v kronometru in zacelil rane. Toda grenak priokus vendarle ostaja, saj smo kot reprezentanca pričakovali več. V zadnjih treh kilometrih sem iskal Kumpa, da mu pomagam. Ko sem dojel, da ga ni, sem si poskušal priboriti dober položaj za sprint. Prišel sem med najboljših deset, a za več kot 13. mesto, ki je sicer lep dosežek, ni bilo moči."

Vrhunec svetovnega prvenstva v Geelongu bo v nedeljo, ko bo na sporedu cestna dirka elite.

Cestna dirka, U-23, moški (159 km):   
1. M. MATTHEWS AVS 4:01:23
2. J. DEGENKOLB NEM vsi
3. T. PHINNEY ZDA
. G. BOIVIN KAN
5. A. DEMARE FRA
6. S. COLBRELLI ITA
7. L. DE VREESE BEL
8. S. LANDER DAN isti
9. J. LOBATO ŠPA
10. V. KUZNECOV RUS
...
13. B. JARC SLO
32. B. FURDI SLO
36. A. BAJC SLO čas
81. M. KUMP SLO +5:30
91. L. MEZGEC SLO 10:07
Odstop: Jan Tratnik

 
 
Matthews poskrbel za avstralski prvenec