Edvald Boasson Hagen je bil na vzponu na Pinerolo razred zase in je zasluženo dobil 17. etapo. Foto: Reuters
Edvald Boasson Hagen je bil na vzponu na Pinerolo razred zase in je zasluženo dobil 17. etapo. Foto: Reuters

To je fantastičen dan! Danes sem si res želel zmage, sploh zato, ker sem včerajšnjo etapo končal na drugem mestu.

Edvald Boasson Hagen
Thomas Voeckler
Thomas Voeckler je imel na ciljnem spustu nemalo težav, zaradi neprilagojene hitrosti je dvakrat zletel s proge in izgubil 27 sekund v boju z najbližjimi zasledovalci. Foto: Reuters
Ruben Perez Moreno
Kolesar Euskaltel-Euskadija Ruben Perez Moreno je prvi prikolesaril v Sestriere, a ga je nato dobrih 12 kilometrov pred ciljem ujel Sylvain Chavanel, nato pa še Edvald Boasson Hagen. 29-letni Bask je etapo končal na 12. mestu. Foto: Reuters

Osredotočen sem le na svojo vožnjo in danes se mi je obrestovala. Voeckler je zelo, zelo dober kolesar in zelo sem vesel, če lahko vsaj nekoliko zarežem v njegovo prednost.

Alberto Contador
Cadel Evans, Alberto Contador in brata Schleck
Cadel Evans, Alberto Contador in brata Schleck so ciljno črto prečkali z istim časom. Foto: Reuters

Etapa od Gapa do Pinerola je bila dolga 179 kilometrov in izjemno razgibana. Kolesarji so poskušali z več pobegi, a je prvi pravi pobeg uprizorilo 14 kolesarjev, med katerimi je bil tudi Borut Božič. Po 95 kilometrih so si pred glavnino nabrali približno sedem minut in 15 sekund naskoka. Prednost je nato v naslednjih kilometrih začela počasi, a vztrajno kopneti, pred glavnino so imeli ubežniki, na čelu katerih je bil Španec Ruben Perez Moreno, 60 km pred ciljem dobre tri minute prednosti.

Na zadnjem vzponu pobegnil Hagen
V Sestriere, kjer je, mimogrede, Sergej Bubka leta 1994 postavil svetovni rekord v skoku s palico (6,14 m), je prvi prišel prav Moreno, ki si je pred zasledovalno skupino nabral že dobro minuto prednosti. Na začetku zadnjega vzpona pred ciljem, vzpona na Pramartino, je zasledovalni skupini pobegnil kolesar Astane Dimitrij Fofonov, dobrih 12 kilometrov pred ciljem je Morena vendarle ujel Francoz Sylvain Chavanel, tri kilometre pred vrhom pa ga je na prvem mestu zamenjal Edvald Boasson Hagen, ki je "divji" spust odpeljal brezhibno in je zasluženo dobil še drugo etapo na letošnjem Touru.

"To je fantastičen dan! Danes sem si res želel zmage, sploh zato, ker sem včerajšnjo etapo končal na drugem mestu," je po veličastni zmagi dejal Hagen.

Ciljni spust povzročal nemalo preglavic
S ciljnim spustom so imeli nekateri kolesarji kar nekaj težav, še največ Francoz Jonathan Hivert, ki je na začetku spusta komaj še ostal na cesti, nato pa nekaj sto metrov pozneje zletel s proge. 26-letnik je spust precenil še tretjič in je bil s proge prisiljen zaviti na dvorišče presenečenega prebivalca. Še bolj so do izraza prišle napake vodilnega v skupnem seštevku Thomasa Voecklerja, ki je podobno kot Hivert najprej zletel s proge, potem pa na istem ovinku zavil na dvorišče in izgubil še nekaj dragocenih sekund.

Contadorjev beg pred bratoma Schleck
Od favoritov se je s pobegom v zadnjih kilometrih etape izkazal lanski zmagovalec Alberto Contador, ki je skupaj s Samuelom Sanchezom tik pred spustom ušel zasledovalni skupini, v kateri so vozili še Cadel Evans in brata Schleck. Kljub vratolomni hitrosti v zadnjih kilometrih etape mu bratoma Schleck in Evansu ni uspelo uiti, etapo so končali z istim časom.

Nenapadanje bratov Schleck ga ni presenetilo
"Spust je bil zelo nevaren. Ponudila se mi je priložnost za napad in izkoristil sem jo. Pomembno je, da iz dneva v dan manjšam zaostanek za vodilnim v skupnem seštevku," je po etapi dejal Contador, ki ni bil presenečen, da brata Schleck nista izvedla niti enega resnejšega napada. "To me sploh ne preseneča, osredotočen sem le na svojo vožnjo in danes se mi je obrestovala. Voeckler je zelo, zelo dober kolesar in zelo sem vesel, če lahko vsaj nekoliko zarežem v njegovo prednost," je še povedal 28-letnik iz predmestja Madrida.

Božič pridobil 16 mest
Od trojice Slovencev se je najbolje odrezal Božič, ki je ciljno črto prečkal deseti z 2:20 zaostanka, medtem ko Kristjan Koren in Grega Bole nista bila v ospredju. Prvi je etapo končal na 62. mestu (+12:36), drugi pa je bil 152. (+14:15). V skupnem seštevku je Božič pridobil 16 mest in je zdaj 126., Bole je dve mesti nižje, od omenjene trojice pa je najbolje uvrščeni Koren (92.).

17. etapa

Gap-Pinerolo, 179 km:
1. E.-H. HAGEN NOR 4:18:00
2. B. MOLLEMA NIZ +0:40
3. S. CASAR FRA 0:50
4. J. EL FARES FRA isti
5. S. CHAVANEL FRA čas
6. D. FOFONOV KAZ 1:10
7. M. PATERSKI POL isti
8. D. MURAVJEV KAZ čas
...
10. B. BOŽIČ SLO 2:20
17. F. SCHLECK LUKS 4:26
18. C. EVANS AVS vsi
19. S. SANCHEZ ŠPA isti
22. A. CONTADOR ŠPA
24. A. SCHLECK LUKS čas
28. T. VOECKLER FRA 4:53
62. K. KOREN SLO 12:36
152. G. BOLE SLO 14:15
                                     
SKUPNI VRSTNI RED PO 17. ETAPI
1. T. VOECKLER FRA 73:23:49 2. C. EVANS AVS +1:18 3. F. SCHLECK LUKS 1:22 4. A. SCHLECK LUKS 2:36 5. S. SANCHEZ ŠPA 2:59 6. A. CONTADOR ŠPA 3:15 7. D. CUNEGO ITA 3:34 8. I. BASSO ITA 3:49 9. T. DANIELSON ZDA 6:04 10. R. URAN KOL 7:36 11. J.-C. PERAUD FRA 7:53 12. K. DE WEERT BEL 8:07 ... 92. K. KOREN SLO 1:43:01 126. B. BOŽIČ SLO 2:10:56 128. G. BOLE SLO 2:11:34
   
   

To je fantastičen dan! Danes sem si res želel zmage, sploh zato, ker sem včerajšnjo etapo končal na drugem mestu.

Edvald Boasson Hagen

Osredotočen sem le na svojo vožnjo in danes se mi je obrestovala. Voeckler je zelo, zelo dober kolesar in zelo sem vesel, če lahko vsaj nekoliko zarežem v njegovo prednost.

Alberto Contador