Bo Roberto Heras še kdaj zmagoslavno dvignil roke na zmagovalnih stopničkah? Foto: EPA
Bo Roberto Heras še kdaj zmagoslavno dvignil roke na zmagovalnih stopničkah? Foto: EPA
Roberto Heras z lovoriko
Španskemu zvezdniku bodo četrto osvojeno lovoriko na Vuelti odvzeli. Foto: EPA

Heras je bil pozitiven na testu dopinga na lanski predzadnji etapi, ko je bil na poti k rekordni četrti zmagi na tej ugledni dirki. Hkrati so 32-letnemu Špancu, ki ga je moštvo Liberty Seguros že novembra po objavi novice suspendiralo, prepovedali nastopati za katero koli moštvo elitnega ProToura za nadaljna štiri leta.

Nekdanji sotekmovalec Lancea Armstronga v ekipi US Postal je že takoj po objavi izidov novembra lani protestiral proti taki odločitvi in zanikal svojo krivdo, saj naj bi se zgodila zamenjava testov v laboratoriju oziroma je postopek za ugotavljanje eritropoetina v krvi nezanesljiv.

Heras se bo pritožil
Španec se namerava za kazen pritožiti na športno razsodišče v Lozani ali špansko sodišče, za kar ima mesec dni časa. "Odločitev, kje se bomo pritožili, moramo skrbno pretehtati, saj bo potrebno na športnem razsodišču čakati najmanj pet mesecev na končno razsodbo, " pravi Herasov odvetnik, ki se zaveda, da se ob morebitnem neuspehu pri pritožbi njegovemu klientu obeta konec kariere.

Uradna potrditev kazni pomeni, da bo naslov zmagovalca zadnje Vuelte pripadel Rusu Denisu Menčovu. Med prve tri pa se bo poleg Rusa in Španca Carlosa Sastrea uvrstil še Francisco Mancebo.

Tudi Arroyu so odvzeli zmago
Sicer je bil edini zmagovalec poleg Herasa, ki so mu na španski Vuelti odvzeli zmago, prav tako španski kolesar Angel Arroyo, ki je bil diskvalificiran leta 1982, ko so v njegovem telesu našli sledi prepovedane snovi amfetamina