Ekipa Bore Hansgroheja je na letošnji Itzulii slavila drugo etapno zmago, potem ko je drugo etapo dobil Ide Schelling, današnjo pa Sergio Higuita. Foto: EPA
Ekipa Bore Hansgroheja je na letošnji Itzulii slavila drugo etapno zmago, potem ko je drugo etapo dobil Ide Schelling, današnjo pa Sergio Higuita. Foto: EPA

Vingegaard (Jumbo Visma), ki je dobil tretjo in četrto etapo, je danes v cilj prišel na 10. mestu, seveda v času zmagovalca.

Peta etapa (166 km) se je začela in končala v mestu Amorebieta. Kolesarji so morali opraviti s štirimi kategoriziranimi klanci, tik pred ciljem tudi s tremi kratkimi nekategoriziranimi vzponi, cesta je bila na nekaterih odsekih zelo ozka. Na koncu je sledil hiter spust.

Higuita v sprintu ni imel resnega tekmeca, ko je na polno pohodil pedale, je zanesljivo ohranjal več kot kolo prednosti pred zasledovalci. Andrea Bagioli (2. mesto v etapi) se je veliko prepozno pognal za njim.

"Vse je šlo gladko. Vedel sem, da moram zgodaj začeti sprint. Imel sem dovolj moči, da sem do cilja ohranjal prednost. Etapa je bila sicer zelo zahtevna in mislil sem, da bom na enem od tistih kratkih klancev omagal. Toda ostal sem miren in na koncu izkoristil priložnost," je povedal Higuita.

Pred sobotno zadnjo etapo (sedem kategoriziranih klancev, z zadnjim bodo kolesarji opravili 12,5 km pred ciljem v Eibarju) ima Jonas Vingegaard 13 sekund prednosti pred Mikelom Lando, obeta pa se tudi zanimiv boj za tretje mesto.

Amorebieta-Amorebieta, 166 km:        
  1. S. HIGUITA        KOL     3:59:57
  2. A. BAGIOLI        ITA            
  3. M. SKJELMOSE      DAN         vsi
  4. M. SOBRERO        ITA        isti
  5. M. SCHMID         ŠVI         čas
109. D. NOVAK          SLO      +16:48
                                      
Skupni vrstni red po 5. etapi:        
  1. J. VINGEGAARD     DAN    17:08:56
  2. M. LANDA          ŠPA       +0:12
  3. D. GAUDU          FRA        0:31
  4. M. SOBRERO        ITA        0:33
  5. I. IZAGIRRE       ŠPA        0:33
126. D. NOVAK          SLO     1:07:59

Results powered by FirstCycling.com