Alejandro Valverde je prvi favorit zmago v Madridu. Foto: EPA
Alejandro Valverde je prvi favorit zmago v Madridu. Foto: EPA
Aleksander Vinokurov
Aleksander Vinokurov je trenutno četrti. Kazahstanec napoveduje odločen napad. Foto: EPA

22-letni Belokranjec je v prvem tednu navdušil, dva dni je vozil v zlati majici. Na sobotnem kronometru se mu je poznala utrujenost in pomanjkanje izkušenj s tritedenskih dirk. Zadnji teden ga čakata še dve peklenski etapi. Že v torek je na vrsti vzpon ekstra kategorije do Calar Alta (2.090 m), v četrtek pa še težji ciljni klanec do Sierra de la Pandere.

Vinokurov glavni tekmec Valverdeja
"Vinokurov je najbolj agresiven kolesar. Napade lahko v vsakem trenutku, zelo močan je tudi v gorskih etapah. Že v torkovi etapi pričakujem, da bo znova napadel. Sastre je precej manj nevaren. V nogah ima Giro in Tour, v zadnjem tednu ne bo imel dovolj moči," napoveduje Valverde.

Španec ima odlično moštvo, pomagala mu bosta tudi Vladimir Karpec in Oscar Pereiro (še vedno neimenovani zmagovalec letošnjega Toura). Valverde se je dokazal tudi v vožnji na čas.

"Za našo ekipo je pomembno, da dobimo dirko. Kandidata sva jaz in Kašečkin. Pred Vuelto je bil moj cilj priti v formo za svetovno prvenstvo v Salzburgu, po dobrih uvrstitvah bom skušal zmagati tudi na Dirki po Španiji," je odločen Vinokurov.

Skupni vrstni red po 15. etapi:
1. A. VALVERDE ŠPA 58:48:23 2. A. KAŠEČKIN KAZ +0:48 3. C. SASTRE ŠPA 1:25 4. A. VINOKUROV KAZ 1:38 5. J. G. MARCHANTE ŠPA 2:23 6. J. BRAJKOVIČ SLO 3:49 7. V. KARPEC RUS 4:29 8. D. DI LUCA ITA 4:48 9. M. BELTRAN ŠPA 5:03 10. S. DEVOLDER BEL 7:15 ... 123. U. MURN SLO 1:30:14