Si je Floyd Landis v 17. etapi pomagal še s čim drugim kot le vodo? Foto: EPA
Si je Floyd Landis v 17. etapi pomagal še s čim drugim kot le vodo? Foto: EPA
Floyd Landis in Lance Armstrong
Floyd Landis je bil dolga leta pomočnik Lanceu Armstrongu. Vprašanje se poraja kar samo od sebi: je sploh kdo v kolesarstvu čist? Ali gre za športno dirko ali pa le za dirko zdravnikov, ki odkrivajo nedovoljene pripomočke hitreje od dopinških komisij? Foto: EPA

Sporni vzorec, v katerem so ugotovili previsoko raven moškega spolnega hormona testosterona, je bil odvzet po koncu 17. etape, ki jo je dobil ravno Landis. Kolesar Phonaka je uprizoril epski beg, v katerem je izničil večminutni zaostanek in si tako tlakoval pod do zmage.

Testosteron je sicer anabolični steroid in je precej priljubljen predvsem pri obiskovalcih fitnesov, ki hočejo povečati svojo mišično maso. Zaradi tega je na kontrolah zlahka izsledljiv.

Zgodilo se je prvič
Prvič v zgodovini francoske pentlje se je zgodilo, da je bil zmagovalec dirke pozitiven na eni izmed etap. Če bo tudi B-vzorec pozitiven, bodo 30-letnemu Američanu zagotovo odvzeli zmago. Nanjo zdaj v ozadju čaka Španec Oscar Pereiro.

Mednarodna kolesarska zveza je v sredo sporočila, da so na dirki ujeli le enega kolesarja. Njegovo identiteto pa je dan pozneje razkrilo vodstvo moštva Phonak. Iz švicarske ekipe so sporočili, da njen kapetan ne bo nastopal, dokler ne bo znana analiza B-vzorca.

Vedenje Landisa je bilo že v sredo nenavadno, saj je v zadnjem trenutku odpovedal udeležbo na dveh dirkah na Nizozemskem in na Danskem, organizatorji pa ga niso mogli priklicati. Njegova moštvena kolega Robert Hunter in Koos Moerenhout sta novinarjem povedala, da je Američan zaradi bolečin v kolku, s katerim ima sicer že dalj časa velike težave, odšel k zdravniku v Nemčijo.

Nenavadni Tour
Letošnja Dirka po Franciji je res nekaj posebnega, saj se je po sedmih letih kraljevanja od nje poslovil sedemkratni zaporedni zmagovalec Lance Armstrong. Za prva favorita sta pred začetkom dirke veljala Ivan Basso in Jan Ullrich, a sta bila oba še z nekaterimi kolesarji izključena, ker naj bi bila vpletena v dopinško afero s španskim zdravnikom Eufemianom Fuentesom.