Pogačar se veseli nove zmage. Foto: www.alesfevzer.com
Pogačar se veseli nove zmage. Foto: www.alesfevzer.com

Tekmovanje je potekalo v okolici hipodroma Stožice, krog je bil dolg 2,3 kilometra. Tadej Pogačar, Luka Mezgec in Matevž Govekar so približno polovico dirke kolesarili še skupaj, tempo je v prvih treh krogih narekoval predvsem Govekar, ki je nato kmalu izgubil stik s članoma svetovne serije.

Pogačar: V Belgiji na ciklokrosu ne bi imel kaj iskati

Ob koncu je le nadzoroval tekmeca
Pogačar je v šestem krogu ušel Mezgecu že na 21 sekund, nato pa je dvakratni zmagovalec Dirke po Franciji vozil mirneje, nadzoroval je tempo in zasledovalce, na cilju je imel po osmih krogih 10 sekund prednosti pred Mezgecem, Govekar pa ja zaostal 37 sekund.

Oba že državna prvaka
Pogačar in Mezgec imata sicer nekaj izkušenj s to atraktivno disciplino, saj sta ne nazadnje že oba osvojila naslov državnega prvaka.

Tekmovanja se je sicer v vseh kategorijah udeležilo 127 kolesarjev. Med članicami je slavila Asia Zontone, druga je bila Urša Pintar.

Lani v Številkah: Želim, da se ciklokros razvije
Pogačar je sicer lani v podkastu Številke priznal, da mu je ciklokros zelo všeč: "Včasih se pozimi zapeljem kak krog, naredim kakšno tehnično vajo. To je disciplina, pri kateri moraš biti enako predan kot na cesti. Če želiš dirkati na svetovni ravni z van der Poelom in van Aertom, moraš biti zagrizen ciklokrosist, moraš biti talent, trenirati je treba vsak dan. Če bi bilo mogoče malo več dirk ali pa v Sloveniji, a zaradi covida jih ni. Sicer pa je zelo zanimiva disciplina. Želel bi si, da se pri nas malo bolj razvije. Vemo, da nivo pri nas niti približno ni podoben, kot je v Belgiji."

Vabljeni k poslušanju tega pogovora:

Podkast Številke 170: Tadej Pogačar
Wout Van Aert je slavil na domači dirki. Foto: AP
Wout Van Aert je slavil na domači dirki. Foto: AP

Van Aert ugnal van der Poela
Belgijski kolesarski zvezdnik Wout Van Aert (Jumbo-Visma) pa je zmagovalec tekme za svetovni pokal v ciklokrosu v domačem Dendermondeju. Po osmih krogih je 27-letni moštveni kolega slovenskega asa Primoža Rogliča ugnal Nizozemca Mathieuja van der Poela (Alpecin-Fenix) in Belgijca Toona Aertsa (Baloise Trek Lions).

Svetovni prvak v tej disciplini van der Poel je za zmagovalcem zaostal 49 sekund, Aerts na tretjem pa 1:18 minute. Olimpijski prvak v olimpijskem krosu v gorskem kolesarstvu Britanec Tom Pidcock (Ineos Grenadiers) je v prvem letošnjem obračunu "velike trojice" v svetovnem pokalu zasedel osmo mesto (+2:59).

Pogačar zamenjal kolo in ugnal Mezgeca v okolici hipodroma Stožice