Kolesarski kralj sezone 2024 – Tadej Pogačar. Svetovni prvak je ubranil lombardijsko krono s skoraj 50-kilometrskim solonapadom. Foto: AP
Kolesarski kralj sezone 2024 – Tadej Pogačar. Svetovni prvak je ubranil lombardijsko krono s skoraj 50-kilometrskim solonapadom. Foto: AP

Kar se je pričakovalo in napovedovalo, se je na 118. Dirki po Lombardiji tudi uresničilo. Ekipa UAE Emirates je nadzorovala oblikovanje bega dneva in ga kljub številčnosti skrbno nadzorovala. Ob jezeru Como so Rafal Majka, Adam Yates in na koncu Pavel Sivakov razredčili glavnino in pripravili teren za napad svetovnega prvaka.

Tokrat napadel po ekipnem načrtu

Tadej Pogačar je skočil 48,4 km pred ciljem, sredi vzpona Colma di Sormana (12,9 km s 6,4 %), kar so napovedovali in pričakovali vsi tekmeci. Vendar nihče, niti olimpijski zmagovalec Remco Evenepoel, ni skušal slediti Pogačarjevemu pospešku. Že po nekaj metrih se je mavrični Slovenec sam odpeljal proti vrhu predzadnjega klanca dneva. Na vrhu Sormana je imel prvi kolesar sveta že več kot minuto prednosti pred trojico zasledovalcev (Evenepoel, Mas in Van Eetvelt).

"Načrtovali smo točno tako, saj je dirka pretežka. V zadnjih 40 kilometrih je trasa takšna, da odloča boj mož na moža. Vedel sem, če bom imel spodobno prednost na vrhu Sormana, lahko pridem sam do cilja, a nikoli ne veš, ali se to res posreči," je Pogačar potrdil, da tokrat ni napadel nagonsko in spreminjal načrta, temveč je njegova ekipa UAE Emirates brezhibno odpeljala tako, kot so se dogovorili, nato pa se je sam podal na nov samostojni podvig. "Opravili smo odlično delo in presrečen sem, da sem zmagal z in za ekipo."

Po tednu obilnega dežja v Italiji je v soboto v Lombardiji le posijalo sonce. V suhem vremenu je Pogačar lahko izbral bele hlače in še z njimi dobil prvo dirko v opravi svetovnega prvaka. S črnimi hlačami je v hudem nalivu dobil Dirko po Emiliji. Foto: AP
Po tednu obilnega dežja v Italiji je v soboto v Lombardiji le posijalo sonce. V suhem vremenu je Pogačar lahko izbral bele hlače in še z njimi dobil prvo dirko v opravi svetovnega prvaka. S črnimi hlačami je v hudem nalivu dobil Dirko po Emiliji. Foto: AP

V Comu tri minute pred olimpijskim zmagovalcem

Do cilja je 26-letnik iz Klanca pri Komendi samo še povečeval prednost in se kljub mestoma mokri cesti mirno odpeljal proti novi veliki zmagi za piko na i sanjski sezoni 2024, v kateri je osvojil Dirko po Italiji, Dirko po Franciji in dve od petih največjih enodnevnih dirk sezone ter seveda postal še svetovni prvak.

Na cilju v Comu je Pogačar drugega Evenepoela prehitel za 3:16, tretjeuvrščenega Giulia Cicconeja pa za 4:31! Šele zatem sta se zvrstili prvi dve skupinici zasledovalcev, tako da je prvih ducat kolesarjev še končalo znotraj petih minut za Pogačarjem.

Ujel Coppijev rekord in sedmi spomenik

Do zdaj je v kolesarski zgodovini le enemu kolesarju uspelo slaviti štirikrat zapored na kateri od največjih enodnevnih klasik, in sicer Italijanu Faustu Coppiju, prav v Lombardiji med letoma 1946 in 1949. Pogačar je od debija pred tremi leti še nepremagan na cestah med Bergamom in Comom ter je z Il Lombardio 2024 ujel rekordni Coppijev dosežek.

Slovenski as je dosegel sedmo zmago na največjih petih enodnevnih dirkah oziroma kolesarskih spomenikih. Ob štirih Lombardijah je dvakrat slavil še na dirki Liege–Bastogne–Liege (2021, 2024) in enkrat na Dirki po Flandriji (2023). S tem se je Pogačar med aktivnimi kolesarji otresel družbe Nizozemca Mathieuja van der Poela.

Ujel Rogliča po številu zmag; ob boku Bartalija

S 25. zmago sezone je Pogačar postal kolesar z največ zmagami v posamezni sezoni po letu 2005, ko je 25-krat slavil sprinter Alessandro Pettachi. Sočasno je Pogi dosegel 18. zmago na enodnevnih dirkah kariere, v kateri ima zdaj že 88 profesionalnih zmag, s čimer je po številu slavij ujel rojaka Primoža Rogliča.

S sedmimi velikimi klasikami, štirimi zmagami na tritedenskih dirkah in z nedavno osvojitvijo svetovnega prvenstva je Pogačar pri 12 velikih zmagah kariere, kolikor jih je zbral tudi Gino Bartali. Pred Pogačarjem je le še četverica največjih kolesarjev v zgodovini: Alfredo Binda (14), Bernard Hinault (16), Fausto Coppi (17) in Eddy Merckx (33).

Mohorič v begu dneva

Ker je plaz uničil cesto, so morali prireditelji v petek popoldne spremeniti traso. Namesto drugega vzpona na Gando je karavana zavila na Sevino, a to na prerez trase in težavnost dirke ni vplivalo. Foto: RCS Sport
Ker je plaz uničil cesto, so morali prireditelji v petek popoldne spremeniti traso. Namesto drugega vzpona na Gando je karavana zavila na Sevino, a to na prerez trase in težavnost dirke ni vplivalo. Foto: RCS Sport

118. izvedba Dirke po Lombardiji se je letos začela v Bergamu. Po tednu dežja je v Lombardiji posijalo sonce, kar je olajšalo dirkanje na 255 kilometrih s 4800 višinskimi metri čez osem kategoriziranih vzponov do cilja v Comu.

Po približno 50 km se je v ospredju izoblikovala skupina 12 kolesarjev, v kateri je bil tudi Matej Mohorič. Ko so imeli 45 sekund prednosti, se je iz glavnine odcepila še ena skupina, v kateri je bilo devet kolesarjev, nato pa sta se obe ubežni skupini združili v beg dneva.

Prednost 21 kolesarjev je 100 km pred ciljem dosegla skoraj pet minut (4:45), nato se je Pogačarjeva ekipa UAE Emirates resneje lotila lova na beg dneva. Pred zavetnico kolesarjev Madonno del Ghisallo je bil prvi Rudy Molard, glavnina pa je zaostajala že manj kot 2:30. Na predzadnji, sedmi, vzpon dneva Colmo di Sormano so ubežniki vstopili z dobro minuto prednosti in spoznanjem, da so obsojeni na neuspeh.

Roglič odpovedal, Tratnik zbolel

Od Slovencev je bil v karavani še Matej Mohorič (Bahrain Victorious), ki nastopa sprva ni imel v načrtu, a se je po padcu pred SP-jem odločil za drugačen spored do konca sezone. Na koncu je Mohorič osvojil 111. mesto z zaostankom 24:11.

Jan Tratnik (Visma Lease a Bike) je zbolel in zjutraj odpovedal nastop. Z iztekom sezone se 34-letni Idrijčan poslavlja od čebel in Lombardija bi morala biti njegova zadnja dirka v rumeno-črnem dresu. Po novem letu se Syuk seli k rdečim bikom. Na Dirki po Lombardiji bi moral po prvotnem načrtu nastopiti tudi Primož Roglič, a se je 34-letni Zasavec že v sredo odločil predčasno končati svojo prvo sezono pri ekipi Red Bull Bora Hansgrohe.

Do konca sezone je od dirk svetovne serije le še etapna Dirka po Guanšiju na Kitajskem in nekaj enodnevnih dirk, zlasti v bližnji Benečiji.

Pogačar z novim drznim pobegom četrtič zapored dobil Dirko po Lombardiji

118. DIRKA PO LOMBARDIJI

Bergamo–Como, 255 km in 4800 višinskih metrov: