Tomaž Nose je novinarjem prebral svojo izjavo, nato pa nikomur ni bil na voljo za vprašanja. Vsem je dovolil vpogled v svoje zdravniške izvide. Foto: RTV SLO
Tomaž Nose je novinarjem prebral svojo izjavo, nato pa nikomur ni bil na voljo za vprašanja. Vsem je dovolil vpogled v svoje zdravniške izvide. Foto: RTV SLO
Afera Nose še naprej razburja
Afera Nose razburja duhove
Osredkar: Kazen je neprimerna
Selektor Hvastija šokiran
Novinarska konferenca T. Noseta

"Zdravila nisem jemal, da bi izboljšal rezultate! Nisem dopingiranec, čeprav me je antidopinška komisija razlasila za to. Globoko sem prizadet, na kazen se bom pritožil," je na novinarski konferenci povedal zmagovalec zadnjih dveh Dirk po Sloveniji, ki je naredil le to napako, ker potrdila protidopinške komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije ni poslal na Mednarodno kolesarsko zvezo (UCI).

Prepričan je bil, da ima potrdilo po meri UCI-ja
"Pri antidopinški komisiji sem zaprosil za uporabo zdravila testoviron. Izdali so mi dovoljenje za dirkanje in menil sem, da je to dovolj. Nikoli mi ni nihče rekel, da to ne ustreza pravilom Mednarodne kolesarske zveze," je povedal Nose, ki je dobil dveletno kazen. Ta je začela teči 6. novembra 2006 in se bo iztekla julija 2008. Vmes je Gabrčan dirkal, prepričan, da je vse v redu.

Zakaj devetmesečni molk?
Slovenska kolesarska afera ima zelo čudne okoliščine. V urinu so pri Nosetu našli sledove jemanja zdravila testoviron, ki so mu ga zdravniki predpisali zaradi osteoporoze. Najbolj nenavadno (poleg visoke kazni) je, da je kolesarska zveza Slovenija s strani UCI-ja že pred devetimi meseci (!) dobila obvestilo o pozitivnem dopinškem testu v času lanske Dirke po Sloveniji, vpletenega kolesarja in javnost pa o tem obvestila šele zdaj.

Nose ni imel možnosti dvojnega testiranja
"Rezultata vzorcev sta se razlikovala. Avstrijski laboratorij je ugotovil, da je vzorec pozitiven, švicarski, da je isti vzorec negativen. Po pravilih UCI-ja bi moral biti o primeru v dveh dneh pisno obveščen s strani KZS-ja in imeti možnost zaprositi za B-test. KZS je ravnal v nasprotju s temi pravili in me ni obvestil. Postopka ne morem priznati kot verodostojnega. Primerno izveden postopek bi pripeljal do drugačnega zaključka!"

Hvastija šokiran
Na novinarski konferenci je bil tudi selektor članske reprezentance Martin Hvastija, ki je zdaj izgubil pomembnega kolesarja za letošnje svetovno prvenstvo: "S strani Kolesarske zveze Slovenije zadeve ne morem komentirat. Osebno in kot selektor sem šokiran nad strogostjo izrečene kazni. Zanimivo se mi zdi, da se je stvar vlekla toliko časa. Kot selektor sem dolžan spoštovati odločitev antidopinške komisije."

Osredkar se ne čuti krivega
Oglasil se je tudi Joško Osredkar, predsednik protidopinške komisije pri Olimpijskem komiteju Slovenije: "Res sem mu izdal potrdilo, toda samo za področje, za katerega smo mi odgovorni, se pravi za dirke državnega prvenstva in podobno, za mednarodne dirke, ki so v pristojnosti drugih, pa ne, za te bi si ga moral pridobiti pri UCI-ju."

Vsak mesec prejemal po 250 miligramov testovirona
Protidopinška komisija kolesarske zveze Slovenije, ki je v petek diskvalificirala in odvzela Nosetu zmago na lanski Dirki po Sloveniji, je pojasnila, da je Noseta zaslišala prejšnji torek in v sporočilu za javnost med drugim zapisala naslednje: "Kolesar je na glavni obravnavi priznal, da je v začetku meseca junija 2006 s pomočjo injekcije v svoje telo prejel 250 miligramov testovirona ter da je enake količine testovirona prejemal vsak mesec že od januarja 2006. Na obravnavi je predložil tudi zdravstveno dokumentacijo, iz katere je bilo razvidno, da je vsak mesec prejemal 250 miligramov testovirona v obliki injekcij. Po mnenju in prepričanju Protidopinške komisije pri KZS, temu pa je pritrdila tudi predstavnica Mednarodne kolesarske zveze, dovoljenje za terapevtsko uporabo (TUE) z njene strani sploh ne bi bilo izdano, saj je šlo za najstrožje prepovedano substanco razreda S1."

Komisija je še prepričana, da je uporaba testovirona povečala naravne sposobnosti kolesarja.




T. O.
Afera Nose še naprej razburja
Afera Nose razburja duhove
Osredkar: Kazen je neprimerna
Selektor Hvastija šokiran
Novinarska konferenca T. Noseta