Foto:
Foto:
Podelitev za lanski kronometer: Michael Rich (levo), zmagovalec Michael Rogers in Uwe Peschel (desno).

Ob Gardskem jezeru je bil z več kot minuto zaostanka Nemec Michael Rich (lani je bil tretji), bronast pa Kazahstanec Aleksander Vinokurov. Nastopil je še en Slovenec, Dean Podgornik, ki je osvojil zadnje, 47. mesto. Zmagovalec je imel povprečno hitrost 49 km/h. Prvi favorit, Nemec Jan Ullrich, je zaradi težav z želodcem izpustil tekmovanje, prav tako pa odpovedal nedeljski nastop na cestni dirki.

Kolesarje oviral veter
"Razmere so bile v nasprotju s prejšnjimi dnevi težke, saj je pihalo. Poskušal sem vso progo voziti v enakomernem ritmu. V četrti petini proge sem imel največ težav," je povedal Gazvoda, ki ima s svetovnimi prvenstvi že veliko izkušenj, vendar pa je prvič nastopil med člani.

"Podgornik je razočaral, Gazvoda pa je nastopil v okviru naših pričakovanj," je slovenska nastopa ocenil selektor Gorazd Penko.

Lani je bil sicer na svetovnem prvenstvu najhitrejši Britanec David Millar, ki pa so mu zaradi jemanja prepovedanih poživil vzeli zlato in ga leto kasneje - dopoldne, pred dirko - podelili Rogersu.

"Res sem vesel. Kako pogosto dobiš dve medalji v enem dnevu? Občutek je izjemen tudi zato, ker sem slavil v Italiji, ki je moj drugi dom," je povedal prvi avstralski svetovni kolesarski prvak, ki je tako zacelil olimpijske rane, saj je v Atenah končal na četrtem mestu.

Prvenstvo se bo v Veroni v petek nadaljevalo s cestnimi dirkami. V nedeljo bodo na dirki članov od Slovencev nastopili Kristjan Fajt, Jure Golčer, Matej Mugerli in Uroš Murn, ki naj bi imel največ možnosti za visoko uvrstitev.

KRONOMETER, člani, 46,75 km:          
 1. M. ROGERS        AVS        57:30 
 2. M. RICH          NEM       + 1:12 
 3. A. VINOKUROV     KAZ         1:25 
 4. G.-E. LARSSON    ŠVE         1:33 
 5. D. ZABRISKIE     ZDA         1:36 
 6. M. BRUSEGHIN     ITA         1:37 
 7. M. WAUTERS       BEL         1:56 
 8. F. CANCELLARA    ŠVI         2:10 
 9. J.-I. GUTIERREZ  ŠPA         2:23 
10. U. PESCHEL       NEM         2:28 
...                                   
34. G. GAZVODA       SLO         4:57 
47. D. PODGORNIK     SLO         8:33