Primoža Rogliča naslednji preizku čaka na spomeniku Milano–San Remo. Foto: EPA
Primoža Rogliča naslednji preizku čaka na spomeniku Milano–San Remo. Foto: EPA

V taboru Jumba Visme so napovedovali, da na dirki nimajo velikih pričakovanj in da jo bodo zaradi dvanajstih z granitnimi kockami tlakovanih odsekov vzeli predvsem za trening pred vrhuncem sezone, Dirko po Franciji, ki bo prav tako vsebovala etape na tlakovanem cestišču.

Ubežniki ujeti dober kilometer pred ciljem

Roglič je na desetem tlakovanem odseku, približno 30 kilometrov pred ciljem, odgovoril na napad Ineosa. Z njim se je izoblikovala skupina petih kolesarjev, v kateri so bili kar trije tekmovalci tega britanskega moštva, in sicer Ekvadorec Jhonatan Narvaez, Američan Magnus Sheffield in Britanec Ben Turner, ter Francoz Damien Touze iz ekipe AG2r. Skupina si je priborila pol minute prednosti, v zadnjih deset kilometrov pa vstopila s prednostjo 24 sekund.

Slovenski as je najprej le sledil napadalcem, v zadnjih petih kilometrih pa tudi prevzel pobudo, a to ni bilo dovolj, da bi ohranili prednost pred večjo zasledovalno skupino, ki jih je ujela 1,2 kilometra pred ciljem. Zmagovalca je odločil sprint, v katerem je bil najhitrejši Nemec Max Walscheid. Kolesar Cofidisa je zmagal 12. v profesionalni karieri. Belgijec Dries De Bondt je zasedel drugo, Francoz Adrien Petit pa tretje mesto. Roglič v sprintu ni sodeloval, v zadnjem kilometru je zaostal 22 sekund in zasedel 36. mesto.

V soboto Milano–San Remo

Edini slovenski predstavnik prave pomoči ekipe ni imel. Kot priprave za Tour je dirko vzel tudi njegov moštveni kolega, Danec Jonas Vingegaard, ki je lani na najprestižnejši tritedenski dirki zaostal le za Tadejem Pogačarjem, a je imel smolo s počeno zračnico, tako da je zaostal.

Olimpijski prvak v kronometru in trikratni zmagovalec Vuelte bo v soboto sodeloval na enem izmed petih spomenikov sezone, dirki Milano–San Remo, na kateri bo predvsem pomagal moštvenemu kolegu Woutu van Aertu. Poleg Rogliča bodo od Slovencev na startu tudi Pogačar, Matej Mohorič, Jan Polanc, Luka Mezgec in Jan Tratnik.

Roglič se je na tlakovanih odsekih že ogreval za Tour