Primož Roglič, prvi Slovenec z zmago na Dirki po Italiji, je v poletnem ponedeljkovem popoldnevu na Kongresni trg privabil lepo množico navijačev, zbralo pa bi se še več ljudi, če ne bi bili številni medtem že na poti v Stožice na nogometno tekmo Slovenija – Danska. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Primož Roglič, prvi Slovenec z zmago na Dirki po Italiji, je v poletnem ponedeljkovem popoldnevu na Kongresni trg privabil lepo množico navijačev, zbralo pa bi se še več ljudi, če ne bi bili številni medtem že na poti v Stožice na nogometno tekmo Slovenija – Danska. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Sorodna novica Roglič: Ne grem na Tour ali DP ali SP, na Vuelto pa
Primožu se je na odru pridružila celotna družina (žena Lora in sinova Lev in Aleks), najprej je prišel starejši sin Lev, ki je znova poskrbel za šov s telemarkom in s skandiranjem:
Primožu se je na odru pridružila celotna družina (žena Lora in sinova Lev in Aleks), najprej je prišel starejši sin Lev, ki je znova poskrbel za šov s telemarkom in s skandiranjem: "Kdor ne skače, ni Sloven'c." Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Roglič je na začetku skupaj z zbrano množico naredil znameniti telemark, sledil je ogled nepozabnih posnetkov z Višarij. "Neverjetno. Čudeži se dogajajo in skupaj smo tudi tam naredili enega," je pokomentiral odločilno etapo, kronometer na Svete Višarje. Množica se je spontano odzvala s skandiranjem Rogla, Rogla.

Spomini na tisto soboto? "Dopoldne sem šel s kolesom prevozit zadnji del vzpona. Peš sem klanec prehodil že januarja, a takrat ni bilo vseh teh ljudi na vrhu in takrat sem vedel, da je vse pripravljeno za slavje."

Roglič in Mežnar prvič skupaj po nepozabni soboti
Med navijači na Kongresnem trgu je bil tudi Mitja Mežnar (Rogličev kolega iz skakalnih let), ki je Rogliča na Višarjah potisnil v klanec, potem ko je moral zaradi smole s sneto verigo sestopiti s kolesa. Primož je povabil Mitjo na oder. "Bilo je nepozabno za oba," je povedal Mežnar. Z Rogličem sta se po Giru slišala le po telefonu.

Rogliču so se zahvalili predsednik Kolesarske zveze Slovenije Pavel Marđonović, ljubljanski župan Zoran Janković, župan Zagorja Matjaž Švagan in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Franjo Bobinac.

Sprejem Primoža Rogliča, zmagovalca Dirke po Italiji, prenos iz Ljubljane
Primož z ženo Loro. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Primož z ženo Loro. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Najboljši zgled za otroke
"Primož, si zvezda, ki nas osrečuje in kaže prave vrednote športa. Strašno smo ponosni nate, vzgajaš mlade v duhu borbenosti, vztrajnosti, moči ... To je tisto, kar daje šport, ki spreminja svet in nagovarja mlade v jeziku, ki ga najbolje razumejo," je povedal Bobinac.

Na oder je prišel še Primožev sin Lev, ki je navdušil s telemarkom in skandiranjem ponarodele: "Kdor ne skače, ni Sloven'c." Ker ravno danes praznuje četrti rojstni dan, je za darilo dobil torto, vsi pa so mu zapeli "vse najboljše".

Roglič dobre volje pred novinarji: prizori z Višarij bodo ostali za vedno

Ob tragediji Mädra: Prehitro bo minilo, zato – uživajmo
Na sprejemu so se spomnili tudi tragedije, ki je prejšnji teden kolesarstvo zavila v črno – zaradi nesrečne na Dirki po Švici je umrl mladi kolesar Gino Mäder. Roglič je zbrane pozval k aplavzu, ki naj bo spomin na Švicarja in naj "kaže na našo minljivost, zato – uživajmo življenje, dokler smo tu".

Voditelj sprejema je bil športni novinar Anže Bašelj, za zabavni del programa je poskrbela glasbena skupina Big Foot Mama.

Pred sprejemom je v Rdeči dvorani mestne hiše Roglič na novinarski konferenci razkril načrte za nadaljevanje sezone (naslednja dirka bo šele Vuelta 2023, kar je še enkrat potrdil na odru Kongresnega trga) in se spomnil dogajanja na Giru.

Sprejem je potekal dobre tri tedne po veličastni zmagi, ko je Roglič na Dirki po Italiji v vodstvo prišel predzadnji dan po gorskem kronometru na Svete Višarje, kjer ga je bodrilo ogromno slovenskih navijačev. Kljub težavam z verigo je slavil zmago s 40 sekundami naskoka pred Geraintom Thomasom, kar mu je na koncu prineslo zmago za 14 sekund.

Lev Roglič množico razvnel s "kdor ne skače, ni Sloven'c"